Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση ακύρωσης συναυλιών
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την ακύρωση τριών προγραμματισμένων συναυλιών της για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέξανδρου Μυράτ, λόγω της δραματικά μειωμένης χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί για την Κ.Ο.Θ. από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.  
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Δυστυχώς με τους συνεχώς μειούμενους προϋπολογισμούς η Κ.Ο.Θ. δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Στην προσπάθειά μας να μην μειωθεί το επίπεδο του καλλιτεχνικού έργου, πήραμε τη δύσκολη απόφαση  να ακυρώσουμε τρείς συναυλίες για να διασφαλίσουμε την οικονομική επιβίωση της Κ.Ο.Θ. Ας σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟΑ μας ενημέρωσε για το ύψος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του 2014 μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και όχι νωρίτερα και εντός του 2013, οπότε ο προγραμματισμός θα μπορούσε να είχε γίνει με τα τελικά οικονομικά δεδομένα».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Αλέξανδρος Μυράτ σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε σ’ ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σ’ έναν μακροπρόθεσμο καλλιτεχνικό σχεδιασμό. Ο προϋπολογισμός της ορχήστρας έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με το 2009, ενώ αντίθετα το έργο της έχει αυξηθεί κατά 55%. Το κοινό της Κ.Ο.Θ. έχει ανανεωθεί από νέους, το καλλιτεχνικό της επίπεδο είναι ικανό να ανταγωνιστεί κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης, ηχογραφούμε με τις γνωστότερες εταιρείες του εξωτερικού, δίνουμε συναυλίες μέσα σε σχολεία, ιδρύματα, στην ελληνική περιφέρεια και σε μεγάλα φεστιβάλ, κι όμως αυτό δεν φαίνεται να αγγίζει την ελληνική πολιτεία που διαρκώς μειώνει την κρατική χρηματοδότηση χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνική ανάγκη και όχι πολυτέλεια».
Οι συναυλίες που ακυρώνονται είναι οι εξής:
4/4/2014: Έργα των Μπέργκ, Μπετόβεν, Λίγκετι Διεύθυνση Ορχήστρας: Amaury Du Closel Βιολί: Sophia Jaffe
25/4/2014:   Έργα των Μπραμς, Ελγκαρ, Ντόχνανι Διεύθυνση Ορχήστρας: Yoav Talmi Πιάνο: Στέφανος Θωμόπουλος
26/5/2014:   Έργα Γκλουκ, Μπετόβεν, Μότσαρτ Διεύθυνση Ορχήστρας & Πιάνο: David Greilsammer

 

You may also like...