Ιούλιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) την έκθεση «Ματιές στη παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη: από το παρελθόν στο μέλλον», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη πτυχών της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή παράδοση και ταυτόχρονα η προβολή της δυναμικής της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή μέσα από την παρουσίαση αυθεντικών ξυλόγλυπτων έργων.

Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα αστικής ξυλογλυπτικής του μεταβυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Σκύρο, που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» Καστοριάς (Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη και Ενδυματολογικό Μουσείο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ), του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, της Παραδοσιακής Κατοικίας Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου στη Σιάτιστα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου», που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον. Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Αυγούστου 2022.

Ωράριο: Τρίτη & Πέμπτη, 10:00-14:00.

Συνεχίζεται μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022 το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.  Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο είναι:

–         4-5 Ιουλίου 2022, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

–         10 Ιουλίου 2022, «Ramon Vargas», Gala Όπερας, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

–         13-14 Ιουλίου 2022, «10 ΑΡΠΕΣ», 460 χορδές σε γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες.

–         18-19 Ιουλίου 2022, «Καταραμένοι ποιητές Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη», Βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Για αναλυτικές πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η λάρνακα του αετώματος του “τάφου του Φοίνικα”» και «Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και θα παρουσιάσει τη λάρνακα, το τετράπλευρο κιβωτίδιο, που απεικονίζεται στο αέτωμα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Η εικόνα αυτής της λάρνακας, ενταγμένη σε ένα έργο ταφικής τέχνης που βρίθει συμβολισμών, λειτουργεί ως φορέας νοημάτων που εξυπηρετούν τον προσδιορισμό και την υπογράμμιση των εν ζωή ιδιοτήτων του νεκρού και επιπλέον, ως ισχυρή υπόμνηση του διακεκριμένου status της οικογένειάς του στις συνειδήσεις των συμπολιτών τους.Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ημερομηνία της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, παρουσιάζονται στοιχεία  για τον ομώνυμο βυζαντινό ναό της Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο …

… πραγματοποιήσαμε με επιτυχία ξενάγηση στον Πύργο της Αλύσεως των ανατολικών τειχών της Θεσσαλονίκης (Τριγώνιο), στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Περιπάτων.  Ο αριθμός των συμμετεχόντων προσαρμόστηκε στους περιορισμούς που προκύπτουν από την εσωτερική διαρρύθμιση του πύργου (5.06.2022).

… πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων, «μουσική σκυταλοδρομία» που ξεκίνησε από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και εξελίχθηκε στη διαδρομή μεταξύ μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό (σύνολο χάλκινων πνευστών),στο Βυζαντινό Λουτρό (σύνολο κλαρινέτων), στη Μονή Βλατάδων (Βυζαντινός χορός) και στο Επταπύργιο (ορχήστρα εγχόρδων) (3.06.2022).

Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, παρουσιάστηκε σύνολο παραδοσιακής μουσικής στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό και ορχήστρα πνευστών στο Επταπύργιο (4.06.2022).  Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΙΑΜΟΣ σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το  Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τον Αγώνα Δρόμου Μνημείων – Yedi Kule Conquest, ο οποίος ξεκίνησε και τερματίστηκε έξω από το Επταπύργιο (5.06.2022).

… φιλοξενήσαμε στη Ροτόντα τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος διοργάνωσε συναυλία κλασικής μουσικής με έργα χορωδιακής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης και από το θρησκευτικό ρεπερτόριο του W.A. Mozart. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε το φωνητικό και οργανικό σύνολο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσική διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου (08.06.2022).

… φιλοξενήσαμε στη Ροτόντα δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής «Odessa Classics 2022». Πρόκειται για συναυλία του Daniel Hope με το σύνολο Air Band, μία διήγηση της ιστορίας του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που μας μετέφεραν σε γεγονότα της εποχής (10.06.2022) και ρεσιτάλ των Daniel Hope (βιολί) – Alexey Botvinov (πιάνο) με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο (11.06.2022). Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου με φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

… ολοκληρώθηκε στο Γενί Τζαμί η έκθεση «Ο κήπος της»,  μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης  Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάστηκε για το συγκεκριμένο μνημείο με έργα των εικαστικών Χαρούλας Θεοδώρου, Θέκλας Παπαδοπούλου, Έλενας Σταματογιάννη και Έλενας Χατζηαθανασίου (10.06.2022).

… συμμετείχαμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής φιλοξενώντας  στο Ανάκτορο του Γαλέριου εκδήλωση του Σωματείου «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.  Συμμετείχαν η Χορωδία Ενηλίκων Σχολής Μωραΐτη και η Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Βόλου (διεύθυνση: Βάγια Παπαγιαννοπούλου), η Μικτή χορωδία Δήμου Δράμας (διεύθυνση: Νόπη Παχατουρίδου) και το Γυναικείο φωνητικό σύνολο Chorωδές (διεύθυνση: Άλκηστις Τόγια) (20.06.2022).

… φιλοξενήσαμε στο Γενί Τζαμί  συναυλία που συνδιοργάνωσαν το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη (ΚΕΠΑΠ) και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Συμμετείχαν το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus Arte του ΜΚΣΤ, η Νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και η Μικτή Χορωδία της Λέσχης Πολιτισμού ΟΤΕ Νομού Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου χορωδιών – βαρύτονου Ηρακλή Παναγόπουλου (21.06.2022).

… φιλοξενήσαμε τρεις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου που ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και συγκεκριμένα την παράσταση «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (18&19.06.2022), τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» (21 & 22.06.2022) και τις «Μεγάλες φωνές» Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Εύη Σιαμαντά (26&27 Ιουνίου 2022).

… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκαν οι ιστορίες  «Το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης»  και «Τεκτονικά χαράγματα στο γλυπτό διάκοσμο της Αχειροποιήτου».

H πρώτη ιστορία αφορούσε στο νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης, τα ερείπια του οποίου σώζονται βόρεια του Ωδείου της αρχαίας Αγοράς  (10.06.2022).

Η δεύτερη ιστορία παρουσίαζε τεκτονικά χαράγματα από τον γλυπτό διάκοσμο της Αχειροποιήτου. Πρόκειται για εγχάρακτα σύμβολα ή συλλαβές που αποτελούν τις υπογραφές –το σήμα κατατεθέν– του εργαστηρίου παραγωγής τους. Καθώς εντοπίζονται σε σημαντικό αριθμό αυτοκρατορικών μνημείων, όπως ο ιουστινιάνειος ναός της Αγίας Σοφίας και ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην Κωνσταντινούπολη, συνδέουν τον γλυπτό διάκοσμο της πρωτοβυζαντινής βασιλικής της Θεσσαλονίκης με αυτοκρατορικό εργαστήριο γλυπτικής της βυζαντινής πρωτεύουσας που δραστηριοποιούνταν στα τέλη του 5ου και στις πρώτες δεκαετίες του 6ου αιώνα (24.06.2022).

… εγκαινιάστηκε στο Γενί Τζαμί η έκθεση «Ματιές στη παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη: από το παρελθόν στο μέλλον», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (30.06.2022).

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Γαλεριανό Συγκρότημα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

 

You may also like...