Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας

ammmmmeeeeeeerrrrrriiiiicaaaaaaaannnnnnnnnnnΚρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας Μια γιορτή φιλίας του αρμενικού και του ελληνικού λαού.Σάββατο 3 Οκτωβρίου (ώρα 8:30 μ.μ.)  Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης Σε συνεργασία  με την Πρεσβεία της Αρμενίας. Ένα σπουδαίο φωνητικό σύνολο από την καρδιά της ανατολικοευρωπαϊκής χορωδιακής παράδοσης επιλέγει το Μέγαρο ως αρχή της φετινής διεθνούς περιοδείας του. Τριάντα πέντε χορωδοί της Kρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας παρουσιάζουν υπό τη μουσική καθοδήγηση του μαέστρου Ρόμπερτ Μιλκεγιάν, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, έργα του Κομιτάς, πατριάρχη της αρμενικής μουσικής, αλλά και συνθέσεις των Σνίτκε, Μπάρμπερ, Χαλατζιάν και Μιλκεγιάν. Αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα στη μακραίωνη πολυφωνική παράδοση του αρμενικού λαού πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αρμενίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας…
… περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, κύκλους συνθέσεων του Κομιτάς (1869-1935), ιδρυτή της Εθνικής Αρμενικής Σχολής και πρωτοπόρου της εθνομουσικολογίας, εμπνευσμένους από αρμενικά λαϊκά τραγούδια του γάμου, παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια και χορευτικούς σκοπούς. Τα σολιστικά φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η σοπράνο Anna Avdalyan και ο τενόρος Vrej Gharibyan. Θα ακουστεί επίσης το έργο Ständchen του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828). Η πρώτη ενότητα θα κλείσει με το έργο χορωδιακό Agnus Dei του μεγάλου αμερικανού συνθέτη του 20ού αιώνα Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981).
Το δεύτερο μέρος αρχίζει με θρησκευτική μουσική του πολυσχιδούς ρώσου συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε (1934-1998). Θα ακουστούν οι ύμνοι: Ave Maria, Ave, Kirie Eleison και Pater Noster. Ακολουθούν οι πολυφωνικές δημιουργίες Gloria, Tuba Mirum, Patrem και Sanctus του σύγχρονου αρμένιου συνθέτη και μαέστρου Νταβίντ Χαλατζιάν (γενν. 1962). Για επίλογο της βραδιάς, η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας επέλεξε έργα για πολυφωνικό σύνολο, διασκευασμένα από τον μαέστρο της Ρόμπερτ Μιλκεγιάν.

Η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας…
…, που θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πολυφωνικά σύνολα δωματίου της Αρμενίας, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2000. Η αρχική της ονομασία ήταν Αρμενική Χορωδία Δωματίου, αλλά μετονομάστηκε σε State Chamber Choir of Armenia (SCCA) το 2008, οπότε ανέλαβε τη καλλιτεχνική και μουσική της διεύθυνση ο πολυβραβευμένος μαέστρος Ρόμπερτ Μιλκεγιάν. Το ρεπερτόριο της Χορωδίας, η οποία αποτελείται από 35 τραγουδιστές, περιλαμβάνει έργα Γκαμπριέλλι, Μπαχ, Μπραμς, Βασκς, Σνίτκε, Μπρίττεν, Πουλένκ, Ντεμπυσσύ και άλλων γνωστών συνθετών, καθώς και έργα του Κομιτάς και σύγχρονων αρμένιων δημιουργών, τα οποία έχει παρουσιάσει το διακεκριμένο πολυφωνικό σύνολο σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα.
Η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στο Τορόντο, στην Οττάβα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ συμμετείχε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μοντέρνας Μουσικής του Μπέργκαμο (2006). Ακόμη, έλαβε μέρος σε μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο, ενώ δίνει συχνά συναυλίες σε περιοχές της Αρμενίας με σκοπό να μυήσει το ευρύτερο κοινό στη χορωδιακή τέχνη.
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του διάσημου συνόλου ήταν η έκδοση του ψηφιακού δίσκου «ARS POETICA» σε μουσική Τιγκράν Μανσουριάν (2006), μια εξαιρετική ηχογράφηση που έλαβε διάκριση πέντε αστέρων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσικής και συγκαταλέχθηκε στον διεθνούς κύρους μουσικό κατάλογο Gramophone. Το 2009, η Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας ηχογράφησε χορωδιακά έργα θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής του Κομιτάς, με την ευκαιρία του εορτασμού των 140 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου αρμένιου συνθέτη, ενώ έδωσε συναυλίες-διαλέξεις στη Γαλλία και την Ελβετία. Το 2011 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ «Conservatory Week», ενώ έναν χρόνο αργότερα το σχήμα έλαβε μέρος σε κοινή συναυλία με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Εξάλλου, άριστες ήταν οι εντυπώσεις που άφησε σε κοινό και κριτικούς η εμφάνιση της Κρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας στον περίφημο καθεδρικό της Μονής Σμόλνυ της Αγίας Πετρούπολης πριν από δύο χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Μιλκεγιάν,…
…, ο καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής της Κρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας, με την αξιόλογη δισκογραφική του δραστηριότητα, έχει ήδη συμπληρώσει 30 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Ο Μιλκεγιάν, ο οποίος σπούδασε σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο «Κομιτάς» του Ερεβάν και κατόπιν διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας, όπερας και χορωδίας στην περίφημη Σχολή της Αγίας Πετρούπολης, κατέκτησε σημαντικές θέσεις σε μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικούς φορείς. Διετέλεσε καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας και της Χορωδίας Δωματίου του Gyumri, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός μαέστρος της Αρμενικής Χορωδίας Δωματίου, ιδρυτής του φωνητικού ensemble «Hay Folk», με το οποίο πραγματοποίησε πολλές περιοδείες, καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού μέρους για το αφιέρωμα «Armenian Days» στη διεθνή έκθεση EXPO-2000 στο Αννόβερο κ.ά. Ο Ρόμπερτ Μιλκεγιάν έχει εμφανιστεί σε φημισμένα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ στο Παρίσι, το Μπέργκαμο, την Αγία Πετρούπολη, το Στρασβούργο και τη Δρέσδη, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε ιστορικούς ευρωπαϊκούς ναούς. Έχει επίσης περιοδεύσει στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και μετάλλια από τη Δημοκρατία της Αρμενίας για την προσφορά του στην πολιτιστική και μουσική ζωή του τόπου του.
Tιμές εισιτηρίων
Ζώνη Γ: 9 € ● Ζώνη Β: 15 € ● Ζώνη Α: 22 € ● Διακεκριμένη Ζώνη: 30 €
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 € ● Πολύτεκνοι, 65+: 8 €

Πληροφορίες για το κοινό: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...