«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων » στον Μπεκτασίδικο Tεκέ – 8o Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής Ξάνθης Ιούλιος – Αύγουστος 2016

5a5e0e6c-514e-4d0f-ac06-fd13dbe086a9Η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής
Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…
«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί». Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας
«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων »
Κυριακή 31 Ιουλίου 2016/ Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης
ώρα 20.00 Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Μπεκτασίδικο Τεκέ “Κιουτουκλού Μπαμπά”
ώρα 21.00 Συναυλία «Ιερές μουσικές των Βαλκανίων»
Οι διδάσκοντες στην Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ Μάρκος Σκούλιος, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας Γιάννης Κατσούλης και Χρήστος Μπαρτζόπουλος καθώς και μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, θα παρουσιάσουν μουσικό αφιέρωμα στις ιερές μουσικές των Βαλκανίων. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει ύμνους της ορθόδοξης ανατολικής εκκλησίας καθώς και των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων.
Σχετικά με τον τεκέ
Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί  ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.
Είσοδος ελεύθερη
Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ
Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ
από Πέμπτη 28 Ιουλίου έως και 4 Αυγούστου 2016 στα αρχαία Άβδηρα
Mουσικά όργανα, φωνή και θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής.
Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι, η αξιοποίηση νέων δομών (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) στα πλαίσια του Φεστιβάλ, συστηματικότερων εκπαιδευτικών δράσεων σε συνδυασμό με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον, η δυνατότητα συμμετοχής με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τέλος το σμίλευμα όχι μόνο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις αλλά και ως μιας «παρέας» η οποία αγαπά την Ανατολική Μουσική.
Πληροφορίες – Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr
Σεμινάρια  
Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 / στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ
·         Σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού, με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.
·         Μουσική ομάδα, με τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Πληροφορίες – Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Μάρκος Σκούλιος και Σωκράτης Σινόπουλος
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  –  Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη.
Τηλ.25410 25421   www.fex.org.gr   fexanthis@gmail.com

You may also like...