Κεφαλονιά Γέφυρα Πολιτισμού

Afisa 5Στα νερά του Ιονίου πελάγους, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την μεγάλη Ελλάδα, βρίσκεται το νησί της Κεφαλονιάς. Ένα νησί που λειτούργησε σαν σημάδι, (Αίνος), στα ταξίδια τον Ελλήνων προς την δύση. Λειτούργησε επίσης σαν ἐνας κρίκος της αλυσίδας από τη Κωνσταντινούπολη, τη Κρήτη, τα Επτάνησα μέχρι την αναγεννησιακή Ιταλία. Σε αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε ο Κρητοεπτανησιακός πολιτισμός που έφερε έντονη την σφραγίδα των Βυζαντινών λογίων.
Οι καταστροφές στο διάβα της ιστορίας χάραξαν έναν ιδιόμορφο κεφαλλονίτικο χαρακτήρα που μεταφέρει τα χαρακτηριστικά του Ομηρικού Οδυσσέα.Παρά τις περιπλανήσεις του, ο Κεφαλλονίτης πάντα εμφορείται από το Νόστιμον Ήμαρ και από το πείσμα να δημιουργεί και να ξαναχτίζει τον τόπο του.
Το ντοκιμαντέρ αυτό διατρέχει σημαντικά μνημεία του Κρητοεπτανησιακού πολιτισμού της Κεφαλονιάς, στέκεται με πόνο στις πληγές του πλούτου των εκκλησιών της Παλλικής που άφησαν οι σεισμοί του 2014.
Παρακολουθεί το κοινωνικό δράμα που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος και ψηλαφεί τις πεισματικές προσπάθειες των νέων, που προσπαθούν να κρατήσουν την ελπίδα της ανάπτυξης και της οικονομικής αναγέννησης του νησιού.
Το χαρακτηριστικό κεφαλλονίτικο μέλος, είτε κοσμικό, (καντάδα, αριέττα bellcanto,) όσο και το εκκλησιαστικό, διατρέχει την περιήγηση.
Η πρώτη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015 στις 9.00μμ. στην αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου. Την εκδήλωση πλαισιώνει η Χορωδία των αδελφών Καραβιώτη.

You may also like...