Ιούνιος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ιούνιος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Τον Ιούνιο του 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στους υποβλητικούς χώρους του παλαιότερου μνημείου της οθωμανικής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»), την έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα, με τίτλο «Το Αχ των αχ▪χρηστων»Πρόκειται για μία αρμονική «συνομιλία» των έργων με το μνημείο που προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν διάλογο μεταξύ του παλαιού και του νέου. Μπορούν οι καθημερινές ιστορίες και οι αγωνίες, οι επιθυμίες και οι φόβοι των θεατών, όπως εκφράζονται με αφορμή ένα έργο τέχνης, να αποτελέσουν το υλικό μίας έκθεσης; Η Γιώτα Ανδριάκαινα μετουσιώνει τον λόγο και τη συγκίνηση των θεατών με αφορμή τρία πορτρέτα (ενός παιδιού, μίας μεσήλικα και μίας ηλικιωμένης) σε μία σειρά εικαστικών δοκιμών. Ένας μνημειακός τόπος, που εξ ορισμού αποτελούσε τόπο συνάθροισης, γίνεται ο χώρος φιλοξενίας έργων που ενσωματώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ευτελή υλικά σε δεύτερη χρήση, καθημερινά αντικείμενα, ηχοτοπία, κινούμενη εικόνα και εγκαταστάσεις συνιστούν το υλικό της εικαστικής αυτής δοκιμής.  «Αποτελεί μία καλλιτεχνική προσέγγιση με γνώση και αναφορά σε σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης αλλά, ταυτόχρονα, με άμεση σύνδεση με την κοινωνία του σήμερα, του σύγχρονου κόσμου της ανθρώπινης, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης. Το καθημερινό ανάγεται σε αισθητικό αντικείμενο αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της επισφαλούς και ανασφαλούς ζωής μας, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν, όπου το οικείο και το ανοίκειο ακροβατούν σε μία κλωστή, στο έντεχνα πλεγμένο νήμα της εικαστικής αφήγησης της Γ. Ανδριάκαινα που αφουγκράζεται και ενσωματώνει τα ανθρώπινα», σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιουλίου 2019

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 εγκαινιάζεται στο Επταπύργιο η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γ. Σκιαδαρέση.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου 2019

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγήτριας κας Katja Sporn, με τίτλο «Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: ιστορία, έρευνα, δραστηριότητες».  Η διάλεξη θα γίνει στα ελληνικά.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:00 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στη Ροτόντα την εκδήλωση «Μπετόβεν στη Ροτόντα», σε διεύθυνση ορχήστρας Leo McFallΗ εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης». Είσοδος με εισιτήριο (εκδοτήριο Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990 & www.tsso.gr ).

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30 στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς θα φιλοξενηθεί μουσική βραδιά της ΕΡΤ3 με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των ερευνητών της RȍmischGermanische Kommission Δρ Gerda von Bűlow και Δρ Christoph Rummel με τίτλο «Der spätrömische Kaiserpalast  Romuliana bei GamzigradOstserbien – neue Forschungsergebnisse und neue Fragen» (Το υστερορωμαϊκό αυτοκρατορικό ανάκτορο Romuliana στο Gamzigrad της ανατολικής Σερβίας – νέα αποτελέσματα της έρευνας και νέα ερωτήματα).  Η διάλεξη αφορά στο ανάκτορο του Γαλέριου στη γενέτετειρά του (σημερινό Gamzigrad) και θα γίνει στα γερμανικά με συγχρονισμένη ελληνική μετάφραση στην προβολή των φωτογραφιών (power point).

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη δράση «Οι αγορές του κόσμου στην Αρχαία Αγορά», σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Φίλοι της χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. και το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν χορωδιακή εκδήλωση στο Γαλεριανό Συγκρότημα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας “Γιάννης Μάντακας” του Α.Π.Θ, του Χορωδιακού Εργαστηρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με τη συνοδεία του Οργανικού Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, από τις 18:00 και μετά, θα παρουσιαστεί στο Επταπύργιο η δραματοποιημένη ξενάγηση με τίτλο «7». Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Sykies Fest».

Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ιωάννα ΓεωργαντάΘανάσης Καλτσίκας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ στο τηλέφωνο 2313 329 628 από την Τρίτη 18 έως και την Παρασκευή 21 Ιουνίου, και ώρες  8:00 έως  15:00.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου η έναρξη του Αγώνα Δρόμου Μνημείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνδέει σε μία διαδρομή 5,6 χιλιομέτρων τα μνημεία της Άνω Πόλης. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ο Σφένδαμος» και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει στο Γενί Τζαμί την έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών». Πρόκειται για μία περιοδική επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

 

 

Κατά τη διάρκεια του

Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης …

 

… φιλοξένησε στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με εκδήλωση ντούο βιολί – ηλεκτρικό πιάνο των Άκη Αρχοντή (βιολί) και Θανάση Μπιλιλή (ηλεκτρικό πιάνο), ένα αφιέρωμα στη μουσική κινηματογραφικών ταινιών (5/05).

… συμμετείχε στο #SKG Bridges Festival, μία πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Υπουργείο Τουρισμού και με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η ΕΦΑΠΟΘ φιλοξένησε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μνημεία αρμοδιότητάς της και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ροτόντα, το Βυζαντινό Λουτρό, το Μπέη Χαμάμ, τον Άγιο Αντώνιο και το Επταπύργιο (8-12/05.

… πραγματοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου στην Αρχαία Αγορά και στο Γενί Τζαμί, στο πλαίσιο της δράσης  «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (9&10/05).

… φιλοξένησε στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς την εναρκτήρια εκδήλωση του 9ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ  Χορωδιών Μιούζικαλ με νεανικές χορωδίες (11/05).

… φιλοξένησε στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση των Ενθεμάτων της Αυγής με τίτλο «Αλληλέγγυα Οικονομία και Δημοκρατία» με ομιλητές τους κ. Ν. Παρασκευόπουλο, βουλευτή, και κ. Ευάγγελο Νικολαϊδη, Ειδικό Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Τ. Κουράκης, βουλευτής, α’ αντιπρόεδρος της Βουλής (12/05).

 … πραγματοποίησε επίσκεψη ομάδας προσφύγων στον Πύργο της Αλύσεως και στο Επταπύργιο (16/05).

… συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ξεναγήσεις στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί με θέμα «Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου» (17/05), αλλά και με τη φιλοξενία στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς συναυλίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Β. Ελλάδος «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία» (18/05).

… φιλοξένησε στο Αλατζά Ιμαρέτ την Κρατική Ορχήστρα με το Κουαρτέτο εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης (Ανδρέας Παπανικολάου / βιολί, Γιώργος Κουγιουμτζόγλου / βιολί, Αλεξάνδρα Βόλτση / βιόλα, Λίλα-Μυρτώ Μανώλα / βιολοντσέλο). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης (19/05).

… διοργάνωσε μαζί με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των εντοίχιων ψηφιδωτών (20-24/05).

… διοργάνωσε μαζί με το Εργαστήρι Έρευνας παραστατικών τεχνών «Alma Kalma» την εικαστική performance «In/Out SideChaos Within the Body / and Art στο Βυζαντινό Λουτρό (22&23/05).

… εγκαινίασε την έκθεση «Το αχ· των αχρηστων», εικαστικές δοκιμές της Γιώτας Ανδριάκαινα στο Μπέη Χαμάμ/Λουτρά «Παράδεισος». Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρ Π. Αδάμ – Βελένη,  ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο κ. Τ. Κουράκης, βουλευτής, α’ αντιπρόεδρος της Βουλής (31/05).

You may also like...