Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ μουσικής Womex

Στα δάχτυλα των δύο χεριών ήταν μετρημένες οι ελληνικές συμμετοχές στις 17 διοργανώσεις του φεστιβάλ μουσικής Womex (World Music Expo). Αυτή η πολύχρωμη διοργάνωση με διττό χαρακτήρα φέρνει κοντά του εμπορικούς μουσικούς αντιπρόσωπους με συγκροτήματα και καλλιτέχνες με προσωπικό ύφος από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αλλά και προσφέρουν στο κοινό της πόλης όπου διοργανώνεται μια σπάνια εμπειρία για ατόφια μουσική. Το φετινό Womex θα χαρίσει τον παλμό του σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα σε αυτή τη διεθνή συνάντηση για πρώτη φορά θα δούμε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στις εγκαταστάσεις τις Helexpo.
Όπου και θα προσελκύσει ένα χαρούμενο μελίσσι που αποτελούν 300 καλλιτέχνες και 2.500 φορείς από 98 χώρες του κόσμου. Στο τριήμερο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν 60 συναυλίες, μεταφέροντας ήχους από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Ενώ μια ακόμη πρωτοτυπία στην ιστορία της Womex διεθνώς είναι ότι δημιουργείται ειδική σκηνή, η «Club Globalkan», που θα δώσει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη γειτονιά των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης. 
Η Womex της Θεσσαλονίκης είναι μοιρασμένη σε δύο σκέλη: στη διάρκεια της ημέρας απευθύνεται στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της worldmusic. Τα βράδια οι πύλες της ανοίγουν για το κοινό και οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες στις 7 σκηνές που θα έχει το φεστιβάλ.
Παράλληλα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον αυστριακό φορέα InternationalMusic+MediaCentre (IMZ) θα προβληθούν συνολικά 17 μουσικά ντοκιμαντέρ από δημιουργούς 12 διαφορετικών χωρών. Ανάμεσά τους και δύο από την Ελλάδα. Όπως είπε χθες ο Νίκος Στεφανίδης, ένας από τους συντονιστές του Womex «η world music για μας τους Έλληνες είναι σημαντική, είναι πλατφόρμα, δεν είναι μία γεύση, μία τσίχλα ακόμα, οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε» επείδη όπως προσθέτει «αν βγάλουμε την αγγλόφωνη ποπ από μέσα είναι και ο Χρόνης Αηδονίδης από τη Θράκη, είναι και οι κομπανίες του Φώτη Αλέπογλου και παλιά όλες αυτές που έκαναν όλα αυτά που ερχόταν από τα Επτάνησα, είναι ο μπάλος και λοιπά από όλα τα Επτάνησα και Δωδεκάνησα, είναι η κρητική παράδοση, είναι η ποντιακή παράδοση, είναι όλες οι παραδόσεις και όλα, προσοχή, όλα τα μίγματα, τα παντρέματα τα σύγχρονα, τα οποία μπορεί να εκπροσωπούν αυτά τα πράγματα». Επίσης για το ρόλο των αντιπροσώπων είπε: «Έρχονται αυτοί οι 2-2,5 χιλιάδες εμπορικοί αντιπρόσωποι, έμποροι, οι οποίοι είναι ατζέντηδες από φεστιβάλ που θέλουν να ακούσουν κάποια νέα σχήματα, να τα πάνε, τα ηνωμένα φεστιβάλ του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κορέας, της Ιαπωνίας, παντού έρχονται από όλο τον κόσμο».
Η τιμή του εισιτηρίου των εκδηλώσεων κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Αναλυτικά: 17 ευρώ μιας βραδιάς το εισιτήριο, 10 ευρώ τα φοιτητικά και 40 ευρώ για τις τρεις βραδιές. Ακόμα θα υπάρχουν φοιτητικά εισιτήρια και για τους εθελοντές που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Περισσότερες πληροφορίες:  www.helexpo.gr/womex

You may also like...