Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

AFISAZELARI[1]Η Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της,στη 6η προβολή για τη σεζόν 2013-2014 με την ταινία:
Ζέλαρι
Χορηγία της πρεσβείας της Τσεχίας
Η προβολή θα γίνει την  Δευτέρα  13/1/2014   ώρα 9:00μμ  όπως πάντα στον κινηματογράφο Φαργκάνη.
Την ταινία θα προλογίσει ο δημοσιογράφος κος Γιώργος Τέρπος

Για να ξεφύγει από τους ναζί, η Ελίσκα, νοσοκόμα από την Πράγα και μέλος της Αντίστασης, καταφεύγει στο ορεινό χωριό Ζέλαρι, ως σύζυγος ενός μυλωνά που γνώρισε στο νοσοκομείο. Όμως, παρότι ο γάμος τους έγινε για τους τύπους, σύντομα η Ελίσκα νιώθει να έλκεται από τον τραχύ, αλλά καλόκαρδο σύντροφό της…

Χαμηλών τόνων, διακριτικό και δίχως επικές διαθέσεις, το Ζέλαρι μπορεί να μην προσφέρει κάτι το απολύτως απαραίτητο ή μοναδικό στο φιλμικό ψηφιδωτό του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τα καταφέρνει ωστόσο περίφημα, κυρίως επειδή έχει συνείδηση των ορίων του. Υιοθετώντας αρχικά το αδρό πλαίσιο ενός κατασκοπευτικού film noir, το εγκαταλείπει σύντομα και περίτεχνα, για να επικεντρωθεί στην ψυχαναλυτική παρατήρηση μίας ομάδας χαρακτήρων. Οι ίδιες οι σεναριακές συνθήκες αλλά και ο δεδομένος, περιχαρακωμένος τόπος ενός μικρού, απολίτιστου χωριού, επιτρέπει στους ήρωες να αναδειχθούν. Και το καταφέρνουν εξαιρετικά, ακόμα κι αν δεν αναδεικνύουν κάτι το αξιομνημόνευτο. Οι ερμηνείες δεν ξεφεύγουν ποτέ χαμηλότερα από το επαρκές ή υψηλότερα από το συμπαθές, ξαφνιάζουν ωστόσο, αφού προοδευτικά πείθουν για την πραγματικότητα που υποστηρίζουν και ενισχύουν με αξιοπρέπεια την επιδιωκόμενη κλιμάκωση. Οι σιωπές, τα βλέμματα και η δύναμη του φυσικού τοπίου ολοκληρώνουν την προσπάθεια του Ondrej Trojan να αναδείξει το υπεράνθρωπο μέσα από μια αληθινή ιστορία ανθρωπίνων διαστάσεων.

 

You may also like...