ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρατείνονται λόγω μεγάλης προσέλευσης θεατών.Το Μεγάλο μας Τσίρκο“, το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη,  που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής Σταύρου Ξαρχάκου

και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,συνεχίζεται στο Βασιλικό Θέατρο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής“, η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μολιέρου, με το μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργο Κωνσταντίνου, που παρουσιάζεται στηνΕταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» συνεχίζει τη θριαμβευτική του πορεία. Η παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως «κοινωνικό φαινόμενο» του καλοκαιριού, μετά από 40 σταθμούς μιας περιοδείας όπου το παρακολούθησαν 100.000 θεατές, αλλά και μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται στο Βασιλικό Θέατροέως το τέλος Φεβρουαρίου. 

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: ο αρχαίος κόσμος, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.  «Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο  θέατρο Αθήναιον.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Τριανταεννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση το έργο ανέβηκε ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον κορυφαίο συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73, να είναι ο ίδιος παρών στη σκηνή διευθύνοντας την 9μελή του ορχήστρα ενώ το κοινό θα παρακολουθεί τους τωρινούς πρωταγωνιστές: τους Τάσο Νούσια, Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Ζαχαρία Καρούνη στο τραγούδι.

Σκέψεις για το έργο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή & Σκηνοθέτη της παράστασης
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.
                                                                                                        Σωτήρης Χατζάκης

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Μαρίνα Ασλάνογλου (Ρωμιάκι, Πυθία), Τάσος Νούσιας (Ρωμιός, Καπετάνιος, Κλέφτης), Κική Μπάκα (Πιερότος, Κολλητήρι), Δημήτρης Μορφακίδης (Α΄ Μακεδόνας, Γραμματέας, Νεόκλητος, Βοηθός πωλητή), Γιάννης Καραμφίλης (Β΄ Μακεδόνας, Όθωνας, Καπετάνιος, Αριστοκράτης, Χωρικός, Σταύρακας), Αλέξανδρος Τσακίρης (Ιερέας, Άγγλος Πρέσβης, Αυλικός, Χωρικός, Χατζηαβάτης, Ζωγράφος, Βενιζέλος), Χρήστος Νίνης (Αρχιερέας, Ρώσος Πρέσβης, Καπετάνιος, Χωρικός, Βεληγκέκας, Ήρωας του ’21), Μιχάλης Γούναρης (Μοναχός, Καπετάνιος, Χωρικός, Ήρωας του ΄21,  Μπαρμπα- Γιώργος, Πλανόδιος Πωλητής, Κολοκοτρώνης), Νίκος Καπέλιος (Μοναχός, Γάλλος Πρέσβης, Αυλικός, Ανδρίκος, Ράφτης), Γιάννης Χαρίσης (Μοναχός, Αυστριακός Πρέσβης, Αυλικός, Λέων), Νίκος Μαγδαληνός (Μοναχός, Βαυαρός, Ασημάκης, Καραγκιόζης), Χρύσα Ζαφειριάδου (Ιέρεια, Αριστοκράτισσα, Αριάδνη, Χωρική, Μοδίστρα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Ευανθία Σωφρονίδου (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Παιδί, Νιόνιος, Ερατώ), Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Μορφονιός, Ιέρεια), Λίλιαν Παλάντζα (Χωρική, Αριστοκράτισσα, Αγλαΐα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Φρόσω), Στέλλα Ράπτη (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Καπελού, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού).

Λαός: ο θίασος

Χορευτές: Παναγιώτα Αλεξίου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Κώστας Καφαντάρης

Στην ορχήστρα, την οποία διευθύνει επί σκηνής ο Σταύρος Ξαρχάκος, συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Νίνο Κιτάνι (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο), Διαμαντής Σιδερίδης (τζουράς, μπουζούκι), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Γιάννης Χατζής (κρουστά). 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Σάββατο 18.00 & 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή  21.00
Κυριακή στις 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00: Πλατεία: €20, Εξώστης: €15, Ομαδικό & Φοιτητικό: 10 €
Τετάρτη &Παρασκευή 21.00:  Πλατεία : 18 €, Εξώστης: 15 €,
Ομαδικό & Φοιτητικό: 10 €

Πέμπτη 21.00: Γενική είσοδος 10 €
Λαϊκές παραστάσεις : απογευματινές (Τετάρτη 18.00, Σάββατο 18.00)
Πλατεία: 15 €, Εξώστης: 12 €, Ομαδικό & Φοιτητικό: 10 €
Κάρτα ανεργίας & πολυτέκνων (Εξώστης): 8 € Ισχύει όλες τις ημέρες
Άτομα άνω των 65 ετών (Εξώστης): 8 € Ισχύει όλες τις ημέρες 

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία  και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr
Viva τηλ. 13855 & www.viva.gr

Kαταστήματα PublicΘεσσαλονίκης, www.public.gr
Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos
Σε περίπτωση τηλεφωνικής κράτησης, η προσέλευση στο θέατρο πρέπει να γίνει μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης. Η αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας (Visa & Mastercard) για όλες τις παραστάσεις μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε από τα ταμεία των θεάτρων, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr).

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τρίτη – Κυριακή:  9.30- 13.30 & 17.30- 21.30 μ.μ

Τηλέφωνα κρατήσεων- Πληροφορίες: 2315 200200 & 2310 223785

Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)

Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3 ,  to ποντικι, ναυτεμπορικη. gr, click@life,
 ιν2life.gr, culturenow.gr, Ως3, eξωστησ,
biscotto, iq magazine, mycampus.gr
Με τηνΥποστήριξη
TV100, FM100,  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, thessalonikicityguide.gr, ΖΥΘΟΣ

 «Ο κατά φαντασίαν ασθενής»είναιτο τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673. Αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια που συνέθεσε ο Γάλλος συνθέτης Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Αργκάν, ο κεντρικός ήρωας της κλασικής αυτής κωμωδίας, είναι ένας  φιλάργυρος ηλικιωμένος, που, παρόλο που χαίρει άκρας υγείας, αισθάνεται διαρκώς άρρωστος. Η κωμικοτραγική αυτή εμμονή του τον  καθιστά εύκολο θύμα που οι γύρω του εκμεταλλεύονται και τον οδηγεί σε περιπέτειες, καθώς η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, ο γάμος με την ιατρική και η αγάπη με τα φάρμακα.
Η τελευταία κωμωδία του Μολιέρου, που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα, γοητεύει επί αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ανθρώπινης ψυχής, προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα απ’ το γέλιο, τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους. 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Αν η ύπαρξη είναι ασθένεια – κατά πως λέει ο Καρούζος – ή η εμφάνιση στον κόσμο είναι πτώση και η γέννα κριματισμός, σύμφωνα με τους αρχαίους έλληνες τραγικούς, τότε ο Αργκάν, αυτός ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου, είναι ένας ευαίσθητος δέκτης που λαμβάνει τα μηνύματα του Σκοτεινού, από έναν πομπό τρομακτικό για μας τους υπόλοιπους, τους υγιείς.
Ο Αργκάν, είναι ο θαρραλέος εκείνος που δέχεται να ενδυθεί την φορεσιά του γελοίου, για να υποδυθεί τον κωμικό, σε μια ιστορία τόσο ανατομικά θανάσιμη άρα γι’ αυτό τόσο κωμική. Μέσα σε ατμόσφαιρες της Γαλλικής comedia, κάτω από το ευγενικό φως του ποιητή, ο Πανταλόνε Αργκάν θα πάθει και θα μάθει για να ξεχάσει τη βασική του αμφιβολία: Είναι η ζωή ασφαλής ή μήπως ένα εφήμερο κατασκεύασμα από σπιρτόξυλα που αναφλέγονται από το ανθρώπινο ελάττωμα; Τέτοιου ήθους κωμωδία μας παραδίδει ο Μολιέρος και την αναλαμβάνει ο φλεγματικός και άριστος τεχνίτης Γιώργος Κωνσταντίνου, για να μας οδηγήσει σ’ έναν ακόμη σταθμό του μύθου του.
Σωτήρης Χατζάκης                                                                                                     

Διανομή με σειρά εμφάνισης:

 Γιώργος Κωνσταντίνου (Aργκάν), Σοφία Καλεμκερίδου (Τουανέτ), Ροζαλία Μιχαλοπούλου (Ανζελίκ), Μαριάννα Παπασάββα (Μπελίν), Δημήτρης Παπιόπουλος (Κύριος Μπονφουά, Α´ Γιατρός), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Πουλτσινέλλο, Κύριος Φλεράν), Αστέρης Πελτέκης (Κλεάντ), Χρύσανθος Καγιάς (Κύριος Ντιαφουαρύς, Γριά, Β´ Γιατρός), Χρήστος Παπαδημητρίου (Τομά Ντιαφουαρύς, Γ´ Γιατρός), Ελένη Θυμιοπούλου (Λουιζόν), Γιώργος Καύκας (Μπεράλντ), Γιώργος Σφυρίδης (Κύριος Πυργκόν, Δ´ Γιατρός)

Θεατρίνοι γυρολόγοι: ο θίασος
Χορεύουν: Ηλίας Τσάκωνας, Δέσποινα Καπουλίτσα
Μουσικός επί σκηνής: Κωσταντής Νικολαΐδης 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00
Πέμπτη & Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 & 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15 €,  Φοιτητικό: 10 €, Ομαδικό: 8 € Οικογενειακό: 15 ευρώ, Πολύτεκνοι & Άνω των 65 10 € (ισχύει για όλες τις παραστάσεις και για όλες τις ημέρες) Άνεργοι 5 € (ισχύει για όλες τις παραστάσεις και για όλες τις ημέρες)

Πέμπτη 21.00: Γενική είσοδος 10 €
Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία  και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr
Viva τηλ. 13855 & www.viva.gr
Kαταστήματα PublicΘεσσαλονίκης, www.public.gr
Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos

Σε περίπτωση τηλεφωνικής κράτησης, η προσέλευση στο θέατρο πρέπει να γίνει μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης. Η αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας (Visa & Mastercard) για όλες τις παραστάσεις μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε από τα ταμεία των θεάτρων, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του ΚΘΒΕ (www.ntng.gr). 

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τρίτη – Κυριακή:  9.30- 13.30 & 17.30- 21.30 μ.μ

Τηλέφωνα κρατήσεων- Πληροφορίες: 2315 200200 & 2310 223785
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3 , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΠΙΛΟΓΕΣ, to ποντικι, protagon.gr
ναυτεμπορικη. gr, click@life,  ιν2life.gr, culturenow.gr, Ως3, eξωστησ
Με την Υποστήριξη
TV100, FM100,  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, thessalonikicityguide.gr, ΖΥΘΟΣ

 

You may also like...