Καρναβάλι Σιδηρόκαστρου

Σύλλογος καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου μετά από δέκα πέντε σχεδόν χρόνια παρουσίας διοργανώνει την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 4μμ στην κεντρική πλατεία.
Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μετά τις 10μμ ο Σύλλογος Καρναβαλιστών σας καλεί να διασκεδάσουμε στο Πάρτυ-Μασκέ που διοργανώνει στο GLUP “G”.
• Τη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου Πάρτυ-Μασκέ στο GLUΒ “REVOLUTION”.
Στο νομό Σερρών, την παράσταση κλέβουν οι οργανωμένες παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στους δήμους Σιδηροκάστρου, Σκοτούσας, Νιγρίτας και Ροδολίβους. Ωστόσο το καρναβάλι στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα. Στην Πρώτη Σερρών, την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της “Ντερβένας” (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών, από κάθε συνοικία, ξεχωριστά. Στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη “Ντερβένα”. Την Δευτέρα της Τυρινής αναβιώνει στην Αγία Ελένη του δήμου Σκουτάρεως το έθιμο του Καλόγερου. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες με κορυφαίο πρόσωπο του δρώμενου τον “Καλόγερο”, ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές, νεροκολοκύθα στο κεφάλι του, και πιπεριές στην κορυφή του. Συνοδεύεται από τον “βασιλιά”, και από συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και όλοι μαζί χτυπάνε τις πόρτες του χωριού.

Περισσότερες πληροφορίες: Δημοτική Κοινότητα Σιδ/στρου Κουλιάλης Νικόλαος
Φιλίππου 7 Σιδηρόκαστρο Τ.Κ. 62300 τηλ. 6945346945 – e-mail: koulialis.n@hotmail.gr

You may also like...