ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΣ.ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΔΕΝ

logo SMCAΤην ελληνική συµµετοχή που διακρίθηκε στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1-λιµάνι) από τις 3 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 (εγκαίνια: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 20:30. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00).
Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν έχει σύνθετη δοµή: ένα φιλµ σε τρία επεισόδια συνδυάζεται µε ένα αρχείο κειµένων και εικόνων για να δηµιουργήσει ένα ενιαίο εικαστικό αφήγηµα γύρω από την αξία που αποδίδουµε στο χρήµα ως αντικείµενο καθηµερινής συναλλαγής, πλουτισµού και αιτία ένδειας.
Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ και επιµελήτρια των εκθέσεων του συγκεκριµένου έργου τόσο στη Βενετία όσο και στη Θεσσαλονίκη, δίνει τη δική της περιγραφή: «Το χρήµα είναι το ορατό σηµείο που µας συνδέει µε τη συνθήκη της κρίσης, ενώ στην ουσία η διερώτηση του έργου εστιάζει στις αντιλήψεις και τις πρακτικές µε τις οποίες δίνουµε νόηµα στη ζωή και αξιολογούµε τις σχέσεις µας.
Το φιλµ απεικονίζει τρεις φαινοµενικά άσχετους ανθρώπινους βίους που συναντώνται έµµεσα καθώς οι πράξεις του ενός επηρεάζουν –έστω και ασυνείδητα- τις επιλογές του άλλου. Στο πρώτο επεισόδιο ένας µετανάστης αναζητά στους δρόµους της Αθήνας χρησιµοποιηµένα µέταλλα για να τα πουλήσει και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του µέχρι που ένα τυχαίο εύρηµα, µία σακούλα γεµάτη χαρτονοµίσµατα σε σχήµα λουλουδιών, ανατρέπει την καθηµερινή ρουτίνα. Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας καλλιτέχνης περιφέρεται καταγράφοντας εικόνες της πόλης, υλικό για το νέο του έργο, καθώς εντοπίζει τυχαία ένα καρότσι γεµάτο µεταλλικά αντικείµενα που προσελκύει την προσοχή του. Στο τελευταίο επεισόδιο πρωταγωνιστεί µια µοναχική ηλικιωµένη κυρία, συλλέκτρια έργων σύγχρονης τέχνης που ζει αποµονωµένη στο σπίτι της. Αγαπηµένη της ενασχόληση µία ξεχωριστή χειροτεχνία: φτιάχνει λουλούδια οριγκάµι µε πρώτη ύλη χαρτονοµίσµατα του ευρώ.
Το αρχείο φέρει τον τίτλο: Εναλλακτικά νοµίσµατα. Ένα αρχείο και ένα µανιφέστο.
Πρόκειται για σύνολο τριάντα δύο ιστοριών, προϊόν έρευνας ανθρωπολογικού και ιστορικού χαρακτήρα, µε θέµα σύγχρονα και παρελθοντικά µοντέλα εναλλακτικών οικονοµικών συστηµάτων που απορρίπτουν τη χρήση κοινού νοµίσµατος. Κοινότητες που επινοούν το δικό τους νόµισµα ή εφαρµόζουν µοντέλα αυτοδιαχείρισης, ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, µε στόχο να αντιµετωπίσουν οξυµµένα προβλήµατα σε περιόδους κρίσης».
Αντίστοιχα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει το έργο του: «Στην Ιστορία Μηδέν, οι τρεις διαφορετικές ιστορίες δεν συναντιόνται ποτέ άµεσα, «συναντιόνται» µόνο στο µυαλό ή τη µνήµη του θεατή. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η πτυχή της διασύνδεσης και το γεγονός ότι όλες οι πράξεις έχουν πράγµατι νόηµα κι επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Το έργο καταπιάνεται µε το ευρύτερο ζήτηµα του «τι είναι ενεργό;», τι κάνει τον κόσµο να κινείται. Πολλοί θα έλεγαν πως είναι το χρήµα ή η συνεχής διακύµανση της αξίας. Νοµίζω πως ουσιαστικά είναι κάτι άλλο. Και θα είµαι πολύ ευτυχής εάν αυτό το κάτι άλλο παραµείνει αόρατο και χωρίς όνοµα.»
ΜASTERCLASS
Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα παραδώσει ένα MASTERCLASS στον χώρο της έκθεσης (ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, λιµάνι), 11:30-13:30.
Μέσα από µια εκτεταµένη παρουσίαση της δουλειάς του των τελευταίων ετών, ο καλλιτέχνης θα εστιάσει στην ιδιαίτερη κινηµατογραφική γραφή, τη χρήση των αρχείων, τη σχέση µυθοπλασίας και τεκµηρίωσης, καθώς και την τεχνολογία της εικόνας.
Λόγω περιορισµένων θέσεων, συστήνεται η δήλωση συµµετοχής στο τηλ. 2310 593270, Τρίτη-Σάββατο 11:00-14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η έκθεση και το masterclass εντάσσονται στο πλαίσιο των 49ων ∆ηµητρίων που διοργανώνει η ∆ιεύθυνση Πολιτισµού και Τουρισµού του ∆ήµου Θεσσαλονίκης.
Παρουσιάσεις του Ιστορία Μηδέν, εντός και εκτός.
Μετά την παρουσίαση του έργου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας ακολούθησαν ατοµικές εκθέσεις: Stella Art Foundation / Μόσχα, Art Basel Miami South Beach, Kunstforingen GL STRAND / Κοπεγχάγη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Αθήνα, συµµετοχή σε οµαδικές εκθέσεις: CAFAM Biennial / Πεκίνο, EVA International Biennial / Limerick, Lehmbruck Museum / Duisburg, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo / Σεβίλλη, και προβολές στη Νέα Υόρκη, το Άµστερνταµ, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο και το Τελ Αβιβ.
Βιογραφικό σηµείωµα
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηµατογραφιστής. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως στο Άµστερνταµ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του κινείται στο χώρο του βίντεο / φιλµ και είναι αποτέλεσµα µακροχρόνιας έρευνας σε αρχεία, ιστορική φωτογραφία και τον κινηµατογράφο µε ιδιαίτερη έµφαση στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονοµικές πτυχές που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή µας. Το 2013 συµµετείχε στη 55η Μπιενάλε της Βενετίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα µε το έργο του Ιστορία Μηδέν. Ατοµικές εκθέσεις:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνα (2014); Art Basel Miami South Beach (2013); Stella Art Foundation, Μόσχα (2013); ISCP, Νέα Υόρκη (2011); Heidelberg Kunstverein (2010); Smart Project Space, Άµστερνταµ (2010); Museum of Contemporary Art, Βελιγράδι (2009). Επιλογή οµαδικών εκθέσεων: 2nd CAFAM Biennial Beijing (2014); 2nd Xinjiang Biennial, Urumqi (2014); EVA Biennial, Limerick (2014); Kunstforeningen GL STRAND Κοπεγχάγη (2014); SALT, Κωνσταντινούπολη (2012); Centre Pompidou, Παρίσι (2011); Manifesta 8, Murcia (2010); Witte de With, Rotterdam (2010); BFI Southbank, Λονδίνο (2009); Friedericianum, Kassel (2008); 1η Μπιενάλε της Αθήνας (2007).
Η έκθεση πραγµατοποιείται µε την ευγενική χορηγία του Οργανισµού Πολιτισµού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της OUTSET.
Πληροφορίες:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
Τµήµα ∆ηµοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152 press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

 

You may also like...