Θεατρική παράσταση στο θέατρο ΄΄Πορεία΄΄

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις του καλοκαιριού, η ΜΗΔΕΙΑ, που παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ενθουσίασε το κοινό, έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ.
Τι είναι η ΜΗΔΕΙΑ του Δημήτρη Καραντζά;
Είναι ένας διάλογος του Ευριπίδη με το σήμερα. Ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ταινία «Μήδεια», το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ και το έργο «Μήδειας Υλικό» του Χάινερ Μύλλερ.
Τρεις άνδρες ηθοποιοί κατοικούν ένα νεκρό χώρο, ένα τοπίο γυναικών που πέρασαν, και επιχειρούν να ανασύρουν και να ανασυνθέσουν τα κομμάτια μιας εμβληματικής μορφής- να εισδύσουν στα επιχειρήματά της και εντέλει να βιώσουν και να αναπαραστήσουν τη διαδρομή της. Οι τρεις ερμηνευτές θέτουν τη Μήδεια ενώπιόν τους και ενώπιόν μας και παλεύουν να συνθέσουν τα κομμάτια του μύθου της, σε μια ψιθυριστή παράσταση που εστιάζει στη μοιραία σύγκρουση του ιερού με το ανθρώπινο.
Κριτικές
«Πρόκειται, αλήθεια, για μια πολύ περίεργη τελετή: θέλει να μας πείσει να ξεπεράσουμε τον αρχικό δισταγμό, να δούμε πίσω από την πράξη, πίσω από τις ανθρώπινες διαστάσεις, το νόημα ενός μύθου που μας ξεπερνά.
Το να «ξεπεράσουμε» είναι το ζητούμενο.
Αυτό σημαίνει καλό θέατρο.
Ρόλοι που αποδίδονται στη σκηνή με μια τελεστική κίνηση.»
Γρηγόρης Ιωαννίδης, efsyn.gr
«Προκαλεί δέος αυτή η «Μήδεια»; Όχι, αλλά είναι τρυφερή και μελαγχολική. Είναι ένα ίχνος που απέμεινε στο πέρασμα του χρόνου. Μια αντανάκλαση και μια ανάμνηση. «Πεθαίνουν τα πανάρχαια παραμύθια» λέει ο Χορός του Ευριπίδη και ίσως να μην πεθαίνουν ακριβώς αλλά να μεταμορφώνονται μέσα από την οπτική ενός νέου σκηνοθέτη και των συνεργατών του.»
Λουίζα Αρκουμανέα, Lifo.gr
«Ο Δημήτρης Καραντζάς έστησε, με την καθοριστική συμβολή των σπουδαίων ηθοποιών που είχε στη διάθεσή του, μια συναρπαστική μετα-αφήγηση μιας γνωστής ιστορίας, ενός γνωστού μύθου. Αναζήτησε τον ψυχισμό των ανθρώπων, αφουγκράστηκε τα πάθη τους, την εναλλαγή του πόνου τους, την προσπάθεια επιβίωσης, τα βάσανα του έρωτα, τη φρίκη της προδοσίας, την απελπισία του ξένου, την ήττα, την ανύψωση…»
Όλγα Σελλά, monopoli.gr
«Μες στο σκοτάδι, με τον «ήλιο» να λάμπει, καθώς οι φωνές των τριών ερμηνευτών «έψαλαν» τους τελευταίους στίχους του έργου συγχρονισμένα, έμοιαζε η παράσταση να ολοκλήρωνε το τελετουργικό όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει: με έλεος και φόβο απέναντι στα ανθρώπινα πάθη. […] Το κοινό αποθέωσε τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές με μια βαθιά ικανοποίηση. Είχαμε όντως γίνει μάρτυρες μιας ξεχωριστής και δυνατής θεατρικής εμπειρίας.»Χρήστος παρίδης, Lifo.gr
Το θέατρό μας θα φιλοξενήσει τη «Μήδεια» από τις 5 Σεπτεμβρίου
για 12 μόνο παραστάσεις.

You may also like...