Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι από το 1991 διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης η οποία στην συνέχεια το 2010 μετατράπηκε σε  Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ξάνθης και από 16 Ιουνίου βρίσκεται σε εκκαθάριση (ΦΕΚ 1336/16-6-2011) .Ταυτόχρονα με τον Καλλικράτη δημιουργείται το  Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης έτος ιδρύσεως  2011 (ΦΕΚ 1190/9-6-2011) και το Πολιτιστικό Τμήμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης εντάσσεται στο Κέντρο Πολιτισμού.
Διεξάγονται κάθε χρόνο την περίοδο της αποκριάς και έχουν διάρκεια 15 ημέρες στους οαρκάτω υπαίθριους χώρους
α) Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
β) Δημοτικό Αμφιθέατρο
γ) Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλλιπος Αμοιρίδης»
δ) Κεντρικοί δρόμοι της πόλης
Οι τομείς πολιτιστικής δραστηριότητας και θεματικές κατηγορίες που καλύπτονται αφορούν Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εκδηλώσεις, παιδικές εκδηλώσεις.
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ανακαλούν εικόνες ιστορίας και  πολιτισμού με αποκορύφωση την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού. Ανεπανάληπτη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών  με την ιδιαίτερη αισθητική. Μικροί και μεγάλοι παρασύρονται μέσα σε χρώματα, ήχους, μυρωδιές σε ένα απίστευτο χορό σάτιρας, αναπαράστασης της μυθολογίας και της ιστορίας του τόπου.
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, όπου η παράδοση του τόπου σε συνδυασμό με το εορταστικό πνεύμα των απόκρεων έχει σκοπό να μυήσει μέσω των δρώμενων και των λοιπών εκδηλώσεων τους ανθρώπους στο πνεύμα του παραδοσιακού στοιχείου, αλλά και με τον τρόπο αυτό να διασώσει και να διαδώσει την παράδοση στους νέους ανθρώπους με συνέπεια σοβαρότητα και δίχως εξαναγκασμό. Σ’ αυτό συμβάλλει, όπως προείπαμε το εορταστικό (δελεαστικό) πνεύμα των απόκρεων. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι ο μεγάλος και αυξανόμενος ολοένα αριθμός των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Απευθύνονται  στο κοινό όλης της πόλης της Ξάνθης, στο κοινό όλης της  Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού έχουν μεγάλη απήχηση αφού το κοινό που τις παρακολουθεί είναι 2.000 καθημερινά με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο που αγγίζει τις 300.000 ενώ  πραγματοποιούνται με την εθελοντική συμμετοχή 35 πολιτιστικών συλλόγων με 15.000 καρναβαλιστές. Ο αριθμός των εθελοντών υπερβαίνει τους 700.

Περισσότερες πληροφορίες  Αριστέα Αλατά  -Πλατεία Ματσίνη, ΤΚ 67100, Ξάνθη

You may also like...