Και ο Γιάννης Στουρνάρας ανάμεσα στους ομιλητές στην ημερίδα του Λουκά Παπαδήμου

ARCHIVE USE ONLY«Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική
και οικονομική ανάπτυξη»
Ημερίδα
Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν
για τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις της πολιτικής
που πηγάζουν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η οικονομική κρίση.
Επιστημονική διοργάνωση: καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος
Πέμπτη 19 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 14:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 12:30
Το οριστικό πρόγραμμα και οι ομιλητές της ημερίδας
14:00-14:15 [Εναρκτήρια Ομιλία] Λουκάς Παπαδήμος
Συνεδρία Ι: «Προκλήσεις Νομισματικής Πολιτικής μετά την Κρίση»
14:15-14:45  Διάλεξη Vítor Constâncio
14:45-15:15  Διάλεξη Benjamin Friedman
15:30-17:00 Συζήτηση
Συντονιστής: Λουκάς Παπαδήμος
Ομιλητές: Otmar Issing, Donald Kohn, Hiroshi Nakaso, Paul Tucker
17:00-17:30 Διάλειμμα
Συνεδρία II: «Τραπεζική Ένωση, Χρηματοοικονομική σταθερότητα και Οικονομική ανάπτυξη»
17:30-18:00 Διάλεξη Ignazio Visco
18:00-18:30 Διάλεξη Γιάννης Στουρνάρας
18:30-20:00 Συζήτηση
Συντονιστής: Τάσος Γιαννίτσης
Ομιλητές: Hans-Helmut Kotz, Jan-Pieter Krahnen, Angel Ubide, Nout Wellink
Ό λ ο ι  ο ι  ο μ ι λ η τ έ ς  (με ταυτόχρονη μετάφραση):
Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010), πρώην πρωθυπουργός (2011-2012)
Γιάννης Στουρνάρας, τέως υπουργός Οικονομικών (2012-2014)
Vitor Constâncio (Βίτορ Κονστάνσιο), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Benjamin Friedman (Μπέντζαμιν Φρήντμαν), καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Otmar Issing (Ότμαρ Ίσσινγκ), πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ (1998-2006)
Donald Kohn (Ντόναλντ Κον), Senior Fellow στο Brookings Institution, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της FED (Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) (2006-2010)
Hans-Helmut Kotz (Χανς-Χέλμουτ Κοτς), Senior Fellow του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bundesbank (2002-2010)
Jan-Pieter Krahnen (Γιαν-Πήτερ Κράνεν), καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης
Hiroshi Nakaso (Χιρόσι Νακάσο), υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας
Paul Tucker (Πωλ Τάκερ), Senior Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (2009-2013)
Ignazio Visco (Ινιάτσιο Βίσκο), διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας
Angel Ubide (Άνχελ Ουμπίντε), Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics, Co-director of Global Economics στο D. E. Shaw Group
Nout Wellink (Νόουτ Βέλλινγκ), μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας, πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας (1997-2011)
Ο Dr. Guillermo de la Dehesa δεν θα παρευρεθεί στην ημερίδα.
Στη θέση του θα μιλήσει ο Dr. Angel Ubide (Άνχελ Ουμπίντε), Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics, Co-director of Global Economics στο D. E. Shaw Group
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε συνεργασία με:
το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης
XΟΡΗΓΟΣ: ALPHA BANK
Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν σε μια μοναδικής βαρύτητας Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Η εκδήλωση με θέμα «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη» –την επιστημονική διοργάνωση της οποίας έχει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010– θα αρχίσει στις 2 το μεσημέρι και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών Συνεδριών, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και θα συζητήσουν για το ρόλο και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ένωσης και της νομισματικής πολιτικής στην προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη. Από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν διδάγματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία –με συντονιστή τον Λουκά Παπαδήμο– η οποία τιτλοφορείται «Προκλήσεις νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση» φέρνει στο βήμα του Μεγάρου τους: Βίτορ Κονστάνσιο (Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), Μπέντζαμιν Φρήντμαν (Benjamin Friedman, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Ότμαρ Ίσσινγκ (Otmar Issing, πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ το διάστημα 1998-2006), Ντόναλντ Κον (Donald Kohn, Senior Fellow του Brookings Institution, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της FED [Κεντρικής Ομοσπανδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ] την περίοδο 2006-2010), Χιρόσι Νακάσο (Hiroshi Nakaso, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας) και Πωλ Τάκερ (Paul Tucker, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας το διάστημα 2009-2013). Η πρώτη συνεδρία θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σε ένα πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» θα εξετάσει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας –με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση– θα συμμετάσχουν οι: Ινιάτσιο Βίσκο (Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας), o Γιάννης Στουρνάρας, τέως υπουργός Οικονομικών, Χανς-Χέλμουτ Κοτς (Ηans-Helmut Kotz, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bundesbank το διάστημα 2002-2010), Γιαν-Πήτερ Κράνεν (Jan-Pieter Krahnen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης), Dr. Angel Ubide (Άνχελ Ουμπίντε), Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics, Co-director of Global Economics στο D. E. Shaw Group, και Νόουτ Βέλλινγκ (Nout Wellink, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας και πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας από το 1997 έως το 2011).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίαςhttps://webcast.grnet.gr/
Χορηγός Μegaron Plus: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χορηγοί επικοινωνίας: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΟΜΙΛΟΣ ECONOMIA
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr<http://www.megaron.gr/>
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

 

You may also like...