ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Κύκλος συναυλιών
SUONO ITALIANO
To Suono Italiano είναι ένας κύκλος συναυλιών που παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς ερμηνευτές μουσικής δωματίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το CIDIM (Eθνική Επιτροπή Ιταλίας για τη Μουσική) και την υποστήριξη του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, ώρα 21:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
DUO
FRANCESCA DEGO, βιολί
FRANCESCA LEONARDI, πιάνο
Πρόγραμμα
L. van Beethoven: Sonata n. 7 (Op. 30 n.2) in C minor
I. Allegro con brio
II. Adagio cantabile
III. Scherzo. Allegro
IV. Finale. Allegro
—–
D. Scarlatti: Sonate per pianoforte K100, K44 e K547
F. Poulenc: Sonata Op. 119 for violin and piano
I. Allegro con fuoco
II. Intermezzo. Très lent et calm
III. Presto tragico
N. Paganini: “La Campanella” per violino e pianoforte
Η Francesca Dego (Lecco,1989) θεωρείται σήμερα μια από τις καλύτερες Ιταλίδες ερμηνεύτριες. Απέκτησε το δίπλωμά της με άριστα και ειδική μνεία από το Κονσερβατόριο του Μιλάνου υπό την καθοδήγηση του Daniele Gay, τελειοποιήθηκε με τον Salvatore Accardo στην Ακαδημία Stauffer της Κρεμόνα και στη Μουσική Ακαδημία Chigiana της Σιένα και με τον Itzhak Rashkovsky στο Royal College of Music στο Λονδίνο. Μετά από την άμεση επιτυχία που γνώρισε το ντεμπούτο άλμπουμ της για την Deutsche Grammophon με τα 24 Καπρίτσια του Παγκανίνι ηχογραφημένα με βιολί Guarneri del Gesù που ανήκε στον Ruggiero Ricci, αυτή τη στιγμή είναι αφοσιωμένη στην ηχογράφηση όλων των Σονάτων του Μπετόβεν.
Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το 2008 ήταν η πρώτη Ιταλίδα βιολονίστα που από το 1961 διαγωνίστηκε στον τελικό του Βραβείου Paganini στη Γένοβα, αποσπώντας επίσης το ειδικό βραβείο “Enrico Costa” νεότερης φιναλίστ. Έκανε το ντεμπούτο της ως σολίστ σε ηλικία μόλις 7 ετών στην Καλιφόρνια με μια συναυλία με έργα Μπαχ και σε ηλικία 14 ετών στην Ιταλία με έργα Μπετόβεν, ενώ το επόμενο έτος ερμήνευσε τη Sinfonia Concertante του Μότσαρτ με τον Shlomo Mintz στην Όπερα του Τελ Αβίβ και το Κοντσέρτο του Μπραμς στη Sala Verdi στο Μιλάνο. Έκτοτε συμπράττει με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου δίπλα σε μεγάλους σολίστες και διευθυντές ορχήστρας.
Προσκαλείται τακτικά στα σημαντικότερα φεστιβάλ και συναυλιακές σεζόν σε όλο τον κόσμο, συμπράττοντας επίσης ως σολίστ σε διάφορες συναυλίες. Τον Ιούνιο του 2014 προσκλήθηκε να ανοίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία με μια συναυλία στο Teatro Municipal του Ρίο ντε Τζανέιρο και κάτω από το διάσημο άγαλμα του Ιησού.
Τη σεζόν 2014/2015 η Francesca Dego θα εμφανιστεί με ορχήστρες του διαμετρήματος της Φιλαρμονικής του Μόντε Κάρλο, της Ορχήστρας του Teatro Sãο Carlos στη Λισαβόνα, της Φιλαρμονικής της Ταϊλάνδης στην Μπανγκόκ, της Ορχήστρας Δωματίου της Μάντοβα, της Φιλαρμονικής του Λιβάνου. Η ηχογράφηση του κοντσέρτου της με έργα Μπετόβεν σε ηλικία 14 ετών χρησιμοποιήθηκε ως μουσική επένδυση στην αμερικάνικη ταινία‐ντοκιμαντέρ “Τhe Gerson Miracle”, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα 2004 στο διακεκριμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέβερλι Χιλς, ενώ άλλες ηχογραφήσεις της χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία “The Βeautiful Truth” (2008) του διάσημου αμερικανού σκηνοθέτη Steven Kroschel. Προσκλήθηκε επίσης να κάνει ένα ντουέτο ως guest artist με τον φημισμένο τενόρο Vittorio Grigolo στο δίσκο του “Ave Maria” (2013) για τη Sony International.
H Francesca Dego παίζει με ένα πολύτιμο βιολί Francesco Ruggeri (Κρεμόνα, 1697) και ένα βιολί Giuseppe Guarneri del Gesù ex‐Ricci (Kρεμόνα, 1734) που της παραχωρήθηκε ευγενικά από το Florian Leonhard Fine Violins του Λονδίνου.
H Francesca Leonardi είναι μια εξαιρετική πιανίστα που συνδυάζει τη γνήσια και συναρπαστική μουσικότητα με την άμεμπτη τεχνική» σύμφωνα με το διάσημο βιολονίστα Salvatore Accardo.
Toν Mάρτιο του 2014 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο cd της για την Deutsche Grammophon με τις Σονάτες του Μπετόβεν για βιολί και πιάνο μαζί με τη βιολονίστα Francesca Dego, με την οποία συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Γεννημένη στο Μιλάνο το 1984, ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 3 ετών δίπλα στην Graziella Bianchi, τις οποίες συνέχισε με τον Paolo Bordoni στο Κονσερβατόριο “Giuseppe Verdi” του Μιλάνου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της στο πιάνο με άριστα, έπαινο και εύφημο μνεία, και στη φωνητική μουσική δωματίου με άριστα και έπαινο. Τελειοποίησε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Πεσκάρα, στη Μουσική Ακαδημία Chigiana στη Σιένα και στο Royal College of Music του Λονδίνου δίπλα στους Nigel Clayton και Roger Vignoles. Το Σεπτέμβριο του 2011 απέσπασε την υποτροφία Phoebe Benham από το Royal College of Music ως συνοδός πιάνου στις τάξεις οργάνων. Από πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, αποσπώντας δεκατέσσερα πρώτα βραβεία.
Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 16 ετών με την Ορχήστρα του Rosetum ερμηνεύοντας το κοντσέρτο K415 του Μότσαρτ, ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ιταλικές και ξένες ορχήστρες. Το 2007 κυκλοφόρησε ένα cd της με το 2ο βιβλίο των πρελούδιων του Ντεμπισύ και τα Αndante Spianato και Polacca Brillante του Σοπέν. Δίνει τακτικά συναυλίες εμφανιζόμενη στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών και σεζόν μουσικής δωματίου σε Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Περού, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ. Αναπτύσσει έντονη συναυλιακή δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής δωματίου συμπράττοντας με μουσικούς και τραγουδιστές, ενώ από το 2011 σχηματίζει ντουέτο με τον φημισμένο Βρετανό πιανίστα Nigel Clayton. Oι πολυάριθμες δισκογραφικές δουλειές της κέρδισαν αμέσως την εύνοια των κριτικών. Κομμάτια από το δεύτερο cd της συμπεριλήφθηκαν στο σάουντρακ της ταινίας του πολυβραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Steven Kroschel, “The Beautiful Truth” (2008).
Έχει εμφανιστεί σε διάφορα ιταλικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Στις πρόσφατες εμφανίσεις της περιλαμβάνονται το ντεμπούτο της ως σολίστας στις Η.Π.Α. με το Kοντσέρτο Αρ.5 («Αυτοκρατορικό») του Μπετόβεν, το Διπλό Κοντσέρτο του Μέντελσον με την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς στο Μπαριλότσε (Αργεντινή), συναυλίες σε Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Περού, Λίβανο, στο Teatro Colon του Μπουένος Άιρες, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, μια περιοδεία με οκτώ συναυλίες στις πιο φημισμένες αίθουσες της Κίνας και μια συναυλία στο Teatro Municipal του Ρίο ντε Τζανέιρο ως εκπρόσωπος των κορυφαίων Ιταλών μουσικών δίπλα στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας.
Ασχολούμενη με ενθουσιασμό από νεαρή ηλικία με τη διδασκαλία, σήμερα διδάσκει πιάνο στο “Trinity School” του Λονδίνου.
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
BENEDETTO LUPO, πιάνο
Πρόγραμμα
Nino Rota (1911‐1979)
15 Preludi
Claude Debussy (1862‐1918)
Images, Première série
Reflets dans l’eau
Hommage à Rameau
Mouvement
———————-
Alexander Skrjabin (1872‐1915)
24 Preludi op. 11
Θεωρούμενος από τη διεθνή κριτική ως ένα από τα πιο αξιόλογα και ολοκληρωμένα ταλέντα της γενιάς του, ο Benedetto Lupo έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία δεκατριών ετών με το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπετόβεν, διακρινόμενος αμέσως σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως “Cortot” και “Ciudad de Jaén” στην Ευρώπη και “Robert Casadesus”, “Gina Bachauer” και “Van Cliburn” στις ΗΠΑ. Το 1992, ενώ ήδη ασκούσε πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα σε Αμερική, Ιαπωνία και Ευρώπη, τιμήθηκε στο Λονδίνο με το Βραβείο “Terence Judd”.
O Benedetto Lupo έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στη Salle Pleyel στο Παρίσι, στο Wigmore Hall στο Λονδίνο, στη Philarmonie στο Βερολίνο, στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, καθώς και στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ. Έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και στους σημαντικότερους μουσικούς θεσμούς στην Ιταλία. Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους διευθυντές ορχήστρας του κόσμου.
Πιανίστας με ευρύ ρεπερτόριο, ο Benedetto Lupo δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου, διεξάγοντας ταυτόχρονα και διδακτική δραστηριότητα. Διδάσκει στο Κονσερβατόριο “Nino Rota” στην πόλη Monopoli, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2013/2014 είναι καθηγητής πιάνου στα τμήματα τελειοποίησης της Μουσικής Ακαδημίας Santa Cecilia στη Ρώμη. Δίνει master classes σε καταξιωμένους διεθνείς οργανισμούς, ενώ συχνά προσκαλείται ως μέλος κριτικών επιτροπών σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Εκτός από τις πολυάριθμες ηχογραφήσεις του για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Benedetto Lupo έχει κάνει ηχογραφήσεις για διάφορες δισκογραφικές εταιρείες όπως τα άπαντα των έργων για πιάνο και ορχήστρα του Σούμαν για τη δισκογραφική εταιρεία Arts. Το 2005 κυκλοφόρησε μια νέα ηχογράφηση του Concerto Soirée του Nino Rota για τη δισκογραφική Harmonia Mundi που τιμήθηκε με πέντε διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το “Diapason d’Or”. Tο 2011, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Nino Rota, o Benedetto Lupo ερμήνευσε πολλές φορές το Concerto Soirée με διεθνούς φήμης ορχήστρες.
Γεννημένος στο Μπάρι, ο Benedetto Lupo ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη γενέτειρά του, υπό την καθοδήγηση του Michele Marvulli ‐κατόπιν ακρόασης από τον Nino Rota‐ στο Ωδείο “Niccolò Piccinni”, τις οποίες ολοκλήρωσε δίπλα στον Pierluigi Camicia αποφοιτώντας με άριστα, έπαινο και ειδική μνεία.
Kατόπιν συνέχισε τις σπουδές του δίπλα στους Marisa Somma, Sergio Perticaroli, Aldo Ciccolini, ενώ έχει παρακολουθήσει master classes με τους Carlo Zecchi, Nikita Magaloff, Jorge Bolet και Murray Perahia.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 21.00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ
DUO
CALOGERO PALERMO, κλαρινέτο
MICHELANGELO CARBONARA, πιάνο
Πρόγραμμα
Johannes Brahms (1833‐1897)
Sonata n. 2 in Mi♭M op. 120
Allegro amabile
Allegro appassionato
Andante con moto
Carlos Guastavino (1912‐2000)
Sonata
Allegro deciso
Andante
Rondò ‐ Allegro spiritoso
—————————
Ferruccio Busoni (1866‐1924)
Suite op. 10
Improvvisata
Barcarola
Elegia
Danza campestre
Tema variato
Serenata
Francis Poulenc (1899‐1963)
Sonata
Allegro tristamente
Romanza
Allegro con fuoco
Ο Calogero Palermo, πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας της Όπερας της Ρώμης, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλαρινετίστες στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Αφού απέκτησε το δίπλωμα κλαρινέτου με άριστα από το Ωδείο “V. Bellini” του Παλέρμο, συνέχισε τη μουσική του τελειοποίηση στη Γενεύη δίπλα στον T. Friedli. Ξεκίνησε νωρίς την καριέρα του αναλαμβάνοντας, από το 1993 έως το 1996, τη θέση του πρώτου κλαρινέτου στο Θέατρο “V. Bellini” στην Κατάνια. Το 1997 κέρδισε το διαγωνισμό για τη θέση πρώτου κλαρινέτου στην Ορχήστρα της Όπερας της Ρώμης, ενώ συχνά προσκαλείται για την ίδια θέση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου και την Orchestra da Camera Italiana του Salvatore Accardo. Από το 2008 έως το 2012 υπήρξε μέλος της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού
“Jeunesses Musicales” στο Βουκουρέστι και πολλών άλλων διαγωνισμών στην Ιταλία, αναπτύσσει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα στις σημαντικότερες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί από διάφορους ιταλικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες του με τη Rai Trade για την οποία ερμήνευσε σε ζωντανή εκτέλεση το Κοντσέρτο αρ. 1 σε φα ελάσσονα για κλαρινέτο και ορχήστρα, op. 73, του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ συμπράττοντας με την Ορχήστρα του Teatro Massimo “V. Bellini” της Κατάνια υπό τη διεύθυνση του Lu Jia, καθώς και με τη France Musique για την εκτέλεση του Kουιντέτου, 115, του Μπραμς σε σύμπραξη με τους Σολίστες την Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Ανάμεσα στους δημιουργούς που έχουν γράψει μουσική για εκείνον είναι οι: Luis Bacalov, Renato Chiesa, Claudio Cimpanelli, Antonio Fraioli και Nunzio Οrtolano. Παράλληλα με τη συναυλιακή δραστηριότητα, διδάσκει σε πολλά τμήματα ανώτατης εξειδίκευσης και master classes στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχει γράψει το εκπαιδευτικό βιβλίο “Soli d’orchestra” για κλαρινέτο και πιάνο. Προσκαλείται τακτικά ως μέλος κριτικής επιτροπής στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς για κλαρινέτο.
O Calogero Palermo παίζει ένα κλαρινέτο Buffet Crampon RC Prestige.
Γεννημένος το 1979 στο Σαλέρνο, ο Michelangelo Carbonara οφείλει την μουσική του εκπαίδευση στο πιάνο κυρίως στους Sergio Perticaroli, William Grant Naborè και Fou Ts’ong. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών δίπλα στην Paola Barbera, ενώ στην ηλικία των έξι ετών άρχισε να συνθέτει και να εμφανίζεται στο κοινό. Πήρε το δίπλωμά του το 1996 με άριστα υπό την καθοδήγηση του Fausto Di Cesare.
Το 1999 ολοκλήρωσε το τριετές τμήμα τελειοποίησης στη Μουσική Ακαδημία Santa Cecilia με άριστα, αποσπώντας επιπλέον την υποτροφία καλύτερου αποφοίτου της χρονιάς.
Τελειοποίησε την κατάρτισή του στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και στην Academie Musicale de Villecroze στη Γαλλία και έχει παρακολουθήσει master classes με τους Bruno Canino, Dominique Merlet και Gyorgy Sandor. Το 2001 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τα αποκλειστικά master classes στο Ιnternational Piano Foundation “Theo Lieven” στη Cadenabbia και στην International Piano Academy Lake Como που προεδρεύεται από την Martha Argerich. Σπούδασε πιάνο δίπλα σε μεγάλα ονόματα, μουσική δωματίου με το Trio di Trieste και συνοδεία τραγουδιστών δίπλα στον Graham Johnson. Έχει αποσπάσει 17 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (μεταξύ των οποίων και στο Διαγωνισμό Schubert του Ντόρτμουντ).
Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του στην Κίνα εμφανιζόμενος, μεταξύ άλλων, στο Κεντρικό Ωδείο του Πεκίνου. Τον Ιούνιο του 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και σήμερα εμφανίζεται σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2009 έπαιξε στο Φεστιβάλ «Άνοιξη της Πράγας» με τον συνάδελφο και φίλο του Cédric Pescia και ως σολίστ με την Ορχήστρα της Τιμισοάρα στη Ρουμανία.
Στην Ιταλία έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών όπως: Auditorium Parco della Musica στη Ρώμη, Auditorium και Sala Verdi στο Μιλάνο και Lingotto του Τορίνο. Το 2007 ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που έλαβαν την υποστήριξη του CIDIM στο πλαίσιο του Fortuna Piano Trio. Με αυτό το σχήμα (με τον Markus Placci στο βιολί και την Kyung Mi Lee στο βιολοντσέλο) πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής. Από το 2006 εμφανίζεται και στο διπλό ρόλο του διευθυντή
ορχήστρας και σολίστα.
Το 2008 ηχογράφησε τα άπαντα για πιάνο του Ραβέλ. Το 2009 κυκλοφόρησε ένα cd με τα έργα για σόλο πιάνο του Νίνο Ρότα και ένα διπλό cd με σονάτες του Ντομένικο Σκαρλάτι. Το 2011 ηχογράφησε τρεις σονάτες του Σούμπερτ ξεκινώντας μια σειρά ηχογραφήσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις σονάτες του Αυστριακού συνθέτη.
Είναι ο επίσημος ερμηνευτής των έργων για πιάνο του συνθέτη Cristian Carrara. Παράλληλα με τη συναυλιακή του δραστηριότητα, εργάζεται ως καθηγητής πιάνου, μουσικής δωματίου και θεωρίας. Έχει διδάξει μουσική δωματίου για το USAC στο Πανεπιστήμιο της Tuscia στο Βιτέρμπο. Έχει διδάξει επίσης σε master classes σε Ρουμανία, Κίνα και Καναδά.
Το 2005 επιλέχθηκε ως πρεσβευτής της ιταλικής μουσικής στο Εθνικό Βραβείο Τεχνών που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας. Δραστηριοποιείται παράλληλα και ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και διευθυντής ηχογράφησης.
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ
QUARTETTO DI CREMONA
CRISTIANO GUALCO violino
PAOLO ANDREOLI violin
SIMONE GRAMAGLIA viola
GIOVANNI SCAGLIONE violoncello
Πρόγραμμα
Anton Webern (1883‐1945)
Langsamer Satz
Franz Joseph Haydn (1732‐1809)
Quartetto Op. 77 n. 1, Hob III:81
Allegro moderato
Adagio
Menuet. Presto
Finale. Presto
—————————-
Ludwig van Beethoven (1770‐1827)
Quartetto n. 15 in La minore op. 132
Assai sostenuto ‐ Allegro
Allegro ma non tanto
Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die
Gottheit, in der lydischen Tonart (Molto adagio)
Neue Kraft fühlend (Andante) ‐ Molto adagio ‐
Andante ‐ Molto adagio (Mit innigster Empfindung)
Alla Marcia, assai vivace (attacca)
Allegro appassionato ‐ Presto
Το Quartetto di Cremona σχηματίστηκε το 2000 στην Ακαδημία Stauffer της Κρεμόνα. Τελειοποιήθηκε δίπλα στους Piero Farulli του Quartetto Italiano και Hatto Beyerle του Alban Berg Quartett, ενώ πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα μουσικής δωματίου στη διεθνή σκηνή.
Προσκαλείται τακτικά να συμμετάσχει στα σπουδαιότερα φεστιβάλ και εκδηλώσεις στον κόσμο.
Μεταξύ των σκηνών όπου έχει εμφανιστεί το Κουαρτέτο σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Αυστραλία και ΗΠΑ αναφέρουμε: Beethovenhaus και Beethovenfest στη Βόννη, Bozar στις Βρυξέλλες, Turku Festival, Kammermusik Gemeinde στο Ανόβερο, Konzerthaus στο Βερολίνο, Wigmore Hall στο Λονδίνο, Perth Festival στην Αυστραλία.
Από το 2011 είναι “artist in residence” στη Società del Quartetto του Μιλάνου συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που θα κορυφωθεί το 2014 με την ολοκληρωμένη εκτέλεση των κουαρτέτων του Μπετόβεν.
Ο εξειδικευμένος διεθνής Τύπος, εξαίροντας τις καλλιτεχνικές και ερμηνευτικές αρετές του, θεωρεί το Κουαρτέτο διάδοχο του Quartetto Italiano, ενώ ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο μεταδίδουν τακτικά τις συναυλίες τους με ρεπερτόριο που εκτείνεται από τα πρώτα έργα του Χάιντν στη σύγχρονη μουσική.
Σημαντική επίσης είναι η διδακτική δραστηριότητα που διεξάγει το Κουαρτέτο σε όλη την Ευρώπη.
Από το φθινόπωρο του 2011 διδάσκουν στην τάξη κουαρτέτου της Ακαδημίας Walter Stauffer της Κρεμόνα.
Όσον αφορά στη δισκογραφική του παρουσία, το 2011 κυκλοφόρησαν από την Decca άπαντα τα κουαρτέτα του Fabio Vacchi, το Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε, σε διανομή από την εταιρεία Naxos, ένα νέο άλμπουμ αφιερωμένο στους Ιταλούς συνθέτες με τίτλο “Italian Journey” και το Μάρτιο του 2013 η ηχογράφηση όλων των Κουαρτέτων του Μπετόβεν για τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Audite.
Ανάμεσα στις προσεχείς σημαντικές εμφανίσεις του περιλαμβάνεται το ντεμπούτο του σε Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και μια περιοδεία στις ΗΠΑ, η οποία θα κορυφωθεί με μια συναυλία στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Το Quartetto di Cremona έχει επιλεγεί ως πρεσβευτής του προγράμματος “Friends of Stradivari”.
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAten