Και αυτή την εβδομάδα στη ΦΕΞ

Και αυτή την εβδομάδα στη ΦΕΞ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε..
[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη / για μαθητές / Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο μαθητής ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 40 / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Η Ξάνθη και η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη»
Με την Δήμητρα Κατάκη, φιλόλογο.

———————— ο ————————-
Από Τρίτη 26 Φεβρουαρίου & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.
[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Από την σκιά στο φως… Ι»
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο»
Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου. Σμιλεύοντας το χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι. Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ – digital – Λησμονημένες μορφές δημιουργίας – σύγχρονες παραγωγές. Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω … Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου [19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη»
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus. * Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…

Τρίτη 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Αφιέρωμα στην ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ. (1938-1982)
Γεννημένη στην Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως «Πριγκίπισσα Σίσσυ». Στη συνέχεια της καριέρας της καθιερώθηκε με τους ρόλους τραγικών και ευάλωτων ηρωίδων που ερμήνευε στις ταινίες τις οποίες γύρισαν μαζί της οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες της εποχής – Λουκίνο Βισκόντι, Ζιλ Ντασέν, Κλοντ Σαμπρόλ, Όρσον Γουέλς, Κώστας Γαβράς, Κλοντ Σοτέ, Μπερτράν Τραβερνιέ, Ότο Πρέμινγκερ και τόσοι άλλοι. Όμως η θριαμβευτική πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, επισκιαζόταν πάντα από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής. Το θανατηφόρο ατύχημα του 14χρονου γιου της Ντάβιντ δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεπεράσει. σε ηλικία μόλις 43 ετών.
————————- ο ————————-

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.
[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Γραμματόσημο «Η Ιστορία σ’ ένα μικρό, παραλληλόγραμμο κομμάτι χαρτιού»
Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και Γυμνασίου. Κόστος Προγράμματος: 2 ευρώ ανά μαθητή
Θεματικές ενότητες: Το γραμματόσημο/ οι ειδικές εκδόσεις / γράφω ένα γράμμα . /παρακολουθώ τη διαδρομή ενός γράμματος / η ιστορία μας αποτυπώνεται σ’ ένα τόσο δα χαρτάκι / έργα τέχνης στο γραμματόσημο./ η συλλογή Κ. Σταματιάδη. Οι στόχοι του νέου αυτού προγράμματος είναι: να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία μιας συλλογής. Να ανακαλύψουν την τοπική μας ιστορία μέσα από το γραμματόσημο. Να μάθουν να γράφουν ένα γράμμα με μελάνι και με γραφομηχανή.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Οι ηπειρώτες στην Ξάνθη, μια ανθρωπολογική ανάγνωση»
Με τον Βασίλη Δαλκαβούκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου.
————————- ο ————————-

Τσικνο – Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου [17.00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
«Αποκριάτικες περιπέτειες Ι» Bal d’ Enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ…. που καταλήγει σε ένα ξέφρενο Bal d’ enfant!!! Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

————————- ο ————————-
Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.
[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Φωτογραφία «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω»
Στο πλαίσιο Των εκπαιδευτικών του δράσεων το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα προσαρμοσμένο για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού & όλες του Γυμνασίου.
Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος
Θεματικές ενότητες: Η αποφασιστική στιγμή «το φως η σκιά και η φωτογραφία» / Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες – μια βόλτα στο μουσείο / Η γραμματική της φωτογραφικής τέχνης / Οι φωτογραφίες και οι φωτογράφοι / Λησμονημένες μορφές εκτύπωσης – παιχνίδι με φωτογραφικά χαρτιά .
Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Παρασκευή 1 Μαρτίου [17.00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
«Αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙ» Bal d’ Enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Παρασκευή 1 Μαρτίου [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Ο μουσικός πολιτισμός του θρακικού ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα»
Με τον Δρ. Αθανάσιο Τρικούπη, Μεταδιδάκτορα Ερευνητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
————————- ο ————————-

Σάββατο 2 Μαρτίου [17.00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
«Αποκριάτικες περιπέτειες ΙIΙ» Bal d’ Enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Σάββατο 2 Μαρτίου [ 20.30] Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων
Μουσικοχορευτική Παράσταση «1919-2019 ΞΑΝΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ»
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την μεγάλη του μουσικοχορευτική παράσταση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της ελεύθερης πόλης μας, μέσα από ιστορικά γεγονότα, χορούς, τραγούδια και δρώμενα.
Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, το χορευτικό συγκρότημα από το Χαλκειός της Χίου και στη μουσική κάλυψη της παράστασης είναι το μουσικό συγκρότημα «Μπάντα Τέτοια»
————————- ο ————————-
Κυριακή 3 Μαρτίου [17.00] Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
«Γλυκές Αποκριάτικες περιπέτειες»
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε μια εορταστική διαδραστική εκδήλωση, εν όψει των καρναβαλιών στην πόλη μας. Καλούμε τους μικρούς καρναβαλιστές να γνωρίσουν τον κόσμο της σοκολάτας και να δημιουργήσουν οι ίδιοι δικές τους γεύσεις. Γενική είσοδος 3,00€ µε χυµό και καφέ. Τα έσοδα προορίζονται για την οικονοµική ενίσχυση του Μουσείου.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Κυριακή 3 Μαρτίου [20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Παρουσίαση δίσκου Βασίλης Φλώρος «ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων»
Ο τραγουδοποιός Βασίλης Φλώρος συνεχίζει την παρουσίαση της καινούριας προσωπικής δισκογραφικής του δουλειάς με τον ιδιαίτερο τίτλο «‘ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων», με επόμενο σταθμό την Ξάνθη.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI / Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr
Αποκριές στην Ξάνθη / αναλυτικά στο πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης.

*Οι ομιλίες που πραγματοποιούνται στο Μουσείο αναμεταδίδονται ζωντανά στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 και στο www.radioxanthi.gr

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΜΑΣΟΥΤΗΣ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • MEZEBAR- Bar & Gril • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΥΔΡΩ COSMOS • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • SCHUR FLEXIBLE ABR •

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI

ΔΗΛΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ / ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Αυτό το e-mail και οτιδήποτε μεταβιβάζεται μέσω αυτού, είναι εμπιστευτικό και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για χρήση των ατόμων στα οποία αποστέλλεται. Εάν το λάβετε από λάθος, παρακαλούμε ειδοποιήστε μας και κατόπιν, διαγράψτε το από το σύστημά σας. Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των e-mails δεν είναι εγγυημένη. Η ΦΕΞ δε φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συμβουλή ή εντολή που έχει δοθεί μέσω e-mail.

You may also like...