ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ,Χώρος ΄΄Ανεράδες΄΄.

Χώρος παραμυθολenaw-lamperos-ilios-ογικής αφήγησης «Ανεράδες» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σχολικός Σύμβουλος  της 3ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Κινηματογραφικός Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση» «Εθελοντές Ρόδου» – Για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ Προσωπικές αφηγήσεις στις ταινίες του Βασίλη Λουλέ Θα προβληθούν οι ταινίες: «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» διάρκεια 30 λεπτά «Ένας λαμπερός ήλιος» διάρκεια 36 λεπτά Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την 6η Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, ώρα 20:00 Θα είναι παρών ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση Διάρκεια εκδήλωσης: 2 ώρες Ο Χώρος παραμυθολογικής αφήγησης «Ανεράδες» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο Κινηματογραφικός Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση» και οι «Εθελοντές Ρόδου» – Για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, διοργανώνουν ένα μικρό κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες του βραβευμένου σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με μικρή εισαγωγή του σκηνοθέτη πάνω στο θέμα: «Μικρές προσωπικές αφηγήσεις στο σινεμά», εστιάζοντας αρχικά στο ντοκιμαντέρ του (που προβλήθηκε στη Ρόδο πριν ένα μήνα) «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» με θέμα την προφορική αφήγηση παραμυθιών από λαϊκούς παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου.Η ανάπτυξη του θέματος «Μονοπρόσωπη και πολυπρόσωπη αφήγηση» θα οδηγήσει, στη συνέχεια, στις 2 ταινίες που θα προβληθούν:Το ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», διάρκειας 30 λεπτών, που φέρνει στο φως στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής «Μπουμπουλίνας» της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου.
Μια ταινία για τις μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.Η ταινία μυθοπλασίας «Ένας λαμπερός ήλιος», διάρκειας 36 λεπτών, στην οποία  η Ρωσίδα μετανάστρια Νατάσα αναζητεί μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας. Σ’ έναν λαμπερό ήλιο που άλλοτε φωτίζει τα πρόσωπα κι άλλοτε «καίει» τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.
Μια επίκαιρη ταινία πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και της προσωπικής ταυτότητας μέσα από τη ματιά του ίδιου του «ξένου».Μετά την προβολή των 2 ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην εκδήλωση θα υπάρχουν DVD αυτών και άλλων ταινιών του Βασίλη Λουλέ προς πώληση. Ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕ «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη»
Ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ Διάρκεια: 29 λεπτά, Παραγωγή: 2005 Σύνοψη Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής “Μπουμπουλίνας” της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου.Καταζητούμενος στην διάρκεια της Κατοχής, ο νεαρός συναντούσε κρυφά τη μητέρα του για τις ανάγκες του Αγώνα. Ακόμα όμως και κάτω από κείνες τις δύσκολες συνθήκες είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει την τρυφερότητα και τη στοργή της ηρωίδας, που δεν έπαψε ποτέ να είναι μητέρα. Παράνομες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν σπάνιες εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής, ενώ οι αποσπασματικές μνήμες του Γιώργου κρατάνε ακόμα, κάτι από τη “Βιολέτα της Πάρμας”, το αγαπημένο άρωμα της Λέλας.Μια ταινία για τις μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.Η πορεία του ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα
-Προβλήθηκε πολλές φορές από την ΕΡΤ και από το ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προβλήθηκε σε λέσχες, Ιδρύματα, σε Ημερίδες εκπαιδευτικών, σε συνέδρια Ιστορίας και σε πάρα πολλές εκδηλώσεις σχολείων. -Ήταν ένα από τα έργα του Βασίλη Λουλέ που προβλήθηκαν σε 12 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ το φθινόπωρο του 2014, σε περιοδεία που έκανε προβάλλοντας ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές. Η περιοδεία έγινε με τη χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).«Ένας λαμπερός ήλιος» Ταινία μυθοπλασίας του Βασίλη Λουλέ Διάρκεια: 36 λεπτά, Παραγωγή: 2000 Σύνοψη Η Ρωσίδα μετανάστρια Νατάσα αναζητεί μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας.
Σ’ έναν λαμπερό ήλιο που άλλοτε φωτίζει τα πρόσωπα κι άλλοτε καίει τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.Βασικοί συντελεστές Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές Ηθοποιοί: Βικτώρια Χαραλαμπίδου – Ιρίνα Μπόϊκο  Μουσική: Νίκος Κυπουργός Η πορεία της ταινίας μέχρι σήμερα-Τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας 2000, με Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, με Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (στη Βικτώρια Χαραλαμπίδου), με 5 Βραβεία στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Λάρισας κλπ.-Συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού, ανάμεσα στα οποία και αυτό του CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας – το μεγαλύτερο Φεστιβάλ του είδους. Προβλήθηκε στην Γαλλία και στη Γερμανία από τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE, στην Ελλάδα πολλές φορές από την ΕΡΤ και από το ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, και επί εβδομάδες σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.-Εγκωμιαστικά σχόλια για την ταινία δημοσιεύτηκαν πολλές φορές στον Ελληνικό τύπο, στη Γαλλική εφημερίδα LE MONDE και στο κινηματογραφικό περιοδικό BREF. -Προβλήθηκε σε διεθνή τιμητικά αφιερώματα στο πλαίσιο παρουσίασης του “Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου”. -Χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές κινηματογράφου και Πανεπιστήμια.-Συμπεριλήφθηκε στις ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν στο θεματικό αφιέρωμα “50 χρόνια Μετανάστευσης στον ελληνικό κινηματογράφο” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006. Οι ταινίες του αφιερώματος ταξίδευαν, επί τρία χρόνια, σε διάφορες εκδηλώσεις του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία).-Ήταν και αυτή η ταινία ένα από τα έργα του Βασίλη Λουλέ που προβλήθηκαν σε 12 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ το φθινόπωρο του 2014, σε περιοδεία που έκανε προβάλλοντας ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές. Η περιοδεία έγινε με τη χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν το ‘Ιδρυμα Υποτροφιών «Εμμανουήλ & Μαίρη Σταματίου» για την ευγενική του χορηγία και συμπαράσταση σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, το χορηγό επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι και το χορηγό επικοινωνίας για το διαδίκτυο: RodosEvents Για τις «Ανεράδες» Ο Σχολικός Σύμβουλος Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση» Για τους Εθελοντές Ρόδου Γιώργος Κατσαδώρος Πέτρος Σπανός Συντονιστική Ομάδα Άννα Αχιολά

You may also like...