Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σ’ έναν «Κυριακάτικο περίπατο» στο Καραμπουρνάκι (σημείο συνάντησης: παρεκκλήσι Αγίου Αλεξάνδρου).
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 31 & 1 Ιουνίου, 12:00-13:00, στο τηλ. 2313310400. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Ιουνίου θα αφορά στο οθωμανικό λουτρό Μπέη Χαμάμ, γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως «Λουτρά Παράδεισος», το οποίο αποτελεί το πρώτο οθωμανικό τοπόσημο που ανήγειρε το έτος 1444 στο μέσον της πόλεως ο σουλτάνος Μουράτ Β΄και θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023.
Από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο είναι:
– 21, 22, 23 Ιουνίου 2023, «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει», του Νίκου Κυπουργού. Μια μικρή Όπερα για παιδιά και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά,
– 28, 29 Ιουνίου 2023, «Οδυσσέας Ελύτης … με φως ελληνικό», Βραδιά ποίησης και μουσικής, κείμενα – λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου».
Περισσότερες πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/
Την Τετάρτη, 21 Ιούνιου 2023 και ώρα 19:15, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, προγραμματίζεται από το Σωματείο «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» στο Ανάκτορο του Γαλερίου η εκδήλωση «Μουσική, γένος θηλυκό» με το σχήμα «Ladies United», που αποτελείται από τις κ.κ. Εύη Καμπάνταη (πλήκτρα, φωνητικά), Τατιάνα Οικονόμου (φωνή) και Ρένα Βασιλάκη (ακορντεόν, φωνητικά).
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου προγραμματίζεται στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου εκδήλωση της τάξης Ακορντεόν του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συνεχίζεται η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα. Μετά την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μας επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί.
Μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.
Συνεχίζεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο». Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο το Επταπύργιο και τις χρήσεις του από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2313 310439 (υπεύθυνη: Χαρά Σαρρηγιαννίδου). Οι κρατήσεις για τον μήνα Ιούνιο έχουν ολοκληρωθεί.
Τον Μάιο …
… παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου η εγκατάσταση των Λέας Καββαδία και Ειρήνης Μωυσίδου «TOMES#ΓRAΦES» και ως συμπληρωματική δράση η περφόρμανς της Νάσιας Καρατσιράκη και ηχογραφίες της Σοφίας Αντωνακάκη. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας και με την αλληλεπίδραση του Χάρη Κοντοσφύρη (10-23.05.23).
… ολοκληρώθηκε η παρουσίαση έργων της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Being as Communion» στο Επταπύργιο και στο Γενί Τζαμί (21.05.2023).
… συνεχίστηκε η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί, η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (από τις 10.03.2023).
… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκε η ιστορία «Το μυστήριο των έξι επιτύμβιων βωμών της Πυλαίας», των μαρμάρινων μνημείων που βρέθηκαν το 1916 (12.05.2023).
… συμμετείχαμε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», διοργανώνοντας περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (18.05.2023).
… συμμετείχαμε στην εκστρατεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος διοργανώνοντας:
α) εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Γενί Τζαμί για μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
στο πλαίσιο του οποίου αναφερθήκαμε σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στην αρχιτεκτονική και την πλαστική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους και παίξαμε παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία (25&26.05.2023).
β) βιωματική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Απεικονίσεις της φύσης στην Αχειροποίητο» για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλάμβανε αναζήτηση και παρατήρηση συνθέσεων που εμπνέονται από τη φύση και εικονογραφούν τον χριστιανικό παράδεισο στον εντοίχιο ψηφιδωτό διάκοσμο του ναού της Αχειροποιήτου, συζήτηση και προτάσεις ερμηνείας, καθώς και μία εικαστική δραστηριότητα – παιχνίδι (25&26.05.2023).
… φιλοξενήσαμε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε σχολική σκυταλοδρομία στη διαδρομή Επταπύργιο – Πύργος Τριγωνίου – Μονή Βλατάδων (25.05.2023), μουσική εκδήλωση στο Επταπύργιο (27.05.2023), καθώς και Αγώνας Δρόμου Μνημείων (28.05.2023). Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙΑΜΟΣ» με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του Δήμου Συκεών, καθώς και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (25-28.05.2023).
… φιλοξενήσαμε στο Γενί Τζαμί τη μουσική εκδήλωση «Ο Νεοχωρίτης Χανεντέ Ζαχαρίας-Μουσική της Κωνσταντινούπολης, 18ος αιώνας», μία συνδιοργάνωση της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
… συνεχίσαμε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο» που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο & Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Γαλεριανό Συγκρότημα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά. Για το διάστημα από 11/05/2023 έως 23/05/2023 το ωράριο λειτουργίας του μνημείου αλλάζει: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-13:00
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: Τετάρτη – Κυριακή: 8:00-20:00, Δευτέρα – Τρίτη: κλειστά
Γενί Τζαμί: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-15:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Κυριακή: κλειστά