Ιανουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Ιανουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει περίπατο στον Μακεδονικό τάφο του Φοίνικα. Πρόκειται για τον τρίτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής ανακοινώνονται με δελτία τύπου και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Facebook.

                                                                                        

Συνεχίζεται η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της (https://cycladic.gr/page/kallosiipertatiomorfia, 29.09.2021-8.02.2022). Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης (φωτ.).

 

Συνεχίζεται στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che unisconoSalonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella. Η έκθεση απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσα από 55 αντικείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζεται η Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης, στην Ακρόπολη και στο φρούριο του Επταπυργίου. Στο δεύτερο μέρος που επιμελήθηκε το ΜΟΜus η Θεσσαλονίκη και η Cittadella συνομιλούν μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο του φωτογράφου Πάρη Πετρίδη και της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου. Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε σε συνοπτικό κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 19.11.2021-31.3.2022.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Τάφος νεαρής γυναίκας με χρυσά κοσμήματα από το νεκροταφείο της Σταυρούπολης» και «SRosi. Ένας Ιταλός ζωγράφος στη Ροτόντα».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και αφορά τάφο που βρέθηκε στην οδό Λαγκαδά κοντά στο Δημόσιο Ψυχιατρείο και περιείχε τα κατάλοιπα καύσης ενός κοριτσιού, τρία αγγεία και πολλά χρυσά κοσμήματα που χρονολογήθηκαν στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, αναφέρεται στον SRosi, ο οποίος ανακαίνισε τον ζωγραφικό διάκοσμο της Ροτόντας το 1888-1889, όσο το μνημείο λειτουργούσε ως μουσουλμανικό τέμενος. Το έργο του, μολονότι για τα δεδομένα της εποχής συνέβαλε σημαντικά στον ευπρεπισμό του διακόσμου του μνημείου, υπέστη κακή κριτική λόγω άστοχων ζωγραφικών επεμβάσεων στα ψηφιδωτά.

 

Τον Δεκέμβριο …

… πραγματοποιήθηκε στο Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος») έκθεση των σπουδαστριών και σπουδαστών του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής και μιας ομάδας του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε σχεδιασμό και επιμέλεια των καθηγητών Μανόλη Γιανναδάκη και Γιώργου Τσακίρη. Στην έκθεση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν έργα (ζωγραφικής, χαρακτικής, βιντεοτέχνης και κατασκευές), που φιλοτεχνήθηκαν μετά την επίσκεψη των φοιτητών στο μνημείο και την ενημέρωσή τους από τους αρχαιολόγους της Εφορείας για τη χρήση του λουτρού. Η περιήγηση αυτή ήταν η αφορμή για μία δημιουργική αλληλοεπίδραση με τον μνημειακό χώρο, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα ομαδικά και ατομικά έργα (1-17.12.21).

…  πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στο πλαίσιο του κύκλου Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίζουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης (5.12.21).

… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργάνωσε επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα» στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής εμβέλειας «21», στην οποία η Υπηρεσία μας συμμετέχει με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο enewsletter και τη σελίδα μας στο Facebook. Στόχος της  ημερίδας ήταν η σκιαγράφηση του προσώπου και του χαρακτήρα του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, περίοδο που σημαδεύτηκε από τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους (10.12.21).

#greece2021, #drasi21

 

…  οργανώθηκε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου. Ομάδα επισκεπτών ξεναγήθηκε από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στα σημαντικά ευρήματα που καλύπτουν χρονικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της μέχρι την οθωμανική περίοδο (19.12.21).

… συνεχίστηκε η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων (29 .09.2021-8.02.2022).

… συνεχίστηκε στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουνΗ Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella (19.11.2021-31.3.2022).

… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «ΔΥΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η πόλη που “κοιμάται”…» και «Χριστουγεννιάτικη “ιστορία”».

Στην πρώτη ιστορία  προσπαθήσαμε να ιχνηλατήσουμε μέσα από την παρουσίαση του δυτικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στην τυπολογική διαδοχή των τάφων, τις τοπικές ταφικές πρακτικές και τις λατρευτικές δοξασίες των αρχαίων Θεσσαλονικέων, από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και τους Πρωτοβυζαντινούς χρόνους (10.12.21).

Η δεύτερη ιστορία αφορούσε μία σπάνια παράσταση από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του περιστώου του ναού των Αγίων Αποστόλων, στην οποία απεικονίζεται χορός ψαλτών που άδει συγκεκριμένο ύμνο της παραμονής των Χριστουγέννων (24.12.2021).           

                                                                           

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος!

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 8:30-15:30, Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 8:30-15:30, Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της ΕΦΑΠΟΘ, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στο efapoth@culture.gr.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Επταπύργιο, 540 03, Τ.Θ. 184 32, τηλ.: 2313 310400.

Σύνταξη-επιμέλεια eNewsletter: Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης ΕΦΑΠΟΘ.

You may also like...