Ιούλιος στο ΑΜΘ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ proΤΟΝ IOYΛIO ΣΤΟ ΑΜΘ

 Τετάρτη 6 Ιουλίου

 ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΑΜΘ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΘΕΡΙΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθούν στις εκθέσεις του, ξεναγήσεις για τα παιδιά του ολοήμερου καλλιτεχνικού εργαστηρίου του ΚΘΒΕ.

αίθουσα: Εκθέσεις/ώρα: 9:30

 Πέμπτη 7 Ιουλίου

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ                

 Παρουσίαση του βιβλίου της Joan Breton Konnelly -«ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ»

αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη

 Τετάρτη 20 Ιουλίου

 ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΑΜΘ – ΟΠΕΡΕΤΤΑ-«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΙΟ»

 Ο Όφενμπαχ σε μεγάλα κέφια γράφει μια από τις καλύτερες οπερέτες του και οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αποδίδουν τα τραγούδια με αξιοζήλευτη αποφασιστικότητα.

 Αίθριο/ώρα: 21:00/είσοδος ελεύθερη

 Τετάρτη 21 Ιουλίου

 ΤΟ HARVARD ΣΤΟ ΑΜΘ-HARVARD SUMMER PROGRAM              

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Center for Hellenic Studies/CHS), θα φιλοξενηθεί στις 21 Ιουλίου στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Μουσείου σεμινάριο του Θερινού Προγράμματος του Harvard στην Ελλάδα (Comparative Cultures Seminar). Το σεμινάριο, που θα είναι κλειστό στο ευρύ κοινό, θα εστιάσει στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 14:00 -16:00

Τετάρτη 27 Ιουλίου

 ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΑΜΘ – ΟΠΕΡΕΤΤΑ-«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΙΟ»

 Ο Όφενμπαχ σε μεγάλα κέφια γράφει μια από τις καλύτερες οπερέτες του και οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αποδίδουν τα τραγούδια με αξιοζήλευτη αποφασιστικότητα.

 Αίθριο/ώρα: 21:00/είσοδος ελεύθερη

 Όλες τις Δευτέρες του μήνα

 Βραδιές TangoΡομαντικές χορευτικές Δευτέρες στον αύλειο χώρο της κεντρικής εισόδου του Μουσείου. Αύλειος χώρος κεντρικής εισόδου/ώρα: 21:30/είσοδος ελεύθερη

1 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου

 ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-«Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ»

Το ΚΘΒΕ έχει εξασφαλίσει για τους επισκέπτες του ΑΜΘ γενική είσοδο 5 ευρώ με την επίδειξη εισιτηρίου του Μουσείου για την παράσταση «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» Βασιλικό Θέατρο 1 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου

 Βασιλικό Θέατρο/1 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ …ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

 «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

 Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου 2016 – 31 Ιανουαρίου 2017

 Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού», που πριν από σχεδόν έναν αιώνα εμπλούτισαν τη μόνιμη συλλογή λίθινων αρχαιοτήτων του ΑΜΘ. Πρόκειται, ειδικότερα, για 37 λίθινα μνημεία (ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές), τα οποία συνιστούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης. Το 1922, μαζί με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν και οι αρχαιότητες της συλλογής, μέρος των οποίων παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

30+ χρόνια φίλοι: η ιστορία του συνδέσμου των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου 2016 – 31 Αυγούστου 2016

 Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από αρχειακό και εποπτικό υλικό ο επισκέπτης θα διατρέξει το σημαντικό έργο του Συνδέσμου από τα πρώτα του βήματα μέχρι και σήμερα. Παράλληλα θα εμπνευστεί από τον τρόπο που το όραμα μιας σπουδαίας αρχαιολόγου, της Ιουλίας Βοκοτοπούλου, και το κέφι μιας μικρής ομάδας εθελοντών δημιούργησαν έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον κόσμο των ελληνικών μουσείων και στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία τριάντα χρόνια.

 Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον

 Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου 2015 – 31 Αυγούστου 2016

Περιοδική έκθεση σε συνεργασία με τo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θέμα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της σύγχρονης έρευνας για το παλαιογενετικό υλικό (αρχαίο DNA) και η σημαντική συμβολή της στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία του ανθρώπου. Παρουσιάζονται με κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο όλα τα διαδοχικά στάδια της παλαιογενετικής έρευνας, δηλαδή η συλλογή και δειγματοληψία του υλικού, οι εργαστηριακές αναλύσεις, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και όλες οι κατηγορίες των αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να προσφέρει.Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές έρευνες σε προϊστορικές θέσεις της Μακεδονίας από τις οποίες προέρχεται και το σκελετικό υλικό στο οποίο βασίζεται η παλαιογενετική έρευνα του Πανεπιστήμιου Θράκης.

Από την ανασκαφή στην παρουσίαση

 Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαΐου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2016

Φιλοξενούμενη φωτογραφική έκθεση η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των ΕΦΑ Πέλλας και Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».

Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το πλούσιο αρχείο των Εφορειών Πέλλας και Ανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και τη γεμάτη εκπλήξεις εργασία μέσα στα σπήλαια.

ΤΟ ΑΜΘ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

 Everyday life in prehistoric Macedonia |Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας, Πολωνία

Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου 2016 – 4 Οκτωβρίου 2016

Mito e Natura. Dαlla Grecia a Pompei | Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, Ιταλία.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2016

Pergamon and the art of Hellenistic Kingdoms | Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη

Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου 2016 – 10 Ιουλίου 2016

The Greeks. Agamemnon to Alexander | National Geographic Museum ΟυάσιγκτονΑμερική.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2016

Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων |Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου 2016 – 2 Οκτωβρίου 2016

A Journey to the Land of Immortals Treasures of Ancient Greece |Tokyo National Museum, Ιαπωνία

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου 2016 – 19 Σεπτεμβρίου 2016

Από: Newsletter ΑΜΤΗ <newsletter@am

You may also like...