Ιάννης Ξενάκης

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ μια ημερίδα και μια συναυλία Ρεσιτάλ του Ερμή Θεοδωράκη με τα άπαντα για πιάνο του Ξενάκη Σάββατο  16 Απριλίου, 21:00 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Συνδιοργάνωση αφιερώματος Τμήμα Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Με το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη (16/4, ώρα 21:00, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ιάννη Ξενάκη,κορυφώνεται το ολοήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ το Σάββατο 16 Απριλίου, σε συνεργασία με το Megaron Plus. Το αφιέρωμα ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων (15:30 – 20:00) και πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στο συνέδριο ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη  (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του. Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.

Ο Ιάννης Ξενάκης…

… είχε χαρακτηρίσει τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του σε συστατική επιστολή του προς τον κορυφαίο έλληνα πιανίστα. Επίσης, ο διεθνούς φήμης σολίστ έχει αποσπάσει το Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Ι. Ξενάκη, τα οποία θα ερμηνεύσει στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 16/4. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα έργα: Six chansons – Έξι τραγούδια (1951), Έρμα – Herma (1960-61), Ευρυάλη – Evryali (1973), Mists (1980) και à r. (Ηοmmage à Ravel) (1987).

Ο Ερμής Θεοδωράκης…

… μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών με ανώτατες διακρίσεις και με το ειδικό βραβείο «Ι. Ξενάκης» για την εκτέλεση του έργου Mists, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο του Άμστερνταμ, όπου μελέτησε πιάνο και σύνθεση. Έχει επίσης σπουδάσει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη, τομέα στον οποίο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με Διάκριση στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας. Εμφανίζεται επανειλημμένως ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες και μουσικά σύνολα  εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ερμηνεία της νέας μουσικής, δίνοντας τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις πολλών έργων συγχρόνων συνθετών και έχοντας ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, 8 ψηφιακούς δίσκους με νέα μουσική για πιάνο (συνθέσεις της Νέας Σχολής της Βιέννης, πιανιστικά άπαντα των Ξενάκη, Ιωαννίδη, Σισιλιάνου, Μάνκοπφ καθώς και έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών). Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Χιλή. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO για τη συνολική του προσφορά στη νέα ελληνική μουσική. Το 2006 διακρίθηκε στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ορλεάνης (Γαλλία, βραβείο SACEM και διάκριση Α. Boucourechliev).

Τιμές εισιτηρίων

15 € (Ζώνη Α΄) • 10 € (Ζώνη Β΄)

Ειδικές τιμές: 5 € • 7 €

Για περισσότερες πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ • ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 • ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 • KOSMOS 93.6 • ΑΘΗΝΑ 9.84 • NAFTEMPORIKI.GR • CLICKATLIFE.GR • CULTURENOW.GR • METEO.GR • ARTANDLIFE.GR • MONONEWS.GR

You may also like...