ΚΛΑΣΙΚΑ… ΕΞΩ

 Academica OrchestraΟρχήστρα Αcademica Αθηνών
Νίκος Αθηναίος
«Μια νυχτερινή μουσική»
Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
«ΚΛΑΣΙΚΑ… ΕΞΩ»: η νέα σειρά εκδηλώσεων κλασικής μουσικής στον Κήπο συνεχίζεται με την Ορχήστρα Academica Αθηνών και τον μαέστρο Νίκο Αθηναίο, που παρουσιάζουν τις πιο αγαπημένες σερενάτες σε ένα περιβάλλον αλλιώτικο, με στέγη τον νυχτερινό ουρανό. Για πρώτη φορά τα ΚΛΑΣΙΚΑ βγαίνουν ΕΞΩ, με διάθεση καλοκαιρινή και εξωστρεφή!
Τον φετινό Ιούλιο και Σεπτέμβριο, τις Τετάρτες, μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα, διακεκριμένοι σολίστ, λυρικοί τραγουδιστές και αρχιμουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό περνούν την πόρτα του Κήπου και ανεβαίνουν στη σκηνή, για να δώσουν το παρών στο πιο μουσικό προσκλητήριο της πόλης. Μικροί και μεγάλοι, καθισμένοι στο γρασίδι, με ένα δροσιστικό ποτό στο χέρι, θα απολαύσουν κλασικές μελωδίες και σκοπούς που όλοι σιγοψιθυρίσαμε και αγαπήσαμε.
Στις φετινές υπαίθριες συναυλίες κλασικής μουσικής στον Κήπο συμμετέχουν επίσης η Καμεράτα (15/7), η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών (2/9), η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ATTIKA (9/9) και η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου (16/9, βραδιά μουσικής και ποίησης).
Με σύνθημα τη φράση «ερμηνεύω, άρα υπάρχω», η Ορχήστρα Αcademica Aθηνών επανακάμπτει δριμύτερη στο Μέγαρο, μετά την πρόσφατη εμφάνισή της το Πάσχα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Adagio. Με αφετηρία τη Μικρή νυχτερινή μουσική (Σερενάτα αρ. 13 για έγχορδα σε σολ μείζονα, Κ 525) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, η γνωστή Ορχήστρα ξεδιπλώνει ένα μουσικό νήμα που μας οδηγεί πιο κοντά στον έναστρο ουρανό, το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου. Μες στη δροσιά του Κήπου θα ονειρευτούμε και θα χαλαρώσουμε, μακριά από τα φώτα της πόλης, ακούγοντας το διασημότερο ίσως κομμάτι στην ιστορία της κλασικής μουσικής· ένα κομμάτι που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα άπειρες εκτελέσεις, ηχογραφήσεις, μεταγραφές για ποικίλους συνδυασμούς οργάνων, ακόμα και διασκευές-παρωδίες! Με δυσκολία ο ίδιος ο Μότσαρτ θα φανταζόταν το 1787, όταν έγραφε τη Μικρή νυχτερινή μουσική, ότι αυτή η πανέμορφη μινιατούρα του για έγχορδα θα εξακολουθούσε να είναι τόσο διάσημη σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από δύο αιώνες μετά τη δημιουργία της!
Σε αυτή τη μελωδική περιήγηση με οδηγό την Ορχήστρα Academica Aθηνών πρωταγωνιστούν επίσης δύο συνθέσεις που υμνούν και αυτές τη γαλήνη του απόβραδου: η Σερενάτα για έγχορδα σε μι ελάσσονα, έργο 20 του Έντουαρντ Έλγκαρ και η Σερενάτα σε ντο μείζονα, έργο 48 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Οι σερενάτες (serenata, ιταλική λέξη που προέρχεται από το επίθετο sereno=γαλήνιος) ήταν απλές, ανάλαφρες συνθέσεις γραμμένες προς τιμήν ξεχωριστών προσώπων, συνήθως κάποιας αγαπημένης γυναίκας. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν ως επί το πλείστον τραγούδια που ερμηνεύονταν από ανδρική φωνή, με τη συνοδεία κιθάρας, λαούτου ή κάποιου άλλου νυκτού οργάνου, τις βραδινές ώρες. Στη συνέχεια, η σερενάτα, είτε ως ορχηστρικό είτε ως φωνητικό έργο με συνοδεία, κατόρθωσε να αντισταθεί στη φθορά του χρόνου. Σήμερα παραμένει μια απαλή μουσική που συντροφεύει τον ακροατή σε ξεχωριστά μονοπάτια, γεμάτα ονειρικές, αλησμόνητες μελωδίες…
Την Ορχήστρα Academica Αθηνών στη συναυλία της στον Κήπο καθοδηγεί ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της, Νίκος Αθηναίος.

You may also like...