Από τις 5 έως τις 29 Ιουλίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
– 5, 8, 12, 15 Ιουλίου 2021, 21.00, Giacomo Puccini, «TOSCA», Μουσική Διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου, Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς.
– 11 Ιουλίου 2021, 21:30, «Ο Beethoven …αλλιώς», Καλλιτεχνική επιμέλεια- ενορχηστρώσεις : Γρηγόρης Σημαδόπουλος, Σκηνοθετική επιμέλεια-σχεδιασμός φωτισμoύ: Μαριάνα Αλεξανδρή.
– 19&20 Ιουλίου 2021, 21:30, «Ο Καββαδίας …μας ταξιδεύει», Καλλιτεχνική επιμέλεια-ενορχηστρώσεις: Κώστας Ματσίγκος, MOYSA Συμφωνική ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Παπαδημητρίου.
– 25 Ιουλίου 2021, 21:30, «ΖΟΡΜΠΑΣ, ο ελεύθερος Έλληνας», Διεύθυνση Ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος.
– 28 Ιουλίου 2021, 21:30, «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ». Αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς Δημιουργούς, Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Καζαντζής.
– 29 Ιουλίου 2021, 21:30, «Gala Όπερας». Με την Ορχήστρα της Όπερας δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, Kαλλιτεχνική Διεύθυνση: Yuri Alexandrov, Διεύθυνση ορχήστρας: Aleksandr Goikhman.
Για περισσότερες πληροφορίες:, βλ. www.kepo.gr
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.
Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Αίθουσα λουτρού στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης» και «Tο βυζαντινό λουτρό της Θεσσαλονίκης».
Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, παρουσιάζει ένα κτίριο στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, που συχνά τραβά την προσοχή των περαστικών με τις κυκλικά διαταγμένες μπανιέρες του. Πρόκειται για μία κυκλική αίθουσα λουτρού, που η λειτουργία της θυμίζει σύγχρονη σάουνα ή spa.
Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, αφορά στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του βυζαντινού λουτρού της οδού Θεοτοκοπούλου, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό, από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στην Ελλάδα και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της Θεσσαλονίκης.
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.
Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.
Τον Ιούνιο…
… εγκαινιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (9.06.21).
Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-15:00, Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά.
Επίσης, στο Μπεζεστένι εγκαινιάστηκε η πολυμορφική εικαστική εκδήλωση «Δημιουργία/Λογοτεχνία/Ανακύκλωση», μία συνδιοργάνωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου 2021 (10.06.21).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στο Γαλεριανό Συγκρότημα συναυλία που διοργανώθηκε από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Η Στέλλα Τζίνα, υπό την συνοδεία του πιανίστα Αστέρη Τσαλίκη, ερμήνευσε συνθέσεις διάσημων Ελλήνων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζηδάκι, του Αττίκ, του Μιχάλη Σουγιούλ, του Κώστα Γιαννίδη και του Λεό Ραπίτη (23.06.21).
Ακόμη, η Εφορεία συνέχισε τη διαδικτυακή δράση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τίτλο «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).
Τον Ιούνιο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Η στήλη του Όφεως – Γιλάν μερμέρ, ένα άγνωστο μνημείο της πόλης» και «Η βυζαντινή κινστέρνα των Αγίων Αποστόλων».
Η πρώτη ιστορία αφορούσε στη Στήλη του όφεως – το Γιλάν μερμέρ της οθωμανικής παράδοσης της πόλης, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο, που παραμένει άγνωστο στην πλειονότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (4.06. 2021).
Η δεύτερη ιστορία παρουσίαζε τη βυζαντινή κινστέρνα (υδατοδεξαμενή) της μονής των Αγίων Αποστόλων, τον ρόλο και τη σημασία της για το υδροδοτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης κατά την βυζαντινή περίοδο (18.06.2021).
Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού: υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων (2 μ.), 1 άτομο ανά 15 τ.μ., χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών με ελάχιστο αριθμό που ποικίλει ανά μνημείο ή μουσείο, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια.