Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47 Roma / Venezia ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΜΙΟΥ 17 Φεβρουαρίου  –  17 Μαρτίου 2017 Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Σάμιου με τίτλο Roma / Venezia ΕΓΚΑΙΝΙΑ:  Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου  –  Ώρα 19.00 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:       ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11.00 – 17.00 ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 13.30   ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Αποστολή του καλλιτέχνη είναι να καθιστά ορατό το αόρατο, έχει πει ο Paul Klee. Κοιτώντας τις φωτογραφίες του Στέφανου Σάμιου με θέμα τη Ρώμη και τη Βενετία, τις πόλεις ‘’ιερά τέρατα’’ από κάθε άποψη ιστορικά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτό. Και αυτό γιατί απέναντι σε αυτά τα μεγαθήρια ο φωτογράφος μπορεί πολύ εύκολα να ‘’αφανιστεί’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά από τον πλούτο των εικόνων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος. Μπορεί εύκολα να πέσει στην κοινοτοπία, στο ανεκδοτολογικό, χωρίς να μπορέσει να προσεγγίσει έστω και λίγο την πολυπλοκότητα του θέματος του.  Ο Σάμιος καταφέρνει να τιθασεύσει το θέμα του, να του επιβληθεί, αποκαλύπτοντας μας εικόνες που υπάρχουν, που πιθανόν να τις έχουμε δει, αλλά δεν τις έχουμε κοιτάξει ποτέ πραγματικά. Καταφέρνει να μεταφράσει σε εικόνες την αίσθηση που σου προκαλεί η Ρώμη και η Βενετία με την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την τέχνη τους, την πραγματικότητα τους. Τελικά το αόρατο γίνεται ορατό στις φωτογραφίες του Σάμιου και τα πάντα είναι εκεί:  η τέχνη, η ιστορία, το τώρα, η αίσθηση, το συναίσθημα, και κυρίως αυτό που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό και των δύο αυτών ‘’αιώνιων’’ πόλεων ο Χρόνος.

Αντώνης Ράλλης, Ιστορικός τέχνης

Ο Στέφανος Σάμιος ξεκίνησε την πορεία του με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στην Αθήνα.  Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Παρίσι πάνω σε μαθηματικά μοντέλα λήψης αποφάσεων στο PARIS IX-Dauphine. Παράλληλα, σπούδασε φωτογραφία στο PARIS VIII-St.DENNIS. Eίναι κάτοχος ΜΑ του MIDDLESEX University στην εφαρμοσμένη φωτογραφία.

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα και μετά, ενεργοποιείται στη φωτογραφία. Τόσο σαν επαγγελματίας στον εκδοτικό και διαφημιστικό χώρο, όσο και σαν καλλιτέχνης και καθηγητής φωτογραφίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Δημιουργός αρχικά του “studio PHOBIA”, το 1988  – που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά του ελληνικού χώρου κατά τη δεκαετία του 2000 – και στη συνέχεια του  “GREY Images”, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ελληνικά περιοδικά, με οργανισμούς και διαφημιστικές εταιρείες, ενώ έχει στενή επαφή και συνεχή συνεργασία με τον αμιγώς καλλιτεχνικό χώρο.

Παράλληλα, είναι αναπληρωτής διευθυντής του κολλεγιακού τμήματος φωτογραφίας του ΑΚΤΟ, όπου διδάσκει  συνεχώς τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια φωτογραφία μόδας και διαφήμισης.

Πάνω απ’όλα, επιμένει να θεωρεί εαυτόν, «ερασιτέχνη» φωτογράφο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα

Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714

www.iicatene.esteri.it

www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...