• Χωρίς κατηγορία

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής

O ποιητικός λόγος
‘ηχεί’
        στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

ÌÅÃÁÑÏ ÌÏÕÓÉÊÇÓ ÁÈÇÍÙÍ-ÊÉÊÇ ÄÇÌÏÕËÁ ÔÉÔÏÓ ÐÁÔÑÉÊÉÏÓ 6/6/11Εναρκτήρια βραδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00
Είσοδος ελεύθερη

 

Ο κήπος του Μεγάρου, ιδανικό περιβάλλον ανάδειξης του ποιητικού λόγου, θα είναι το πρώτο σημείο συνάντησης των ελλήνων και ξένων ποιητών που μετέχουν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Αθήνας.

 

Η εναρκτήρια βραδιά του Φεστιβάλ φιλοξενείται στον ειδυλλιακό κήπο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τον Κύκλο Ποιητών,  και έχει ορισθεί για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Έτσι, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μια μοναδική ποιητική συνάντηση με τη συμμετοχή δεκαεπτά ελλήνων και ξένων ποιητών που θα διαβάσουν έργα τους. Τη σύγχρονη ελληνική ποίηση θα εκπροσωπήσουν:   η  Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ , ο Νάνος Βαλαωρίτης,  ο  Αναστάσης Βιστωνίτης,  ο Γιάννης Δάλλας, η Κική Δημουλά, ο Δημήτρης Καλοκύρης, ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και ο Τίτος Πατρίκιος. Ο Μεξικανός ελληνικής καταγωγής ποιητής, Ομέρο Αρίτζις(HomeroAridjis),ο Ιταλός Λέλο Βότσε(LelloVoce), από την Πολωνία ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι (AdamZagajewski), ο Ιρλανδός Ντέσμοντ Ίγκαν( DesmondEagan), ο Γιόχεν Κέλτερ (JochenKelter) από τη Γερμανία, η Λαν Λαν (LanLan) από την Κίνα , ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε(JuanCarlosMestre),ο Σέρβος Μιόντραγκ Πάβλοβιτς(MiodragPavlović) καιη Δανή Πία Τάφντρουπ (Pia Tafdrup) είναι οι εννέα ποιητές από το εξωτερικό που θα βρεθούν στην Αθήνα και στον κήπο του Μεγάρου, για να παρουσιάσουν το έργο τους την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ.

 

Τα ποιήματα των ξένων ποιητών θα διαβάσει στα ελληνικά ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Συντονιστής της συνάντησης είναι ο Γιώργος Χουλιάρας. Το μουσικό μέρος έχει αναλάβει το κιθαριστικό ντούο, του Στέλιου Γκόλγκαρη και του Βασίλη Μαστοράκη.

 

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συνδιαχείρισης Έργων Λόγου) κ. Μάκης Παντελέσκος, και το μέλος του Δ.Σ. του Κύκλου Ποιητών, κ. Αναστάσιος Βισθωνίτης.   Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

 

Από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή κορυφαίων ποιητών από 22 χώρες, διοργανώνεται το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους πρωτοπόρους φορείς πολιτισμού και Δήμους της Αττικής. «Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;» αναρωτιόταν πριν από δύο αιώνες ο Χέλντερλιν. Όμως μέσα στον πόλεμο ο Σεφέρης έγραψε τον Τελευταίο σταθμό κι ο Εγγονόπουλος τον Μπολιβάρ. Στη δική μας δύσκολη και μικρόψυχη εποχή, το διεθνές φεστιβάλ ποίησης αναδεικνύει ένα κοινό παγκόσμιο πεδίο δημιουργίας, όπου η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμο μερίδιο, διεκδικώντας τη βαρύτητα και εξωστρέφεια που χρειάζεται και της ανήκουν. Τόπος γεωγραφικά μικρός, αλλά με τεράστιο ιστορικό βάθος, η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει χώρα ποιητών. Ήταν καιρός να γίνει και τόπος φιλοξενίας ποιητών από όλον τον κόσμο. Στις αμμουδιές του Ομήρου την ημέρα και στη σκιά του Ομήρου τη νύχτα, οι Έλληνες δημιουργούν. 22 δημόσιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αναγνώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις και μουσική σε Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Υμηττό και Δελφούς, ενώ ποιητές επίσης θα διαβάσουν σε μη προσβάσιμες στο κοινό εκδηλώσεις στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

 

Κύκλος Ποιητών, Ηρακλείτου 6, 10673, Αθήνα, 210 3623 792

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ: http://athenswpf.wordpress.com/schedule

 

 

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717,

rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:

Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725

 

aste@megaron.gr

 

 

You may also like...