Θεατρική παράσταση “Ο ουρανός κατακόκκινος”, Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, 5, 6, 7 Ιουλίου 2014

OURANOS_FINAL_DOS«Ο Ουρανός Κατακόκκινος»
Επταπύργιο
5, 6, 7 Ιουλίου 2014, 21:15
Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από τις 5 έως και τις 7 Ιουλίου φιλοξενεί στο Επταπύργιο τρεις παραστάσεις του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος» στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου». Το μονόλογο, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Προυσαλίδη, θα ερμηνεύσει η Ρένη Πιττακή. Οι φωτισμοί είναι της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και η ηχητική διαμόρφωση του Γιάννη Πειραλή.
Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης, «η σημασία της παράστασης έγκειται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του κειμένου και του ιστορικά και πολιτικά φορτισμένου χώρου. Το Επταπύργιο, εκεί όπου προαυλίζονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και κατά την περίοδο 1946-1951 (είς εκ των οποίων και ο αδερφός της συγγραφέως, ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης) γίνεται τόπος παράστασης του εμβληματικού μονολόγου. Η αρχετυπική ηρωίδα της Λούλας Αναγνωστάκη, Σοφία Αποστόλου, ξεδιπλώνει τη ζωή της μπροστά από τα παράθυρα των κελιών του Επταπυργίου. Η άγρια ατμόσφαιρα των γυμνών τοίχων της φυλακής υπό τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη αποτελεί το φυσικό σκηνικό του μονολόγου, όπου το Επταπύργιο ως μνημειακός, θα λέγαμε, πλέον χώρος –έτσι όπως καθορίστηκε από τη νεότερη ελληνική Ιστορία– θα μπορούσε να αναδείξει τη σκηνική του αποτελεσματικότητα (και δύναμη) και ως θεατρικός τόπος μέσα από τις έμμεσες και άμεσες αναγωγές που προσφέρει το αιρετικό–πάντα– έργο της Αναγνωστάκη. Μια παράσταση φόρος τιμής στη μεγάλη συγγραφέα που γέννησε η πόλη».
Τόπος: Φρούριο Επταπυργίου, Θεσσαλονίκη
Χρόνος: Σάββατο 5, Κυριακή 6 & Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, 21:15
Συμμετοχή: ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, 4ος όροφος) για να παραλαμβάνουν δελτία εισόδου.  Πληροφορίες στα τηλ: 2313 318213.
Πληροφορίες 9ης ΕΒΑ: Μ. Καγιαδάκη, τηλ.: 2310 968 861, 2310 968 860.

 

You may also like...