ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 / 19.00
Auditorium Iταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

noembriouΕλλάδα -Ιταλία.
Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών
ΈΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΙΤΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (16ΟΣ-19ΟΣ ΑΙ.)

Κύκλος συναντήσεων σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Μελετών Ιονίου

Στα ελληνικά με μετάφραση στα ιταλικά

Είσοδος ελεύθερη
Νίκος Μοσχονάς

Ιστορικός και κριτικός τέχνης, ομοτ. Διευθυντής Ερευνών, ΕΙΕ
Οι ιστορικές συνθέσεις του Αντώνιου-Βασιλάκη-Αλιένσε στη Βενετία

Ο ελληνικής καταγωγής ζωγράφος Αντώνιος Βασιλάκης, γνωστός ως L’Aliense (1556- 1629), που έδρασε στη Βενετία και σε άλλες ιταλικές πόλεις, συνέθεσε αξιόλογα έργα με θρησκευτικό, ιστορικό, πολιτικό ή αλληγορικό περιεχόμενο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιστορικές συνθέσεις που εκτέλεσε στο Δουκικό Μέγαρο της Βενετίας με κρατική ανάθεση.

Δευτέρα 11 Nοεμβρίου 2013 / 19.00
Αuditorium Iταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ:
IL SOLE DENTRO
Σκηνοθεσία: Paolo Bianchini.

Παίζουν: Angela Finocchiaro, Diego Bianchi,

Giobbe Covatta, Francesco Salvi, Gaetano

Fresa, Fallou Kama, Mohamed Toumany Sylla,

Mohamed Lamine Keita.

Περιπέτεια. Ιταλία 2012/100΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Είσοδος ελεύθερη

Δύο ιστορίες εφηβείας σε αναζήτηση ελπίδας. Δύο μακρινά ταξίδια προς αντίθετη κατεύθυνση: ο Yaguine και ο Fodè, δύο έφηβοι από τη Γουινέα, κρύβονται στο χώρο του συστήματος προσγείωσης ενός αεροπλάνου που κατευθύνεται προς Βρυξέλλες για να μεταφέρουν μια επιστολή «Προς τις Εξοχότητες τα μέλη και τους επικεφαλής της Ευρώπης». Δέκα χρόνια αργότερα, ο Τhabo και ο Rocco, θύματα του εμπορίου των παιδιών ποδοσφαιρικών ταλέντων, αποφασίζουν να το σκάσουν επιχειρώντας το αντίστροφο ταξίδι, από την Ευρώπη προς την Αφρική, το οποία θα τερματιστεί στο N’Dola, ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Αφρικής, σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ειδικά αφιερωμένου στον Yaguine και τον Fodè, όπου θα παίξουν ένα παιχνίδι για να γιορτάσουν την επιστροφή ενός μικρού πρωταθλητή … (Gian Luigi Rondi).

Η ταινία, που έχει αναγνωριστεί ως «ταινία πολιτιστικού ενδιαφέροντος» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, τελεί υπό την αιγίδα των UNICEF, Save the Children, Comunità di Sant’Egidio, Figc και Agiscuola. Έχει βραβευτεί στο Giffoni Film Festival 2012 στην κατηγορία +10 και στο 22a Scrittura e Immagine Chieti Film Festival.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 / 20.00

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

ΕΓΚΑIΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ FARNESINA

CARLA ACCARDI

XΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

Επιμέλεια Έκθεσης : Laura Cherubini & Maria Rosa Sossai

Διάρκεια : 15 Νοεμβρίου 2013 – 9 Φεβρουαρίου 2014

Εγκαίνια : Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, 20:00

Press Preview : Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, 19:00

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00

Πέμπτη: 13.00 – 21.00

Κυριακή: 11.00 – 16.00

Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

Η έκθεση που προωθείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Fondazione Malvina Menegaz per le Arti e le Culture” και “Zerynthia Associazione per l’Arte Contemporanea”, παρουσιάζει σημαντικά έργα που παραχωρήθηκαν με γενναιοδωρία από την Accardi.

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της καλλιτέχνιδος, μιας εκ των κυρίων εκπροσώπων της αφηρημένης τέχνης στην Ευρώπη, το χρωματικό θέαμα των μοναδικών σημείων και συμβόλων της αποτυπώνονται με επιτυχία σε αυτή την περιοδεύουσα έκθεση που φιλοξενείται σε δύο σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, έργα παλαιότερα και πιο πρόσφατα, επιλεγμένα από τις δύο επιμελήτριες Laura Cherubini και Maria Rosa Sossai, σκιαγραφούν την καλλιτεχνική διαδρομή της Carla Accardi, από τις εμπειρίες του 1969 μέχρι την ωριμότητα των πιο πρόσφατων δημιουργών της το 2012, αποδεικνύοντας την ακατάπαυστη ικανότητά της για έρευνα και εκφραστική ανανέωση.

Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει αναμφίβολα στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να έρθει σε

επαφή και να συνομιλήσει με μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες της σύγχρονης εικαστικής

σκηνής και τη ζωγραφική της τέχνη, που έχει οριστεί ως «μορφή ζωής και πορτραίτο του κόσμου».

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 / 19.00

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΚΥΚΛΟΣ

ΟΙ ΠΕΜΠΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Επιμέλεια: Riccardo Vaglini

Είσοδος ελεύθερη

Τέσσερις μηνιαίες συναντήσεις με παρουσιάσεις, βίντεο, σχολιασμένες ακροάσεις και ζωντανές εκτελέσεις από τον Riccardo Vaglini, από 21 Νοεμβρίου 2013 έως 13 Φεβρουαρίου 2014.

Οι συναντήσεις απευθύνονται σε μουσικούς και μη, σε λάτρεις και όχι ακόμα.

1. Ακουστική δυσαρμονία, εννοιολογική δυσαρμονία: περί μεταμοντέρνας μουσικής

-Salvatore Sciarrino, Efebo con radio, 1981. Κριτική ακρόαση (framm.), 6’

-Paolo Castaldi, Definizione di Grid, 1969. Ζωντανή εκτέλεση, 2’

-Bruno Maderna, Criside e Trimalchio e il monumento, από Satyricon, όπερα σε μία πράξη, 1973. Κριτική ακρόαση, 8’

-Luciano Berio, Wasserklavier, 1965, πιάνο. Zωντανή εκτέλεση, 3’

-Aldo Clementi, Concerto per violino, 40 strumenti e carillons, 1977. Κριτική ακρόαση (framm.), 5’

-Paolo Castaldi, Scale, 1970. Zωντανή εκτέλεση, 5’

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2013 / 19.30

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

ΚΥΚΛΟΣ

ΝΕΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: GALANTINO, LATINA, CAPPAI & SEGANTINI

Ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη

Mε την επιμέλεια του Αντρέα Γιακουμακάτου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο

Αρχιτεκτονικής

Διάλεξη του Μauro Galantino

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη (Ανδρέας Γιακουμακάτος)

Μετά τους ετήσιους κύκλους διαλέξεων αρχιτεκτόνων από τη Σκανδιναβία, τις γερμανόφωνες χώρες και την Ισπανία, τον προσεχή Νοέμβριο εγκαινιάζεται ο κύκλος διαλέξεων Ιταλών αρχιτεκτόνων, οργανωμένος από το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Hellenic Institute of Architecture).

Η σύγχρονη ιταλική αρχιτεκτονική δεν είναι σήμερα τόσο γνωστή όσο η αρχιτεκτονική άλλων χωρών της Ευρώπης, παρά την τεράστια συμβολή της ιταλικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας στον διεθνή διάλογο, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα (όπως γνωρίζουν άλλωστε και οι πολυάριθμοι Έλληνες αρχιτέκτονες που σπούδασαν στη γειτονική χώρα). Μεγάλα ονόματα της ιταλικής αρχιτεκτονικής όπως ο Renzo Piano ή ο Massimiliano Fuksas έκαναν καριέρα και έγιναν καταρχήν γνωστοί κυρίως στο εξωτερικό, ενώ μορφές όπως ο Aldo Rossi ή ο Paolo Portoghesi αποτελούν μύθους της προηγούμενης γενιάς και ανήκουν σε μια χρυσή περίοδο της ιταλικής αρχιτεκτονικής που έφτασε ως και τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα, απαλλαγμένοι από ιδεολογήματα του παρελθόντος, μια νέα αίσθηση κοσμοπολιτισμού και διεθνισμού χαρακτηρίζει τους πιο νέους αρχιτέκτονες της «εποχής του Εράσμους» γιατί έληξε αναπόφευκτα η εποχή της αυτοαναφορικότητας και της αίσθησης αυτοδυναμίας της ιταλικής αρχιτεκτονικής. O νέος διεθνισμός της ιταλικής αρχιτεκτονικής οφείλεται επίσης στην όσμωση με την αρχιτεκτονική ξένων αρχιστάρ, όπως οι Meier, Chipperfield, Hadid, Pelli, Calatrava, Bolles & Wilson, Gehry και Bofill που τα τελευταία χρόνια υλοποίησαν έργα στην Ιταλία. Σημαντική ώθηση για τη διαμόρφωση μιας νέας εποχής στην ιταλική αρχιτεκτονική προέρχεται επίσης από τη μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής των διαγωνισμών, που δεν είναι μόνο δημόσιοι αλλά πολύ συχνά ιδιωτικοί (γραφεία εταιριών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οίκοι μόδας, καταστήματα).

Η νέα ιταλική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται πλέον από μια ισορροπημένη αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας και ταυτόχρονα της δικής της κληρονομιάς, και τούτο τη μετατρέπει σε εμπειρία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι η πραγματοποίηση έργων εξαιρετικά σημαντικών ιδιαιτέρως έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χάρη σε μεμονωμένες τοπικές πολιτικές κάποιων δημάρχων και άξιων περιφερειακών διοικητών οι οποίοι είναι σε θέση να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο επεμβάσεις στα ιστορικά αστικά κέντρα. Τα έργα αυτά δεν είναι πάντα μεγάλων διαστάσεων ή εντυπωσιακής εξωστρέφειας, αλλά εξαιρετικά επιμελημένα στη σύλληψη και κομψά στη λεπτομέρεια, ενώ χαρακτηρίζονται από μια σχεδιαστική ένταση που μόνο ίσως οι ιταλοί αρχιτέκτονες μπορούν να επιτυγχάνουν. Έχοντας εγκαταλείψει τη φιλοδοξία παραγωγής εικόνων τύπου αρχιστάρ οι οποίες θεωρούνται κενές περιεχομένου, η νέα ιταλική αρχιτεκτονική επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες της, με μια ποιητική στάση ανάλαφρη, διεθνή και τοπική μαζί. Υπό αυτό το πρίσμα ο Mauro Galantino, ο Vincenzo Latina και οι Carlo Cappai και Maria Alessandra Segantini, παρά το ότι διαφορετικοί μεταξύ τους, ανήκουν στους πιο αντιπροσωπευτικούς και ποιοτικούς εκπροσώπους αυτών των νέων τάσεων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FEDERICO FELLINI

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ:18-24/11/2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ«8 ½: το ταξίδι του Φελίνι»:13-24/11/2013

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ“L’ultima sequenza”: 13-24/11/2013

Mε τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Federico Fellini, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone), αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο μετρ του κινηματογράφου διοργανώνοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ενός ντοκιμαντέρ.

Η προβολή μερικών από τις αριστουργηματικές του ταινίες όπως  La Dolce vita, I vitelloni, Lo sceicco bianco, Roma, Ginger e Fred, I Clowns, Giulietta degli spiriti και Le tentazioni del Dottor Antonio συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού.

Η ρετροσπεκτίβα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) από 18-24 Νοεμβρίου 2013, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20.00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, συνιδρυτή της Cinemazero.

Από 13-24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα λάβει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του πάνω στο πλατό και στα παρασκήνια μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone.

Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φεντερίκο Φελίνι. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Φωτογραφικό Αρχείο της Cinemazero Images.

Από 13 έως 24 Νοεμβρίου 2013, παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “L’ultima sequenza” (50’) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «Οκτώμισι» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / 20.00

Παρουσίαση αφιερώματος από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο.

Ακολουθεί, στις 21.00, η προβολή της ταινίας

ROMA

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Federico Fellini, Peter Gonzales,

John Francis Lane, Anna Magnani, Gore Vidal,

Fiona Florence. Μουσική: Nino Rota

Kωμωδία, Ιταλία 1972 / 120΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Η ταινία είναι ένα ζωντανό και στοχαστικό πορτρέτο της Ρώμης μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού επαρχιώτη που καταφτάνει στο σταθμό Termini λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη παρουσιάζεται ως σύνθετη και αντιφατική πραγματικότητα. Το πέρασμα από το λυρισμό στη σάτιρα και από τη νοσταλγία στη βιαιότητα γίνεται απρόσκοπτα.

Τα διάφορα μέρη είναι ασύνδετα μεταξύ τους, η μετάβαση από το ένα επεισόδιο στο άλλο γίνεται χωρίς συνεκτικό κρίκο. Το προσεκτικό βλέμμα του Φελίνι μάς ταξιδεύει σε ασύλληπτα και χαρακτηριστικά μέρη μέσα από μια σειρά ετερόκλητων πλάνων και χαρακτήρων όπως την αναπαράσταση των οίκων ανοχής, τις συγκρούσεις με την αστυνομία κατά το νυχτερινό μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Ρώμης ή το μικρό θέατρο όπου δίνεται μια παράσταση καμπαρέ.

Βραβεία:

1972 – Φεστιβάλ των Καννών- Βραβείο Τεχνικής Grand Prix

1972-Βραβείο Κριτικών SFCC (Le Syndicat Français de la Critique de Cinéma) καλύτερης ξενόγλωσσης Ταινίας

1972 – Υποψηφιότητα BAFTA (British Academy of Film and Television Arts Awards) καλύτερης σκηνογραφίας

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Yπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / 21.00

GINGER E FRED

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Giulietta Masina, Marcello Mastroianni,

Franco Fabrizi, Ezio Marana, Totò Mignone.

Μουσική: Νicola Piovani

Σάτιρα-δραματική κωμωδία, Ιταλία, Γαλλία,

Δυτική Γερμανία, 1985 / 125΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

H Amelia Bonetti και o Pippo Botticella απέκτησαν κάποια φήμη χορεύοντας κλακέτες σε παραστάσεις βαριετέ. Με το καλλιτεχνικό όνομα “Ginger και Fred” εξαργυρώνουν, σε μικρότερη κλίμακα φυσικά, τη λατρεία του κοινού για τους δύο μεγάλους αμερικάνους χορευτές: τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς. Δεν κράτησαν επαφή μεταξύ τους, καθώς αυτή παντρεύτηκε και έμεινε χήρα σε μια μικρή πόλη του ιταλικού βορρά, ενώ αυτός προσπαθεί να τα βολέψει όπως μπορεί.

Η κρατική τηλεόραση όμως τους αναζήτησε τώρα για να προτείνει στο παλιό ζευγάρι των εξηντάρηδων πλέον χορευτών να συμμετάσχει στο νέο, μεγαλειώδες τηλεοπτικό σόου, σε αναπόληση της μαγείας μιας χαμένης εποχής.

Βραβεία και διακρίσεις:

1986 – David di Donatello

• καλύτερου πρωτωνιστή στον Marcello Mastroianni

• καλύτερης μουσικής στον Nicola Piovani

1986 – Nastro d’argento

• καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni

• καλύτερης πρωταγωνίστριας στην Giulietta Masina

1986 – Globo d’oro καλύτερης ταινίας στον Federico Fellini

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / 21.00

Ι CLOWNS

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Federico Fellini, Liana, Rinaldo και Nando Orfei, Franco Migliorini, Anita Ekberg, Victoria Chaplin, Fanfulla, Tino Scotti, Gustav Fratellini, Pierre Etaix, Alvaro Vitali.

Μουσική: Nino Rota, Carlo Savina.

Nτοκιμαντέρ, Ιταλία 1970 / 93΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Πρόκειται για μια ταινία-ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ίδιο τον Φελίνι που επιχειρεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των κλόουν και, την ίδια στιγμή, στον αγαπητό και προσφιλή του κόσμο της μνήμης, υπό το πρίσμα μιας μεγαγχολικής και νοσταλγικής αίσθησης για το τέλος, το θάνατο των τσίρκων.

(G. L. Rondi)

Bραβείο Nastro d’Argento καλύτερων κοστουμιών (Danilo Donati).

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00

LO SCEICCO BIANCO

Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, GiuliettaMasina.

Moυσική: Νino Rota

Kωμωδία. Ιταλία 1952 / 85΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Δύο νεόνυμφοι, ο Ivan και η Wanda, βρίσκονται για γαμήλιο ταξίδι στη Ρώμη για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου. Εκείνος, σχολαστικός και μεθοδικός, από αστική οικογένεια, έχει ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα του ταξιδιού με προγραμματισμένη επίσκεψη στον Πάπα. Αυτή, μόλις φτάνουν στη Ρώμη, φεύγει από το ξενοδοχείο σε αναζήτηση του «Λευκού Σεΐχη», πρωταγωνιστή μιας σειράς φωτορομάντζων των οποίων είναι φανατική αναγνώστρια, στον οποίο έχει γράψει δεκάδες γράμματα. Η Wanda κατορθώνει να βρει το είδωλό της στο Fregene, στο σετ όπου γίνονται τα γυρίσματα ενός νέου επεισοδίου και αποφασίζει να ενωθεί με το γκρουπ. Στο μεταξύ, ο Ivan, απεγνωσμένος, την ψάχνει παντού μέσα στην πόλη, αποκρύπτοντας, με ψέματα και περίπλοκα τεχνάσματα, από τους συγγενείς και φίλους του στη Ρώμη τη φυγή της συζύγου του. Στην παραλία του Fregene η Wanda, μετά από διάφορες περιπέτειες, ανακαλύπτει ότι ο ήρωάς της είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι τον είχε ονειρευτεί: αυτός είναι ένας φουκαριάρης καταπιεσμένος από τη γυναίκα του, ενώ ο κόσμος των φωτορομάντζων δεν είναι όπως τον είχε φανταστεί.

Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα με τις 100 ιταλικές ταινίες που αξίζει να διασωθούν.

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00

LA DOLCE VITA

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Walter Santesso, Nadia Gray, Laura Betti.

Μουσική: Nino Rota

Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1960 / 174’

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Ο Marcello είναι ένας δημοσιογράφος σε σκανδαλοθηρικό περιοδικό που ελπίζει να γίνει κάποτε ένας σοβαρός συγγραφέας. Στο αναμεταξύ βυθίζεται στη ντόλτσε βίτα της Ρώμης ανάμεσα σε αισθηματικές περιπέτειες με μια αριστοκράτισσα που αναζητά συνέχεια νέες συγκινήσεις, στην απόπειρα αυτοκτονίας της Emma – της συντρόφου που τον καταπιέζει με τη ζήλια της – και στο μάταιο φλερτ με τη Sylvia, διάσημη και εκρηκτική ντίβα του κινηματογράφου που επιδίδεται σε ένα αισθησιακό μπάνιο στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Ακολουθούν το ψεύτικο όραμα της Παναγίας που επινοούν δύο παιδιά και η συνάντηση με έναν εκλεπτυσμένο διανοούμενο, τον Steiner: ο Marcello θαυμάζει την οικογένειά του πιστεύοντας ότι αντικρίζει το ιδανικό πρότυπο. Αλλά ο Steiner αυτοκτονεί, αφού προηγουμένως σκοτώσει τα παιδιά του.

Οι υπαρξιακές περιπέτειες του Marcello συνεχίζονται ασταμάτητα με την αδιαθεσία του ηλικιωμένου πατέρα του, ο οποίος ήρθε να τον επισκεφθεί και την εγκατάλειψη της Emma.

Βραβεία και Διακρίσεις:

1960 Φεστιβάλ των Καννών: Χρυσός Φοίνικας στον Federico Fellini

1960 David di Donatello καλύτερης σκηνοθεσίας στον Federico Fellini

1960 Nastro d’argento καλύτερου πρωταγωνιστή στον Marcello Mastroianni

1962 Bραβείο Oscar καλύτερων κοστουμιών στον Piero Gherardi

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 20.00

LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Peppino De Filippo, Anita Ekberg, Antonio Acqua.

Μουσική: Nino Rota και Piero Umiliani

Σάτιρα-κωμωδία. Ιταλία 1962 / 60’

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας τεσσάρων επεισοδίων Boccaccio 70 σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli και Luchino Visconti εμπνευσμένης από τις νουβέλες του Βοκάκιου.

Ο Antonio Mazzuolo είναι ένας αδιάλλακτος ηθικολόγος που μάχεται με τον τρόπο του ενάντια στην εξάπλωση της ανηθικότητας. Μέχρι τη στιγμή που, το άκρον άωτον γι’ αυτόν, υψώνεται απέναντι από τα παράθυρα του σπιτιού του μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα με τη φωτογραφία της Anita Ekberg η οποία με σαγηνευτικό χαμόγελο προσκαλεί τον κόσμο να πίνει περισσότερο γάλα.

Αναστατωμένος, αγωνίζεται μάταια για την απομάκρυνσή της. Φαντάζεται ότι η γυναίκα κατεβαίνει από την πινακίδα και τον οδηγεί στον γιγαντιαίο της κόσμο. Ερωτεύεται αυτή την ονειρώδη γυναίκα, αλλά αυτή τον εμπαίζει και του ξεφεύγει, ενώ αυτός στο τέλος χάνει τα λογικά του. Ο Antonio ζει μέσα στους εφιάλτες και τις εμμονές νιώθωντας σεξουαλική έλξη για την ίδια την εικόνα που ήθελε να λογοκρίνει.

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / 21.00

GIULIETTA DEGLI SPIRITI

Σκηνοθεσία: Federico Fellini.

Παίζουν: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Sylva Koscina.

Mουσική: Nino Rota, Eugene Walter

Aισθηματική-δραματική κωμωδία, Ιταλία,

Γαλλία 1965 / 137΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Η πρωταγωνίστρια Giulietta Boldrini είναι μια πλούσια ευτυχισμένη κυρία της καλής κοινωνίας της Ρώμης. Έχει λάβει καθολική διαπαιδαγώγηση και είναι στενά δεμένη με την ανάμνηση του παππού της, ο οποίος το είχε σκάσει με μια χορεύτρια. Η Giulietta με τον σύζυγό της περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην πολυτελή βίλα τους στο Fregene. Με μερικούς φίλους οργανώνουν ένα πάρτι στη βίλα τους για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Η Giulietta όμως αισθάνεται ότι ο δεσμός τους δεν είναι πια γερός, φοβάται ότι ο σύζυγός της την απατά και ο κόσμος της καταρρέει. Δεν έχει κανένα στον οποίο να μπορεί να εκμυστηρευτεί: η μητέρα και οι αδελφές της είναι γυναίκες επιφανειακές. Ελπίζοντας σε μία υπερφυσική βοήθεια, συμμετέχει σε πνευματιστικές τελετές με έναν Ινδό οραματιστή. Ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας της, αποφασίζει

να παρακολουθήσει τον σύζυγό της και ανακαλύπτει ότι οι αμφιβολίες της ήταν βάσιμες.

Βραβεία και Διακρίσεις:

1966 – David di Donatello καλύτερης πρωταγωνίστριας στη Giulietta Masina

1966 Golden Globe καλύτερης ξένης ταινίας

1967 Kansas City Critics Circle Awards καλύτερου σκηνοθέτη στον Federico Fellini

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / 21.00

Ι VITELLONI

Σκηνοθεσία: Federico Fellini. Παίζουν: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo

Δραματική κωμωδία. Ιταλία, Γαλλία 1953 / 108΄

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Βιτελόνι αποκαλούνται στις επαρχιακές πόλεις οι νεαροί άνδρες καλών οικογενειών που περνούν τη μέρα τους άσκοπα σε μπαρ, μπιλιάρδα, με βόλτες και ανώφελους έρωτες και πράξεις. Τέτοιοι είναι, στη μικρή τους πόλη, και οι πέντε φίλοι Fausto, Moraldo, Albertο, Leopoldο και Riccardo. O Fausto φλερτάρει με την Sandra, την αδελφή του Moraldo. Η σχέση τους όμως δεν είναι άνευ συνεπειών: η Sandra περιμένει παιδί και ο Fausto, υπακούοντας στην επιθυμία του πατέρα του, πρέπει να κάνει το χρέος του και να παντρευτεί την κοπέλα.

Ούτε ο γάμος, ούτε η πατρότητα όμως θα καταφέρουν να τον σοβαρέψουν.

Βραβεία:

1953 Φεστιβάλ Βενετίας: Ασημένιο Λιοντάρι

1954 3 Nastrο d’Argento: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου ηθοποιού μη πρωταγωνιστή (Alberto Sordi), καλύτερου παραγωγού.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΙΜΙ ΑΘΗΝΩΝ)

Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα

Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714

www.iicatene.esteri.it – eventi.iicatene@esteri.it

www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...