Κάρλος Σάουρα. Τιμητικό Γκόγια.

3 – 26 Μαρτίου 2023

Ο Κάρλος Σάουρα ήταν ένας από τους πιο διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του ισπανικού κινηματογράφου. Το έργο του υπερβαίνει τις έξι δεκαετίες και χαρακτηρίζεται από την διερέυνηση των οπτικών και εικαστικών ορίων της Έβδομης Τέχνης.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 4 ταινίες του δημιουργού δωρεάν και διαδικτυακά.

3 -5 Μαρτίου “Το κυνήγι/La caza”
10-12 Μαρτίου “Ματωμένος γάμος/Bodas de sangre”
17-19 Μαρτίου “Γκόγια/Goya en Burdeos”
24-26 Μαρτίου “Ιβηρία/Iberia”

Teatro AutorES. XII Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων
7-28 Μαρτίου 2023

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων φτάνει το 2023 στην δωδέκατη έκδοσή του και παρουσιάζει τέσσερα έργα του σύγχρονου ισπανικού ρεπερτορίου, υπό την διεύθυνση Ελλήνων σκηνοθετών και την συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών, στα ελληνικά.
Τα φετινά έργα είναι Μια θεραπεία ολικής αλέσεως των Μαρκ Αντζελέτ και Κριστίνα Κλεμέντε, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, Αν δεν σε είχα γνωρίσει του Σέρτζι Μπελμπέλ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου, Χάμελιν του Χουάν Μαγιόργκα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και Φιτζρόι του Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα.

Φέτος θα παρακολουθήσει το αναλόγιο του έργου του ο Μαρκ Αντζελέτ και στη συνέχεια θα συζητήσει με το κοινό.

Τις Τρίτες του Μαρτίου, στις 18.00 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Κινηματογράφος για την γυναίκα.
“Ο σκοτεινός θάλαμος/La cámara oscura”
8 Μαρτίου 2023Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Πρεσβεία της Αργεντινής και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας (FeCHA) συνδιοργανώνουν την διαδικτυακή προβολή της ταινίας “Ο σκοτεινός θάλαμος” της Μαρία Βικτόρια Μένις.

Σε μια κοινότητα της επαρχίας Έντρε Ρίος, στα τέλη του 19ου αι. γεννιέται ένα κοριτσάκι που κατά τη γνώμη της οικογενείας του είναι άσχημο. Η οικογένεια θεωρεί πως το κορίτσι μεγαλώνει άχαρα και πως εξελίσσεται σε μια ασήμαντη γυναίκα, σχεδόν αόρατη. Παρ’ ότι οι άλλοι την αγνοούν, εκείνη δεν παύει να βλέπει τον κόσμο που μας περιβάλλει με μεγάλο ενδιαφέρον προς εκείνες τις μικρές εκδηλώσεις ομορφιάς που διακρίνει κανείς μόνον αν σταθεί να παρατηρήσεις. Χρόνια αργότερα, ενώ η γυναίκα είναι πια παντρεμένη με παιδιά, φτάνει στο αγροτόσπιτό τους ένας γάλλος φωτογράφος, ο μοναδικός άνθρωπος που θ’ ανακαλύψει με άλλη ματιά, την ιδιαίτερη ομορφιά της πρωταγωνίστριας και του έντονου εσωτερικού της κόσμου.

You may also like...