ΙΔΡΥΜΑ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Karmen_Rouggeri_Parastasi_Perseasb[1]ΙΔΡΥΜΑ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ειδικα για τα παιδια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
2013- 2014

 • Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 έως Κυριακή 13 Απριλίου 2014
  Kάθε Κυριακή, στις 12:30
  Τα Τρία Χρυσά Μήλα
  Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια
  Με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη
 • Από Κυριακή 13 έως Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
“Φωτογραφίζοντας τα Ελληνικά Παραμύθια”
από τους φωτογράφους του ηλεκτρονικού περιοδικού Τέχνης & Λόγου ΛΥΚΟS
βασισμένο σε μια ιδέα της αφηγήτριας παραμυθιών Σάσας Βούλγαρη
Εγκαίνια: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στις 11:30

 • Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014

Η Νέα Θεατρική Παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη
“ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”
κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30
&
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ με Θεατρική Παράσταση & Κατασκευές με την Κάρμεν Ρουγγέρη και την Ομάδα της
Κάθε Σάββατο, 11:00-13:00

 • Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014

Κάθε Κυριακή στις 12:00 & 17:00
«Σπείρα – Σπείρα με σπιρούνια»
2ος χρόνος επιτυχίας!!
Τέσσερα θρυλικά παραμύθια
σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου
και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη
Παραστάσεις μόνο για Σχολεία
Οκτώβριος 2013– Απρίλιος 2014

 • «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
  Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2012
  ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΣΟΛΑ
  Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς παράσταση με ελεύθερη είσοδο Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00
 • “ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ”

Γεωργίου Βιζυηνού
Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

 • «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»
  Γεωργίου Βιζυηνού
  Θεατρική διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

***********
Αναλυτική παρουσίαση
Αφηγήσεις για παιδιά
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 έως Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Κάθε Κυριακή, στις 12:30
Τα Τρία Χρυσά Μήλα
Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια
Με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη
Με την ευκαιρία των 20 χρόνων στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης η Σάσα Βούλγαρη «επιστρέφει» στην ομορφιά των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Από την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, και κάθε Κυριακή στις 12:30, για 3η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Μια φορά κι έναν καιρό….
Υπήρχαν Δράκοι και Δρακόφιδα, Λάμιες, Γοργόνες και Ξωθιές, ταπεινά σπιτάκια, και πύργοι αψηλοί, γριές φαφούτες και τρανές βασίλισσες, σπηλιές, φαράγγια και απάτητα βουνά, δάση σκοτεινά και άλογα που μιλούν, μέλισσες που βοηθούν κι αετοί που κουβαλούν παλικάρια στις πλάτες τους, πηγάδια που κρύβουν μυστικά και πιθάρια που χρυσώνουν ότι βουτήξεις μέσα τους…
Υπήρχαν όμορφες βασιλοπούλες κι έξυπνες μυλωνούδες, μαρμαρωμένα βασιλόπουλα και αστέρια που μιλάνε, δέντρα που κρύβουν κοπελιές και γενναίοι που μεταμορφώνονταν σε φίδια… Όλα αυτά υπάρχουν στα παλιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια, «τα πιο όμορφα του κόσμου»!!!! και θα ζωντανεύουν κάθε Κυριακή από τις 13 Οκτωβρίου, από το στόμα της παραμυθούς Σάσας Βούλγαρη.
η Σάσα η παραμυθού…
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα ακούγοντας, λέγοντας, παίζοντας και… τρώγοντας ιστορίες μέχρι που άρχισε να αφηγείται παραμύθια ασταμάτητα – η γλώσσα της ροδάνι! – από το 1993, εδώ και 20 χρόνια, όταν ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα επαγγελματίες παραμυθάδες!   Αγαπά πολύ τα παιδιά γι΄ αυτό σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικά κι από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι συνέχεια με παιδιά όλων των ηλικιών, παίζοντας, δημιουργώντας, εκπαιδεύοντας…
Αγαπά πολύ και τα μουσεία, γι’ αυτό έγινε γνωστή φτιάχνοντας πολλά – πολλά προγράμματα για πολλά – πολλά μουσεία, όπως το Λαϊκής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, το Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – κέντρο Γαία, κ.α.
Ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση, στην ΕΤ 1, το 1998, και πολλά παιδάκια που εντωμεταξύ μεγάλωσαν έρχονται και την ακούνε ακόμα. Αφηγείται σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες εδώ και 18 χρόνια σε όλες τις ηλικίες από τα προνήπια έως και τα Λύκεια ακόμα και σε Πανεπιστήμια!
Η Σάσα δεν μαθαίνει τα παραμύθια «απ’ έξω». Κάθε φορά τα λέει με δικά της λόγια, και γι’ αυτό ποτέ δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί σε κάθε της αφήγηση: ξαναφτιάχνει τα παραμύθια μαζί με όσους την ακούνε κάθε φορά. Έτσι έκαναν πάντα οι παλιοί παραδοσιακοί παραμυθάδες στους οποίους θέλει να μοιάζει. Έτσι, άλλωστε, έχει πιο πολύ πλάκα: τα παραμύθια είναι κάθε φορά διαφορετικά και γεμάτα εκπλήξεις και εκείνη γεμίζει από νέες ιδέες, λέξεις και εικόνες, εμπνευσμένη από όσα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Επίσης, τραγουδάει, αλλάζει με τρόπο παράξενο τη φωνή της, για να ταιριάζει στην κάθε ιστορία, παίζει μουσικά όργανα απ’ όλον τον κόσμο, κουνάει χέρια, πόδια και όλο της το σώμα όταν αφηγείται και ζωγραφίζει τα παραμύθια της για να τα θυμάται καλύτερα!
Φέτος έχει τα παραμυθο-γενέθλιά της!!! 1993 – 2013!!! Αυτό της φαίνεται παραμυθένιο και απίστευτο, γι’ αυτό τα γιορτάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με πολλές – πολλές ιδέες, εκπλήξεις και φυσικά πολλά – πάρα πολλά, χίλια κι ένα και βάλε κι ακόμα ξαναβάλε… παραμύθια!
Κάθε Κυριακή στις 12:30
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 60΄
Τιμή εισιτηρίων: 8€, ενιαίο
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την Σάσα Βούλγαρη σε κάθε παράσταση θα δίνονται 10 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά).
Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας

*******

Από Κυριακή 13 έως Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
“Φωτογραφίζοντας τα Ελληνικά Παραμύθια”
από τους φωτογράφους του ηλεκτρονικού περιοδικού Τέχνης & Λόγου ΛΥΚΟS
βασισμένο σε μια ιδέα της αφηγήτριας παραμυθιών Σάσας Βούλγαρη
Εγκαίνια: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στις 11:30
Μια φορά κι έναν καιρό..…οι άνθρωποι έφτιαχναν τις εικόνες των παραμυθιών με τη φαντασία τους. Οι σκιές γίνονταν τέρατα, οι φυλλωσιές στον άνεμο γίνονταν νεράιδες που χόρευαν, τα ζώα και οι άνθρωποι μιλούσαν με τα μάτια, τα κυπαρισσόμηλα έλαμπαν χρυσά στον ήλιο και τα χείλη των κοριτσιών έβαφαν ολόκληρο γιαλό κόκκινο στο λιοβασίλεμα…

Το παραμύθι στην Πόλη
Αλήθεια… οι άνθρωποι βλέπουν ακόμα εικόνες των παραμυθιών;
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Λύκοs» συνεργάζονται σε μια έκθεση φωτογραφίας που ξεκίνησε από μια ιδέα της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη.Φράσεις από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, επιλεγμένες από τη Σάσα Βούλγαρη με αφορμή το νέο της πρόγραμμα για όλη την οικογένεια «ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ – Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια”, έγιναν η αφορμή και η έμπνευση να «εικονοποιηθούν» φωτογραφικά κάποιες παραμυθικές σκηνές μέσα στο αστικό καθημερινό περιβάλλον μιας μεγάλης πόλης όπως η Αθήνα.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Σάσα Βούλγαρη
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: Περιοδικό Λύκοs
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Δημήτρης Κεχρής, υπεύθυνος φωτογραφίας περιοδικού Λύκοs
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ: Δημήτρης Κεχρής, Λευτέρης Κρυσάλης, Γρηγόρης Δάλλης, Γιώργος Χαρίσης, Δημήτρης Δρυστέλλας, Ηλέκτρα Σίμου, Μαρία Θεοδοσίου, Μαρία Καππάτου, Ηλίας Λιατσόπουλος, Χριστίνα Κωβαίου, Γιάννης Καρπούζης, Κωνσταντίνος Kein
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Έλενα Μητσακάκη
Εγκαίνια: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στις 11:30
Αίθουσα: Foyer Ισογείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*********

 Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014
Η Νέα Θεατρική Παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη
“ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”
&
Θεατρικό Παιχνίδι με την Κάρμεν Ρουγγέρη και την Ομάδα της
Από τον προσεχή Νοέμβριο και κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30 η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει την καινούργια της θεατρική παράσταση με τίτλο «ΠΕΡΣEΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Επίσης, κάθε Σάββατο, το θεατρικό εργαστήρι της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Ομάδας της θα υποδέχεται τους μικρούς φίλους για δύο ειδών θεατρικά παιχνίδια: ένα θεατρικό παιχνίδι που θα καταλήγει κάθε μήνα σε μια παράσταση την οποία θα παρακολουθούν γονείς και συγγενείς των παιδιών και ένα άλλο όπου θα ετοιμάζονται εύκολες κατασκευές-δημιουργίες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την παράσταση των μικρών μαθητών.

“ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”
κάθε Κυριακή, στις 11:30 & 15:30
“Ωραία που είναι λίγο-λίγο τα παιδιά να γνωρίζουν την μυθολογία μας μέσα από το θέατρο!”
…με αυτή την σκέψη και φέτος συνεχίζουμε το ταξίδι μας
στην ελληνική μυθολογία διαλέγοντας αυτή τη φορά τον Περσέα.
Ένα παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή! Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με τη Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ’ το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας.
Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος, καλός, για το μικρό Περσέα.
Τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα όπως τα παραμύθια. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γεμάτος περιπέτειες, αγωνία και εκπλήξεις. Εκεί θα συναντήσει τον έρωτα… Σίγουρα κανένας μύθος δεν είναι τόσο παραμυθένιος, όσο ο Περσέας και η Ανδρομέδα.
Ένας όχι πολύ γνωστός μύθος, που σας δίνεται η ευκαιρία να τον γνωρίσετε μέσα από μια θεατρική παράσταση, φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό, για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους μας φίλους.
Φιλόξενο το Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα επιτρέπει σε ηθοποιούς και σκηνοθέτη να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή παράσταση. Προβολές και φωτισμοί θα μεταφέρουν τους μικρούς και μεγάλους θεατές στα διάφορα μέρη που θα ταξιδέψει ο ήρωας Περσέας. Τα κουστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα είναι παραμυθένια. Η μουσική και τα τραγούδια, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι ηθοποιοί διαλεκτοί και έμπειροι, θα βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε σε πολλά σημεία της παράστασης να πάρουν κι αυτά μέρος σε αυτή και να χαρούν τη γοητεία της θεατρικής πράξης.
Η παράσταση προσφέρεται και για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 215 550 8270
  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-Κοστούμια:  Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-Χορογραφίες-Φωτισμοί:Πέτρος Γάλλιας
Μουσική-Ενορχήστρωση-VideoArt:Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι-Μουσικές Επιλογές:Αντρέας Κουλουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη:Κατερίνα Παπαναστασάτου
Βοηθός Ενδυματολόγου:Έρρικα Αλαμάνου
Ηθοποιοί:       
Πέτρος Κιοσές,
Χριστίνα Κουλουμπή,
Νεφέλη Κουλούρη,
Σπύρος Περδίου,
Δέσποινα Πολυκανδρίτου,
Γιάννης Τσουρουνάκης,
Άγγελος Χατζάς

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 80΄
Τιμές Εισιτηρίων: 10€
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία Πέμπτη & Παρασκευή στις 10:00
Κυριακές για κοινό και ομάδες στις 11:30 & 15:30
Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 στο τηλέφωνο: 215 550 8270  

******

Θεατρικό εργαστήρι από την Κάρμεν Ρουγγέρη και την ομάδα της Κάθε Σάββατο, 11:00-13:00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
με Θεατρική Παράσταση & Κατασκευές
Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει:
α) Θεατρικό παιχνίδι – που θα καταλήγει κάθε μήνα σε μια παράσταση από τα ίδια τα παιδιά, την οποία θα παρουσιάζουν στους γονείς και συγγενείς τους &
β) Θεατρικό εργαστήρι – όπου θα ετοιμάζονται εύκολες κατασκευές, δημιουργίες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την παράσταση.
Δυο ηθοποιοί, ένας σκηνογράφος & ένας μουσικός θα αναλάβουν το θεατρικό αυτό τμήμα πάντα σε κείμενα και καθοδήγηση της κυρίας Ρουγγέρη.
Γιατί ένα παιδί είναι καλό να λάβει μέρος σε ένα θεατρικό παιχνίδι;
Όχι για να γίνει αύριο ένας ηθοποιός αλλά γιατί μέσα από το θέατρο θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θα γνωρίσει των εαυτό του, θα απελευθερωθεί, θα κοινωνικοποιηθεί, θα δουλέψει συλλογικά έχοντας στόχο να φτιάξει μια παράσταση, θα βάλει το μυαλό και το σώμα του να δουλέψει και να δημιουργήσει, ενώ συγχρόνως θα αποκτήσει γνώσεις.
Όλα αυτά θα τον βοηθήσουν να γίνει ένας καλύτερος μαθητής και κατ’ επέκταση ένας καλύτερος άνθρωπος και ακόμα είναι σίγουρο ότι αργότερα θα τον βοηθήσει σε ότι αποφασίσει να κάνει στην ζωή του.
Κάθε Σάββατο, 11:00-13:00, Θα γίνονται οι πρόβες και παράλληλα οι κατασκευές

 • Γενικές Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 34 18 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
 • Δηλώσεις Συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
  στο τηλέφωνο: 215 550 8270
 • Εισιτήρια: 50€/μήνα/ ανά παιδί (προκαταβολή)

*******
Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014
Κάθε Κυριακή στις 12:00 & 17:00
«Σπείρα – Σπείρα με σπιρούνια»
2ος χρόνος επιτυχίας!!
Τέσσερα θρυλικά παραμύθια
σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου
και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη
«…έτσι όμορφα τους βρήκε το πρωί
με τραγούδια με χορούς και βαρελότα
Πόσο όμορφη είναι τώρα η ζωή
είπε ο γάτος στο φεγγάρι τ’ ασημί
δεν μας άξιζε η ζωή που είχαμε πρώτα…»
Ο «Παπουτσωμένος γάτος» συναντάει τον «Ψαρά και τη γυναικά του» και «Στρώνουν τραπεζάκι» με επίσημο χορηγό μια « Χρυσή χήνα» που κάνει όλη την πόλη να γελάει!!!
Αυτά είναι τα παραμύθια μας!
«Ο παπουτσωμένος γάτος», «Τραπεζάκι στρώσου» «Η χρυσή χήνα», των αδερφών Γκριμ και ο μύθος από τη λαϊκή μας παράδοση «Ο ψαράς και η γυναίκα του», διασκευασμένα λυρικά από τη Λίνα Νικολακοπούλου, μελοποιημένα από το Σταμάτη Κραουνάκη και παιγμένα από τη Σπείρα Σπείρα, ξεκινούν όλα μαζί να πουν τις ιστορίες τους.
Μία μουσική παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα, τραγούδι, χαρά αλλά και μνήμες από το συλλογικό μας παρελθόν, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ν’ ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν και μέσα από τις μελωδίες και τον έμμετρο λόγο να εξοικειωθούν με το τραγούδι και το θέατρο.
Όλα συμβαίνουν φανερά πάνω στη σκηνή.
Οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν αλλάζοντας με φαντασία και ευρηματικότητα ρόλους, κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα περνώντας από τον ένα μύθο στον άλλο, ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες των παραμυθιών και τα παιδιά συμμετέχουν διαδραστικά στην εξέλιξη και στην πλοκή των παραμυθιών, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η δημιουργική τους φαντασία.
Η ζωντανή μουσική, τα πολύχρωμα ρούχα, τα πρωτότυπα αντικείμενα, οι φωτισμοί, καθώς και οι εικόνες που προβάλλουν στοιχεία των μύθων στο video wall καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ολοκληρώνουν το αίσθημα μιας πρωτότυπης παιδικής παράστασης με στόχο να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ :
Αθηνά Αφαλίδου
Χρήστος Γεροντίδης
Jerome Kaluta
Θανάσης Καραθανάσης
Κώστας Μπουγιώτης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Λιμπρέτο: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης – Μπάμπης Γούσιας
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κοστούμια: Δανάη Κουρέτα
Μουσική διεύθυνση: Άρης Βλάχος
Κίνηση: Γιώργος Στιβανάκης
Δημιουργία βίντεο: Oρέστης Συμβουλίδης
Κεφαλή κατσίκας και γαϊδάρου, τραπεζάκι: Αλέξανδρος Λόγγος
Ήχος: Γιάννης Ρούσσος
Εκτέλεση φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας
Φωτογραφίες: Κώστας Δ. Φραγκόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Συροπούλου
Προβολή + επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη
Κάθε Κυριακή στις 12:00 & 17:00
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης: 210 93 13 798 &                                                                                                         210 93 45 378

Αίθουσα: Αίθουσα 1, ισογείου
Τιμές εισιτηρίων:  12€ (μεγάλοι) 10€ (μικροί)   7€ σχολεία

*******

 Παραστάσεις μόνο για Σχολεία
«ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2012 ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΣΟΛΑ
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς παράσταση με ελεύθερη είσοδο Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013, στις 21:00
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00
στα τηλέφωνα της ομάδας πείρα(γ)μα: 211 71 57510
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο των παραστάσεων Αρχαίου Δράματος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φιλοξενεί φέτος τη βραβευμένη παράσταση της ομάδας πείρα(γ)μα με τον Έπαινο Αρχαίου Δράματος 2012 της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη.
Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.
Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει και πάλι το φως του και τον πείθει από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία των πολιτών της…
Η παράσταση του «Πλούτου» επιζητεί την αμεσότητα της επικοινωνίας της σκηνικής πράξης με τους θεατές και βασίζεται σε τρεις άξονες: στο σεβασμό προς το ποιητικό κείμενο του Αριστοφάνη που ακούγεται χωρίς τις συνήθεις σύγχρονες «παρεμβολές», στη διαδραστικότητα μεταξύ σκηνής και πλατείας – αξιοποιώντας φόρμες του λαϊκού μας θεάτρου- και, τέλος, στην ιδιαίτερη μεταχείριση και παρουσία του χορού ως ενεργό κοινωνικό σώμα επί σκηνής, και που -μέσα από ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς- δομείται από ξεχωριστές προσωπικότητες. Η δράση εξελίσσεται μπροστά, γύρω κι ανάμεσα από τους θεατές σε ένα εικαστικό και μουσικό «καρναβάλι». Την παράσταση προλογίζει η σκηνοθέτις με μία σύντομη εισήγηση πάνω στο αρχαίο δράμα και τον Αριστοφάνη χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την παράσταση.
Την καλλιτεχνική κι επιστημονική προσέγγιση της παράστασης φέρει η σκηνοθέτις – θεατρολόγος Αγγελική Κασόλα (Master of Arts Honors, Theater/Film and Television Studies – University of Glasgow). Τη μετάφραση του κειμένου, η οποία έχει επαινεθεί ιδιαίτερα από φιλολόγους και κριτικούς θεάτρου ως πιστή στο αρχαίο κείμενο, ζωντανή κι εύηχη, έχει επιμεληθεί η ηθοποιός και συγγραφέας Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια αλλά και την επιλογή των ποιητικών αποσπασμάτων που ακούγονται στην παράσταση εν είδη εμβόλιμων «παραβάσεων» (των Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Μήτσου Κασόλα και Μανόλη Πολέντα) έχει ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Καρούνης. Τη θεαματική κινησιολογία έχει επιμεληθεί η χορογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου και τα σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια η Ασπασία Μπότα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Γιάννης Καρούνης, Ειρήνη Μελά, Σπύρος Ξένος, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κώστας Πέτρου, Αχιλλέας Σκεύης, Αλέξανδρος Τρανουλίδης.
Η πρεμιέρα της παράστασης έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πληροφορίες: ομάδα πείρα(γ)μα,  211 71 57 510
Εισιτήρια: 7€

********

Σε Θεατρική
“ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ”
Γεωργίου Βιζυηνού
Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Καινοτόμος Έλληνας διηγηματογράφος του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Βιζυηνός, εμπνέει για μια ακόμη φορά τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, αυθεντία στη διδασκαλία έργων του Θρακιώτη συγγραφέα. Το έργο του “Το αμάρτημα της μητρός μου”, μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το οποίο το ηπειρωτικό θέατρο γιόρτασε φέτος τα τριάντα του χρόνια, ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Σε αυτό το εξομολογητικό οικογενειακό δράμα πρωταγωνιστούν οι δυο καλοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.
Για οργανωμένες παραστάσεις στο θέατρο ή σε άλλο χώρο:
Εισιτήρια: 6€
Ανθούλα Πατηνιωτάκη Τηλ. 6974304154 και 211014174
Email: apatiniotaki@gmail.com

*******

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»
Γεωργίου Βιζυηνού
Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” αφορά στο αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859, στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, για “το μόνον της ζωής του ταξείδιον”, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.
Το διήγημα δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο περιοδικό Εστία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1884.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – θεατρική προσαρμογή: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου & κίνησης – Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Με την Δανάη Ρούσσου
Για οργανωμένες παραστάσεις στο θέατρο ή σε άλλο χώρο:
Εισιτήρια: 6€
Ανθούλα Πατηνιωτάκη Τηλ. 6974304154 και 211014174
Email: apatiniotaki@gmail.com

********

 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall,  Athens Mall Μαρούσι.
ΥποστηρικτέςΙδρύματοςΜ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί  ΕπικοινωνίαςΙδρύματοςΜ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS      Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online
Στάθμευσηστοεμπορικόκέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

 

You may also like...