ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός ΚΘΒΕ 2012-2013

Βασιλικό Θέατρο

«Έλα απόψε…. Στου Μελά» (επανάληψη).  (Από 28/09/2012- 11/11/2012).
Η επιθεώρηση που εγκαινίασε το θεσμό της «Θερινής Σκηνής», η λαμπερή και πολυπρόσωπη παραγωγή που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι από τη «Θερινή Σκηνή» του ΚΘΒΕ, στο ιστορικό πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, μεταφέρθηκε το φθινόπωρο στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου σε μια νέα ανανεωμένη εκδοχή. Μια πρωτότυπη και δροσερή σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (επανάληψη), από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Η παράσταση-σταθμός που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ,  συνεχίζει τη θριαμβευτική του πορεία. Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη επιστρέφει τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε  για δύο μόνο παραστάσεις, ύστερα από αίτημα πολλών θεατών. Η παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως «κοινωνικό φαινόμενο» του καλοκαιριού, μετά από 40 σταθμούς μιας περιοδείας όπου το παρακολούθησαν 100.000 θεατές, αλλά και μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα στο Θέατρο Ακροπόλ, ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.
Μουσική & διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.

 «Imagine – Ο John Lennon oνειρεύεται», από το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΚΘΒΕ, σε χορογραφία sinequanon.

Παιδική Σκηνή

«Πήτερ Παν» (επανάληψη), από 2 Οκτωβρίου 2012
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι,  σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ.  Η παράσταση, που παρουσιάστηκε από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ από το Μάρτιο μέχρι το Πάσχα του 2012, αποτελεί το  εναρκτήριο παιδικό έργο της θεατρικής περιόδου 2012-2013. Ο Πήτερ Παν, το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, μας ταξιδεύει στη Χώρα του «Ποτέ», εκεί όπου ζουν πειρατές, νεράιδες, γοργόνες και Ινδιάνοι, δίνοντας την αιώνια μάχη με  το αδυσώπητο τικ-τακ του αδηφάγου κροκόδειλου! Μια συναρπαστική περιπέτεια που μαγεύει τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου και ανοίγει δρόμους στη φαντασία τους.  Μια φαντασμαγορική παράσταση για παιδιά και -για σένα που αρνείσαι να μεγαλώσεις!

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

«Μαντάμ Σουσού» (επανάληψη)  Από 18/11/2012- 9/12/2012
Tο έργο «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, η  επιτυχημένη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που είδαν 25.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη και 7.500 θεατές στην Αθήνα στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσιάζεται ξανά στο Βασιλικό Θέατρο, από την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012. Η αγαπημένη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, επιστρέφει επίκαιρη όσο ποτέ σε μια «νεόπτωχη» Ελλάδα ύστερα από τον πλουτισμό και τα «μεγαλεία» των προηηγούμενων ετών, σε μια εξαιρετικά εύστοχη κωμωδία. Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,  με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Κώστα Σαντά στον ρόλο του Παναγιωτάκη, τον Βασίλη Ευταξόπουλο στον ρόλο του Κατακουζηνού και έναν 22 μελή θίασο.

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής», από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012
Η γνωστή κωμωδία του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με το  μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργο Κωνσταντίνου θα παρουσιαστεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.  Ο Αργκάν, ο κεντρικός ήρωας της κλασικής αυτής κωμωδίας, είναι ένας  φιλάργυρος ηλικιωμένος, που, παρόλο που χαίρει άκρας υγείας, αισθάνεται διαρκώς άρρωστος. Η κωμικοτραγική αυτή εμμονή του τον  καθιστά εύκολο θύμα που οι γύρω του εκμεταλλεύονται και τον οδηγεί σε περιπέτειες, καθώς η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, ο γάμος με την ιατρική και η αγάπη με τα φάρμακα.  Η τελευταία κωμωδία του Μολιέρου, που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα, γοητεύει επί αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ανθρώπινης ψυχής, προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα απ’ το γέλιο, τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους.

«Ο γύρος του θανάτου», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, το άλυτο μυστήριο του Δράκου του Σέιχ Σου που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.

Νέο Υπερώο ΕΜΣ

«Κοινωνικό  Θεατροπωλείο». Οι Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου. Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία  διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.

«Το κύμα» του Ρον Τζόουνς,  από 4 Ιανουαρίου 2013
Με αφορμή το πείραμα που έγινε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ένα σχόλιο πάνω στον ολοκληρωτισμό,  μια παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
Πώς είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση ενός μαθητή, ο καθηγητής Ρον Τζόουνς, εφάρμοσε σε ένα πείραμα σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια το 1969.  Ένα πείραμα που στόχο είχε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ένα παιχνίδι ρόλων, που γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο. Το πείραμα πέτυχε, τα συμπεράσματα όμως ήταν τρομαχτικά, γιατί όσο υπάρχουν οι συνθήκες που μπορούν να στηρίξουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πιστέψουν και έτοιμοι να παρασυρθούν από ένα τέτοιο Κύμα.

Blasted της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.  Ένα τολμηρό έργο που απευθύνεται σε θεατές της νέας γενιάς.

Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι”, της Καρίνας Ιωαννίδου, το έργο που κέρδισε το Α΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

«O κάτω Παρθενώνας» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Ένα έργο για την Ελλάδα της κρίσης.

Μονή Λαζαριστών

Λαϊκή Σκηνή –Σκηνή Σωκράτης Καραντικός

«100 λογιών ζαντίας», Ποντιακή Σκηνή ΚΘΒΕ , Από 24/10/2012- 30/12/2012
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανιδρύει την «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ», στο πλαίσιο της οποίας  παρουσιάζεται η παράσταση  «100 λογιών ζαντίας», βασισμένη στο έργο «Αυτά που είδε ο  Μπάτλερ», του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης. Μια καυστική, σουρεαλιστική κωμωδία, που παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, στη Μονή Λαζαριστών (Την παράσταση συνοδεύουν και υπέρτιτλοι).  Σε μία ψυχιατρική κλινική, κάποια απρόοπτα περιστατικά έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν σε σπαρταριστές σκηνές γέλιου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον παραλογισμό της καθημερινότητας, την υποκρισία που όλοι λίγο ή πολύ κρύβουμε, αλλά και την αδυναμία όλων μας να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γύρω μας.

ΣΚΗΝΗ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ», «ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ’ με συμμετοχές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νεανική Σκηνή

«Ο Μικρός Ήρως»,  από 18 Οκτωβρίου 2012
Η παράσταση είναι βασισμένη στο  κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Οι ηρωϊκές περιπέτειες του «Παιδιού- Φάντασμα»  Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας, του Σπίθα και του Διαβολάκου μέσα στη γερμανική κατοχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Η θρυλική παρέα των Μικρών Ηρώων που γαλούχησε και αγαπήθηκε από γενιές και γενιές ζωντανεύει στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, σε μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή. Τρία ηρωϊκά ελληνόπουλα, ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-φάντασμα,  η γλυκιά Κατερίνα, ο Διαβολάκος και ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας,  αγωνίζονται, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ακόμη πιο αισιόδοξο αύριο. Μέσα από τις περιπέτειές τους,  μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ηρώων όπου προτεραιότητα έχουν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, το μίσος κατά της τυραννίας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο)

“Χώρος Δράσης- Νon Stop”, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης»  διευρύνει την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής στις ομάδες χορού της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

«Πρώτη Γραφή» Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων και δημιουργικών δυνάμεων, θεσπίζει, στο πλαίσιο της  «Πρώτης Γραφής», την παρουσίαση στο κοινό για πρώτη φορά  κειμένων νέων συγγραφέων με τη μορφή σκηνικών αναγνώσεων.

Παραστάσεις της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης

« Ο Μορμόλης» του Ράϊνερ Χάχφελντ, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη
Ποιος είναι ο Μορμόλης; Γιατί τον κυνηγούν και τον φοβούνται οι μεγάλοι; Ο Ρίκης και η Μάντα, που περνούν τις διακοπές τους με τη θεία και τον θείο τους, βρίσκουν ένα παλιό κουτί και το βαφτίζουνε Μορμόλη. Αυτός είναι ο καινούργιος τους φίλος, ο μυστικός τους σύμμαχος, που λέει στους μεγάλους όσα δεν τολμούν να τους πουν οι μικροί. Και οι μεγάλοι, φυσικά, αναστατώνονται. Πώς θα καταφέρουν να τον πιάσουν αφού ο Μορμόλης, με τη βοήθεια των παιδιών ξεγλιστρά πάντοτε και μεταμορφώνεται σε παπούτσι, σε καπέλο ή, ακόμη και σε μπουρί της σόμπας; Η λύση είναι απλή: για να κερδίσουν οι μεγάλοι το Μορμόλη πρέπει πρώτα να τον αγαπήσουν, όπως πρέπει να μάθουν ν’ αγαπούνε τα παιδιά γι αυτό που είναι, γι αυτά που νιώθουν, γι αυτά που σκέφτονται, γι αυτά που γεννά η ζωηρή τους φαντασία.

«ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» PIGS-REVOLUTION”:  Η νεανική ομάδα ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ επανέρχεται με τις ανατρεπτικές μουσικο-θεατρικές της παραστάσεις και την επόμενη χρονιά. Μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του Κ.Θ.Β.Ε. αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν και τραγουδούν σε ρυθμούς γνωστών, θεατρικών και μη, μουσικών κομματιών. Ακροβατώντας μεταξύ πρόζας και μουσικής, πληγώνονται, μπαντάρονται και σχολιάζουν τον εφιάλτη μιας «πτωχής» πραγματικότητας καθώς αυτή συγκρούεται με τις μικρές και μεγάλες “γουρουνιές” της πολιτικής επικαιρότητας αλλά και της  ανθρώπινης φύσης.

Δράσεις

Συνεχίζεται  το «Θέατρο στα Καφέ», «Εκείνος και… Εκείνος», σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά.   Με δύο ήρωες, που μας μεταφέρουν στη σκηνή της Ελλάδας του σήμερα και όχημα τα ανατρεπτικά κείμενα του Κώστα Μουρσελά, το ΚΘΒΕ εισβάλλει στα καφέ και τα μπαρ της πόλης, με στόχο την άμεση επικοινωνία του με το κοινό της Θεσσαλονίκης. Άλλοτε με λεπτό χιούμορ, με τη σάτιρα της κοινωνικής πραγματικότητας  αλλά και τα ευτράπελα της καθημερινής ζωής, οι» «Εκείνος κι εκείνος» μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να αλλάξουμε τα θεατρικά στερεότυπα αλλά και να οξύνουμε την αντίληψή μας για ό,τι μας περιβάλλει.  Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν την πόλη  και σχολιάζουν, καγχάζουν, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται.
Συνεχίζεται το «Θέατρο Κατ’Οίκων» το οποίο έχει διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του, με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην θεατρική πράξη καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.  Το Κ.Θ.Β.Ε., στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, συνεχίζει μια σειρά δράσεων στην πόλη μας και στο νομό Θεσσαλονίκης  που στόχο τους έχουν την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη,  καθώς θεωρεί ότι  η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού όπως το Θέατρο είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής τους και για την κοινωνική τους επανένταξη.
Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κ.Θ.Β.Ε. σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Παιδιατρικές Κλινικές, νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα απεξάρτησης.
Το ΚΘΒΕ, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2012 – 2013: «ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ ΜΑΛΟ, Για την Παγκόσμια Διεθνή Ημέρα Αφιερωμένη στην Οικογένεια, ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ 1993-2013. Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και το δεύτερο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.  Συμμετέχοντας στον εορτασμό της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Διεθνούς Ημέρας Aφιερωμένης στην Oικογένεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και με αφορμή το γνωστό μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό «Χωρίς Οικογένεια», τα νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΚΘΒΕ, την τρέχουσα σχολική περίοδο 2012-2013, αναδεικνύουν και προσπαθούν να ανοίξουν έναν εποικοδομητικό  διάλογο γύρω από το θεμελιώδες αυτό κύτταρο της κοινωνίας που ονομάζεται οικογένεια.
Συνεργασία με την οργάνωση «Make a wish», για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Δωρεάν τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές Σχολές της χώρας,  αντιδρώντας στην λειτουργία παρα- φροντιστηρίων και οικονομικής εκμετάλλευσης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Γραφείο Τύπου- Προβολής & Επικοινωνίας Κ.Θ.Β.Ε. – Πληροφορίες: Λένα Ευαγγέλου
Τηλ:  2315 200010  & 6945 935246,  e-mail: press@ntng.gr – Ιστοσελίδα Κ.Θ.Β.Ε. www.ntng.gr

You may also like...