Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 | 17:00-21:00
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη)
Η επιστημονική εκδήλωση Κράτη και πολίτες: κοινότητα, ταυτότητα, διαφορετικότητα, διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση της ομώνυμης ερευνητικής έκδοσης και έχει στόχο να αποτελέσει αφετηρία μιας εποικοδομητικής συζήτησης για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη σχέση τους με φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σταδιακή κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η άνοδος του εθνικισμού, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η ανεργία και η περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
α) Παρουσίαση της ερευνητικής έκδοσης,
β) Στρογγυλό τραπέζι για την αριστοτελική φιλοσοφία.*
* Η βιβλιοπαρουσίαση θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ το στρογγυλό τραπέζι για την αριστοτελική φιλοσοφία στην αγγλική.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00-17:15 ΕΝΑΡΞΗ
17:15-19:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Κράτη και Πολίτες: Κοινότητα, Ταυτότητα, Διαφορετικότητα Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 2016, Επιστημονική Επιμέλεια: Γκόλφω Μαγγίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ελένη Λεοντσίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο τόμος αποτελεί τον καρπό ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Η επιλογή των έντεκα κειμένων που εμπεριέχει έγινε με κριτήριο την επικαιρότητα της κρίσης – ελληνικής, ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας. Η οργάνωση αυτού του συλλογικού έργου σε τέσσερις θεματικές ενότητες επιδιώκει να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες συνάφειες των θεματικών διπόλων: κοσμοπολιτισμός-πατριωτισμός, δημοκρατία-φιλία, ταυτότητα-διαφορετικότητα, δικαιώματα-ανεκτικότητα μέσα από διαφοροποιημένες και ενίοτε συγκρουόμενες, θεωρητικές προσεγγίσεις.
Την παρουσίαση προλογίζει η Γκόλφω Μαγγίνη.
Στην παρουσίαση της ερευνητικής έκδοσης συμμετέχουν οι:
Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities, Birkbeck College, University of London Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντώνης Χατζημωϋσής, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναλυτικής και Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
19:00-19:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
19:15-21:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ (στα αγγλικά)
Ο Αριστοτέλης και η αριστοτελική παράδοση
Στην εκδήλωση, θα εξεταστούν οι πολλαπλές πτυχές της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη και της αριστοτελικής φιλοσοφίας εν γένει, καθώς και η επικαιρότητά της σήμερα, 2400 χρόνια μετά τη γέννησή του. Σκοπός είναι να αναδειχθεί μια επιμέρους ερευνητική προβληματική του συλλογικού τόμου, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την σπάνια συλλογή βιβλίων του Αριστοτέλη που ανήκουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.
Συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι:
Christof Rapp, Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας και Ρητορικής, Διευθυντής του Center for Advanced Studies, Ludwig-Maximilians-Universität, Μόναχο, Γερμανία Andrius Bielskis, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Institute of Political Science, Mykolas Romeris University (Βίλνιους) και Καθηγητής Φιλοσοφίας, Department of Philosophy and Social Critique, Vytautas Magnus University (Κάουνας), Λιθουανία Βασίλης Καρασμάνης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δούκας Καπάνταης, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών Γεώργιος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας, Institut für Philosophie, Universität Wien, Βιέννη, Αυστρία
Τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Λεοντσίνη.