Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Σχέσεων Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική

Πράξη: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»
Πρόγραμμα: «Αρχαίο Δράμα:
Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές Προσεγγίσεις»
Έκθεση εικαστικών
«Πόλις – ροές – εντάσεις – Ώσμωση»
14 – 30 Σεπτεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, 19:30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος
Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση «Πόλις – ροές – εντάσεις – Ώσμωση». Η έκθεση αποτελείται από έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις) 30 σύγχρονων δημιουργών που προσέγγισαν και οπτικοποίησαν ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν την ιδέα του σύγχρονου άστεως και των σχέσεων όσων διαμένουν σε αυτό.
Πώς η πολύμορφη κρίση των καιρών επηρεάζει την πληθυσμιακή ανακατανομή; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι ικέτες και από ποιους ζητούν ικεσία; Ποια είναι η αμφίσημη σχέση που δημιουργείται μεταξύ πόλης – πόλου και νέων κατοίκων; ποιες ωσμώσεις γίνονται και ποιοι είναι οι καταλύτες τους;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο πρώτος άξονας του Προγράμματος: «Αρχαίο Δράμα και Σπουδές Αστικού Χώρου / Urbanism» που υλοποιεί φέτος το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική, «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις».
Οι δημιουργοί προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις, συγκρούσεις και ωσμώσεις, μεταξύ πληθυσμών, πολιτισμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης, στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Κατερίνα Ασλανίδου, Κέλλυ Βαρδάκα, Στρατής Βογιατζής, Θαλασσινή Δούμα, Πωλίνα Ζιώγα, Μάρω Κουρή, Νατάσα Κοτσάμπαση, Kωνσταντίνος Kουκούλης, Αφροδίτη Κροντήρη (Ende Neu), Θέκλα Μαλάμου, Αντρέας Μαράτος, Νεκτάριος Μαρίνος, Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Μπομπός, Ισμήνη Μπονάτσου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Aλεξάνδρα Σαλίμπα, Μαρία Σεβαστάκη, Άντζελα Σβορώνου, Φοίβος Σοφικίτης, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Sonke, STΜTS (Σταμάτης Μήτσιος), Δημήτρης Ταξής, Μάρθα Τσιάρα, Utonom (Utn), Νίκος Χριστοφάκης, Θοδωρής Χρυσικός.
Όπως σχολιάζει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης «Μπορεί η πόλη να αποτελεί πεδίο κοινωνικών τριβών, αλλά αξίζει και να εξερευνηθεί, να ιδωθεί πέρα από τα κλισέ της τουριστικής ματιάς, να περπατηθεί με όρους ψυχο-γεωγραφίας, να εκτιμηθεί για τις μικρο-κουλτούρες που επιτρέπει να αναφύονται και για τις προσπάθειες αντίστασης στα δεινά που της έχουν επιβληθεί. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών ο θεατής καλείται να αναλογιστεί το δικό του ρόλο στο δημόσιο χώρο, τη συμμετοχή στα κοινά και την ιδιώτευση.»
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν ανάμεσα στα έργα και θα παρακολουθήσουν τις προβολές στο video room, στον πρώτο, το δεύτερο όροφο και το ισόγειο του Ιδρύματος έχοντας την ευκαιρία να διαβάσουν τα σχόλια των ίδιων των καλλιτεχνών και να καταλήξουν στις προσωπικές τους διαπιστώσεις.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 και η διάρκεια της είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 34 18 550
Χώροι ΙΜΚ: Ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος και video room (ισόγειο)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 22:00, Σάββατο-Κυριακή 11:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00
Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, ΠΟΛ(ε)ΙΣ – 22-24 Σεπτεμβρίου 2017
Plus! Έκθεση φωτογραφίας μαθητών 14 – 17 ετών
«Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου»
Παράλληλα, από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο ισόγειο του ΙΜΚ, θα εκτίθενται φωτογραφίες μαθητών, 14 – 17 ετών, κατοίκων του Δήμου Ταύρου – Μοσχάτου και άλλων περιοχών της Αθήνας. Οι φωτογραφίες θα δημιουργηθούν στο εντατικό ημερήσιο εργαστήριο «Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης με εισηγητές την Ελένη Μουζακίτη και ομάδα συνεργατών φωτογράφων – καλλιτεχνών (Τατιάνα Αγγουράκη, Αργυρώ Γαλάνη, Αργύρης Δρόλαπας, Ιωάννα Μαντζώρου, Αναστάσης Μελέτης, Σαράντης Ραφτόπουλος, Ιωάννα Τσάκαλου) που το προσφέρουν αφιλοκερδώς.

 

You may also like...