Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» «Ψυχανάλυση και κοινωνική βία» Διάλεξη του Stephen Frosh Καθηγητή στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λoνδίνου Δευτέρα 24 Απριλίου, ώρα 19:00 Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) Πρόλογος και συντονισμός συζήτησης: Χλόη Κολύρη Ψυχαναλύτρια Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ψυχαναλυτικής προσέγγισης στις ψυχοκοινωνικές σπουδές και τις κοινωνικές επιστήμες εν γένει, ο Stephen Frosh [Στήβεν Φρος], επισκέπτεται την Ελλάδα τη Δευτέρα 24 Απριλίου, για να παρουσιάσει, στο πλαίσιο του επιτυχημένου Κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Μegaron Plus, τη διάλεξη «Ψυχανάλυση και κοινωνική βία». Η ομιλία του διακεκριμένου βρετανού καθηγητή του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Χλόη Κολύρη, ψυχαναλύτρια. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30. Ώρα έναρξης 19.00.
«Ψυχανάλυση και κοινωνική βία» Η ψυχανάλυση καταπιάνεται με την οδύνη, προσωπική και κοινωνική. Ως εκ τούτου, την απασχολούσε πάντα η βία. Σε βίαια περιβάλλοντα, ιδίως όταν σε αυτά ενυπάρχει η κρατική βία, η ψυχανάλυση μπορεί να στοιχειωθεί από τον αντίκτυπο της παρελθοντικής και παροντικής καταστροφικότητας. Υπό τέτοιες συνθήκες, οι θεσμικές πρακτικές της ψυχανάλυσης καθίστανται «συμπτώματα» της καταστροφικότητας που εκδηλώνεται στον κοινωνικό περίγυρο. Η διάλεξη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ψυχανάλυση και την κρατική βία μέσα από παραδείγματα που δείχνουν πώς οι θεσμοί της ψυχανάλυσης θα μπορούσαν να «διαφθαρούν» στο πλαίσιο ενός αυταρχικού καθεστώτος. Έτσι εγείρονται κάποιοι προβληματισμοί για τις μακροχρόνιες επιδράσεις της κοινωνικής βίας στην ίδια την ψυχανάλυση. Πώς γίνεται, άραγε, οι πιο «προοδευτικές» τάσεις στην ψυχανάλυση –που είναι επίσης πραγματικές– να κινητοποιηθούν σε συνθήκες κοινωνικού καταναγκασμού;
Stephen Frosh Εργάζεται στο Birkbeck από το 1979. Ξεκίνησε από τη Σχολή Ψυχολογίας και στη συνέχεια μετέβη στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικών Σπουδών, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος επικεφαλής. Από το 1982 έως το 2000 μοίρασε τον χρόνο του ανάμεσα στο ακαδημαϊκό έργο και στην πρακτική της Κλινικής Ψυχολογίας. Κατά τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε Σύμβουλος-Κλινικός Ψυχολόγος καθώς και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Παιδικής Ηλικίας και Οικογένειας της κλινικής Tavistock του Λονδίνου. Από το 2003, στο πλαίσιο του έργου του στο κολέγιο Birkbeck και με την ιδιότητα του Pro-Vice-Master, ανέλαβε ειδικές αρμοδιότητες για τη μάθηση, τη διδασκαλία, στη συνέχεια για την έρευνα, ενώ από το 2015, για τη διεθνοποίηση του πανεπιστημιακού έργου.
Στην ερευνητική δραστηριότητά του ο Στήβεν Φρος προτείνει ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εφαρμογές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, ζητήματα φύλου και ταυτότητας, διαφορετικότητας και ρατσιστικού μίσους. Σε αυτά τα πεδία, μνημονεύονται περισσότερο τα έργα του Η ψυχανάλυση έξω από την κλινική (Psychoanalysis Outside the Clinic, 2010), Υπέρ και κατά της ψυχανάλυσης (For and Against Psychoanalysis, 2011), Το μίσος και η εβραϊκή επιστήμη (Hate and the Jewish Science, 2005). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο Στοιχειώματα: Ψυχανάλυση και φαντασματικές μεταβιβάσεις (Hauntings: Psychoanalysis and Ghostly Transmissions, 2013) και αξιοποιεί την ιδέα του στοιχειώματος για να εξετάσει το πώς οι ταυτότητες, οι πεποιθήσεις, οι οικειότητες και τα μίση μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και πώς αυτά δομούν την ψυχοκοινωνική και ψυχοπολιτική ζωή.
Είναι επίτιμο μέλους του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης και ακαδημαϊκός συνεργάτης της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.
Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director / currently on leave) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν μαζί , σε﷽﷽﷽﷽﷽﷽ον τικιικπικαιρότητας ities)igned place in world. thro rituals of christianity,eaning. name Rousseau dpecifies place τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Με αυτόν τον τρόπο, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η κριτική τοποθετούνται και πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου. Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
Tweets by MegaronAthens