Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνδιοργανώνει με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων νομού Έβρου ημερίδα αφιερωμένη στη «Διδακτική της ιστορίας» με τίτλο «Η διδασκαλία της Ιστορίας στο ελληνικό σχολείο: σύγχρονες προσεγγίσεις και νέες προκλήσεις». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Την ευθύνη της οργάνωσης της ημερίδας είχαν οι εξής: Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Άγγελος Παληκίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νίκος Πινάτζης, Πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, Βάγια Ζήκα, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Έβρου Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος με εισήγηση οι εξής ειδικοί επιστήμονες: Ειρήνη Νάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Άγγελος Παληκίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ξένια Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Βλαχάκη, Εκπαιδευτικός-Διδάκτορας στη Διδακτική της Ιστορίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής: 9.30-9.45: Εγγραφή 9.45-10.00 Χαιρετισμοί

1η Συνεδρία: Θεωρητικές εισηγήσεις Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος

10.00-10.30 Ειρήνη Νάκου Για το μάθημα της Ιστορίας – Ερωτήματα, σκέψεις και εμπειρίες

 

10.30-11.00 Γιώργος Κόκκινος Τα πολλαπλά πρόσωπα της ιστορίας και η ιστορική σκέψη
11.00-11.20 Άγγελος Παληκίδης

 

Θέτοντας τη δημοκρατική συνείδηση στον πυρήνα της ιστορικής εκπαίδευσης
11.20-11.40 Ξένια Ελευθερίου Στάσεις και απόψεις μαθητών και εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διδασκαλία και τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος: πρώτα ερευνητικά ευρήματα
11.40-12.00                                                                ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

2η Συνεδρία: Τα νέα Προγράμματα Σπουδών για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόεδρος: Βάγια Ζήκα

12.00-12.30 Γιώργος Κόκκινος

Άγγελος Παληκίδης

Περιγραφή του πλαισίου, της δομής και των αρχών των νέων ΠΣ

 

12.30-12.50 Μαρία Βλαχάκη Σχεδιάζοντας θεματικούς φακέλους για τα νέα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας
12.50-14.00 Ανοικτή συζήτηση με τους/τις εκπαιδευτικούς

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της ημερίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας αρ. 335), τηλ. 25510-28926, e-mail : info@ismo.gr.

You may also like...