Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης: ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ-LE MAINS EN L’AIR

1142505/5/2014     ώρα  9:00μμ-Σε πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη
Ορκίστηκαν ότι θα μείνουν για πάντα μαζί…
Και θα κάνουν τα πάντα για να το καταφέρουν!
Μια παρέα παιδιών που τολμούν όσα οι μεγάλοι αποφεύγουν…
Πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου η ξενοφοβία θα ήταν παρελθόν;  
22 Μαρτίου 2067. Η Μιλάνα θυμάται τι της συνέβη πριν από εξήντα χρόνια… Παρίσι, 2009. Η Μιλάνα είναι μια μαθήτρια της έκτης δημοτικού από την Τσετσενία. Όταν η οικογένεια ενός παιδιού από την παρέα απελαύνεται, τα παιδιά διαισθάνονται τον κίνδυνο ότι έρχεται και η δική τους σειρά και αποφασίζουν ότι είναι ώρα για δράση. Ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί και καταστρώνουν τρόπους για να σώσουν τη Μιλάνα.
«…Σε μια εποχή φόβου και παράνοιας, στην οποία ούτε μια σχολική τάξη δεν θεωρείται ασφαλές μέρος για όσους δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, η πολύ-πολιτισμική κοινότητα αστυνομοκρατείται και ομάδες αξιωματικών παρελαύνουν στους δρόμους θυμίζοντας τους χειρότερους Οργουελικούς εφιάλτες.
Ο σκηνοθέτης Roman Goupil αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους νεαρούς ηθοποιούς του, οι οποίοι τρομαγμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον των φίλων τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση ενάντια σε νόμους, που ακόμα κι ένα παιδί καταλαβαίνει πως είναι καταστροφικοί.
.. Γυρισμένες ψηφιακά με το σύστημα RED, οι σκηνές στους δρόμους έχουν μια αίσθηση επείγοντος και έντασης, ενώ οι σκηνές στο κελάρι όπου κρύβονται τα παιδιά είναι φωτισμένες μόνο με κεριά δίνοντας έτσι την αίσθηση της μήτρας.
Το θέμα της μετανάστευσης στη σημερινή Γαλλία είναι η σπονδυλική στήλη της ταινίας, η οποία χωρίς ποτέ να φτάνει στην ηθικολογία ή το διδακτισμό, είναι ήρεμα αισιόδοξη και καθιστά σαφές πως είναι η επόμενη γενιά αυτή που θα πρέπει να εφαρμόσει αλλαγές. Ας ελπίσουμε πως η συσκευή διαμόρφωσης του μέλλοντος έτσι όπως παρουσιάζεται στην ταινία, θα είναι μια προειδοποίηση, κι ότι η επόμενη γενιά θα είναι σε θέση να διηγηθεί μια παρόμοια ιστορία σε ένα μελλοντικό κοινό που θα δυσπιστεί πως όλο αυτό συνέβαινε το 2010…»
Δημήτρης Παπαμίχος
Γαλλία  2010 Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: ROMAIN GOUPIL
Πρωταγωνιστούν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λίντα Ντουντάεβα, Ζιλ Ριτμάνικ

You may also like...