Ιούλιος στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Ιούλιος στη ΦΕΞ  Ο πύργος του ρολογιού  ( Με την έπαρση και υποστολή σημαίας από άγημα του Δ Σ.Σ.) Κομβικό σημείο και αφετηρία της περιήγησης είναι η Κεντρική Πλατεία, όριο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Διαμορφωμένη από το β΄ μισό του 19ου, λειτούργησε για δεκαετίες ως χώρος της εβδομαδιαίας υπαίθριας αγοράς και πλαισιώθηκε από δημόσια και άλλα κτίρια που αποτέλεσαν τη βάση στην οργάνωση της νέας πόλης. Σημείο κατατεθέν ο πύργος του ρολογιού στη βορειοδυτική γωνία, χτισμένος στα 1859. Πίσω του βρισκόταν το μεγάλο τζαμί της πόλης μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκε από πυρκαϊά. Λουτρά, χάνια και άλλα κτίρια στο τέλος των δρόμων που καταλήγουν στην πλατεία έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονα (τράπεζες, εμπορικά κέντρα κλπ) τις τελευταίες δεκαετίες. Πυρήνας οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η πλατεία είναι το πλέον πολυσύχναστο μέρος της πόλης, είτε για διερχόμενους, είτε για εκείνους που θα επιλέξουν ένα από τα πολυάριθμα καφέ που την πλαισιώνουν, σε μια ανάπαυλα της γεμάτης μέρας τους. Στον επισκέπτη αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές αν βρεθεί εκεί ένα πρωινό Σαββάτου και ιδίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι που «επεκτείνονται» στην πλατεία τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία των γύρω δρόμων.
Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής IΙ Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος / «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής» Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..  / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους… Στο (1ο) πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης. Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού. Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο (2ο) δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου πλάι στην θάλασσα, στη Μουσική Κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Αρχαία Άβδηρα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων.  Έτσι θα μας βρει ο Αύγουστος στην «Ξάνθη της πίστης»… Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής για τη μουσικής κατασκήνωση

Τετάρτη 2 έως και Κυριακή 6 Αυγούστου

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.  Αξιοποιούνται νέες δομές (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον. Τα μαθήματα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και οι στιγμές στην κατασκήνωση μάς οδηγούν στη δημιουργία μιας «παρέας» που αγαπά την Ανατολική Μουσική. Το κόστος συμμετοχής είναι το χαμηλότερο δυνατό.  Με την συνεργασία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2017 περιλαμβάνει:
Ι. “Μικρασιατικό τραγούδι”  Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017
Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Aυγούστου) Προετοιμασία: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου)
ΙΙ. “Μουσικό σύνολο λόγιας μουσικής της Πόλης” Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017
Ευγένιος Βούλγαρης & Σωκράτης Σινόπουλος
Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής πληροφορίες: http://www.fex.org.gr/anakoinoseis/moysiki-kataskinosi

Οι δράσεις της εβδομάδας
Οι δράσεις τις εβδομάδας εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο
Τις Πέμπτες 6 –13 – 20 & 27  ΙουΛίου 2017  [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.    Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755

Χάρτινες και μουσικές πόλεις Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.    Είσοδος ελεύθερη

Από τη δύση στην ανατολή Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι.
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
[21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις) Πίσω από τον πύργο του ρολογιού κι ανηφορίζοντας αντικρίζουμε το «Grand Maison» τον σημερινό «Πολυχώρο τέχνης & σκέψης» το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις. Στο ρεσιτάλ πιάνου mailto:pavangie@icloud.com η Ελλάδα -Αγγελίνα Παύλου, θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι.  Η νεαρή Ξανθιώτισσα, απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας με τη συμπλήρωση του 2ου έτους σπουδών της στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου επιστρέφει στη γενέτειρα της  για να μοιραστεί μαζί μας τέσσερις σημαντικές δημιουργίες στο συνθετικό έργο 4 εμβληματικών συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα.    Εκτός από τη σονάτα op.31 no.2 του Ludwig van Beethoven και τα Valses nobles et sentimentales του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Maurice Ravel, θα απολαύσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Felix Mendelssohn, τα Variations Serieuses (Σοβαρές Παραλλαγές). Το απόγευμα θα ολοκληρωθεί με τη σουίτα “Για μια μικρή λευκή αχιβάδα” του Μάνου Χατζιδάκι.

Είσοδο ελεύθερη. Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Υπαίθριος εσπερινός Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 Πολύστυλο Αβδήρων  [19.00] Υπαίθριος εσπερινός Με φόντο το Θρακικό πέλαγο θα τελεστεί Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ,  Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος  και τη συμμετοχή  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν.Ξάνθης ¨Γρηγόριος ο πρωτοψάλτης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Κατσούλη.

Περισσότερα : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=5928

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων  / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου  / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

«Σέρντιβαν» «Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017  [21.00] Μάνδρα Ξάνθης – πλατεία Παρουσίαση  στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από  το αρχείο «Σέρντιβαν – Μάνδρα» από τον Ελευθεριάδη Θ. Χαράλαμπο, Βαλκανιολόγο –   Τουρκολόγο.

Συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων» κα της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής  της Φ.Ε.Ξ.

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω

·      Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ  http://philippifestival.gr/

·      το φεστιβάλ μαρωνειασ 2017

·      το φεστιβλ αβδηρων «δημοκριτεια 2017»

Ακόμη… τις Εκθέσεις
«Η γλυπτική της Φύσης» Κύπρος – Ξάνθης
Έκθεση φωτογραφίας της Άννα Τενέζη.
Η Άννα Τενέζη, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αναστασίας Τζενετζή – Αθηαινίτου, γεννήθηκε στην Ξάνθη (Ελλάδα) από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  Ελληνική Φιλολογία (Τμήμα Ψυχολογίας) και μετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Παιδείας ως το 2004.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά και λοιπά είδη λόγου. Το 1985 κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το βιβλίο της «Καθώς μου φεύγεις»

Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και έχει πάρει μέρος σε τρεις συλλογικές εκθέσεις και έχει κάνει οχτώ ατομικές.

Διαρκεί έως τέλος Αυγούστου.   Στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Οργάνωση:  ΦΕΞ

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

«Πορτραίτο»  έκθεση φωτογραφίας
Η φωτογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει τη δουλειά μελών της. Πρόκειται για – μικρές ενότητες – με διαφορετικό ύφος και τεχνικές –  που αντανακλούν – το στυλ της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.
Το αποτέλεσμα είναι 24 φωτογραφίες & ένα video που σκιαγραφούν πρόσωπα αλλά και καταστάσεις  που αντιμετωπίσαμε..

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα Ξάνθης
Οργάνωση:  ΦΕΞ
Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30

Γενική είσοδο 2€     Τηλ .25410/25421 – 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr

Ιστορικοί περίπατοι Ξάνθη, παλιά πόλη Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.

Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Ξάνθης.

.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ   Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

You may also like...