ΘΕΑΤΡΟ: «ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ» ΤΟΥ ΧΑΪΝΡΙΧ ΦΟΝ ΚΛΑΪΣΤ

48 ΔΗΜΗΤΡΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ: «ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ»  ΤΟΥ ΧΑΪΝΡΙΧ ΦΟΝ ΚΛΑΪΣΤ

penthesileiaΤη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21:00, η θεατρική ομάδα Penthesileia Group, θα παρουσιάσει στο Principal Club Theater (Μύλος) το έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ «Πενθεσίλεια», στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.

Κλασικό δείγμα του ρομαντικού θεάτρου, η Πενθεσίλεια (1808) είναι ένα έργο νεανικό, με θέμα τον έρωτα και τον πόλεμο, τη συνύπαρξη ερωτικού πάθους και ανταγωνισμού, τη μάχη μεταξύ των δύο φύλων. Ο Κλάιστ (1777-1811) εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τον κόσμο του Ομήρου. Η υπόθεση αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στις Αμαζόνες και τους Έλληνες, που έχουν στρατοπεδεύσει στις πεδιάδες μπροστά από το κράτος της Τροίας. Ανάμεσα στους δύο εραστές, την πολεμόχαρη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια και τον Αχιλλέα, αρχηγό των Ελλήνων, ορθώνεται ο πόλεμος. Το επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι που τους ενώνει, θα έχει τραγική κατάληξη: ο έρωτας ταυτίζεται με τον θάνατο. Η Πενθεσίλεια κατασπαράζει το αντικείμενο του πόθου της και αμέσως μετά αυτοκτονεί, χρησιμοποιώντας ως φονικό όπλο, τον ποιητικό λόγο.

Το έργο έκανε τα πρώτα του βήματα την περασμένη άνοιξη, στο θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ως η διπλωματική εργασία των τελειοφοίτων, σε διδασκαλία του Ακύλα Καραζήση.

Οι πρώτες παραστάσεις για το κοινό, ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα του Εθνικού, ενώ επόμενοι σταθμοί αυτής της επαγγελματικής πλέον διαδρομής, των Penthesileia Group – όπως ονομάζεται πλέον η 10μελής ομάδα – είναι τα  48α Δημήτρια, το Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο και το θέατρο Bios στην Αθήνα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Ακύλας Καραζήσης

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Παραδοσιακοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή

Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά -Μάτα Γιαννάτου, Δάφνη Ιωακειμίδου – Πατακιά, Γιάννης Νιάρος, Γιώργος Ονησιφόρου, Κατερίνα Παπανδρέου, Σπύρος Σταμούλης, Αλέξανδρος Φράγκος.

You may also like...