Θέατρο Τζένη Καρέζη

H_Anakrisi_K_ Kazakos“Η Ανάκριση” του Πέτερ Βάις ταξιδεύει στην Κρήτη, στο Ηράκλειο (6 & 7.4) και τα Χανιά (9 & 10.4) για λίγες μόνο παραστάσεις η τελευταία παράσταση του έργου θα δοθεί και πάλι στην Αθήνα, την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, στις 20:00, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
O Κώστας Καζάκος επικεφαλής ενός εξαιρετικού 12μελούς θιάσου, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει στην Κρήτη για να παρουσιάσει το εμβληματικό, επίκαιρο έργο, που έχει συγκινήσει βαθιά το κοινό,  “Η Ανάκριση” του Γερμανού συγγραφέα Πέτερ Βάις, σε Απόδοση και Σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.
Trailer: http://youtu.be/ZJXYXsMrYe4
Το έργο θα ανέβει για λίγες μόνο παραστάσεις:

 • στο Ηράκλειο, στο “Cine Astoria”  την Κυριακή 6 & τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, ώρες παραστάσεων 18:15 και  21:15  (δύο παραστάσεις)

Τιμές Εισιτηρίων: 20€ Κανονικό  15€ Φοιτητικό, Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών  12€ Ομαδικό, άνω των 25 ατόμων.
Προπώληση: Cine Astoria και Ελευθερουδάκης

 • στα Χανιά  στον “Πολυχώρο Megaplace”  την Τετάρτη 9  &  την  Πέμπτη 10 Απριλίου 2014,  ώρες παραστάσεων στις 18.15 και 21.15 (δύο παραστάσεις)

  Τιμές Εισιτηρίων: 20€ Κανονικό  15€ Φοιτητικό, Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών   12€ Ομαδικό, άνω των 25 ατόμων.
  Προπώληση: Πολυχώρος Megaplace και Ster Cinema
  Περισσότερες πληροφορίες: Μιλτιάδης Κόλλιας,  Ευθύμιος Ξυπολιτάς
   6972 137 346, 6948 110 646
   
  Στη συνέχεια, την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, στις 20:0 “Η Ανάκριση” θα παρουσιαστεί για μία τελευταία φορά και πάλι στην Αθήνα, στο Θέατρο “Τζένη Καρέζη”  για να ολοκληρωθεί μία επιτυχημένη θεατρική σαιζόν με το ξεχωριστό αυτό έργο. Θέατρο «Τζένη Καρέζη» 2013  – 2014
  “H Aνάκριση” του Πέτερ Βάις  Θέατρο – Ντοκουμέντο
  Ένα έργο – κραυγή για τις ιδέες και τις πράξεις του ναζισμού
  Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται.
  H Ανάκριση
  Απόδοση, Δραματουργική επεξεργασία        Σταύρος Σ. Τσακίρης
  Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια:                 Σταύρος Σ. Τσακίρης
  Δραματολόγος:     Δήμητρα Πετροπούλου
  Σκηνικά/Κοστούμια:   Θάλεια Ιστικοπούλου

Παίζουν (Κρήτη):
Κώστας Καζάκος , Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Θόδωρος Γράμψας, Κώστας Μπάρας,  Τζένη Κόλλια, Δημήτρης Καλαντζής,   Σπύρος Τσεκούρας,                Ευθύμης Ξυπολιτάς, Γιάννης Γούνας,    Μαρία Τζάνη , Χάρης Χαραλάμπους

Το έργο “Η Ανάκριση” (Die Ermittlung, 1965), ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς. Ένα αποκαλυπτικό έργο – ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες. Ένα πολύ κοντινό μας χθες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων και πανομοιότυπων φασιστικών-ρατσιστικών – ναζιστικών φαινομένων σήμερα.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: «Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποιά διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος
Για την παράσταση επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Σ. Τσακίρης «Έχει ως στόχο να περάσει, χωρίς φίλτρα, την αλήθεια στο σημερινό θεατή και να του δημιουργήσει την εγρήγορση που ζητούν οι καιροί. Η παράσταση σέβεται τη λογική του αφηγηματικού θεάτρου και τη δομή του θεάτρου – ντοκουμέντο. Είναι μία πολιτική παράσταση και ειδικά σήμερα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα θέατρο που δεν παράγει αισθητική αλλά δημιουργεί ηθική».
Ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις, διακεκριμένη προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσίασε το έργο “Η Ανάκριση”, αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965). Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Η δίκη γνώρισε τεράστια δημοσιότητα και ήδη πριν την απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων στις 19 και 20 Αυγούστου 1965, ο Βάις με βάση τα ντοκουμέντα της δίκης έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία, προς το Άουσβιτς.  Να φτάσουμε με τα τρένα στην αποβάθρα, να μπούμε στο στρατόπεδο από την πύλη που είχε την επιγραφή “Η Εργασία Απελευθερώνει”, να είμαστε παρόντες στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις στοΜαύρο Τοίχο” και να φτάσουμε μπροστά  στους φούρνους των κρεματορίων, όπου αποτεφρώθηκαν, μόνο στο συγκρότημα στρατοπέδων του Άουσβιτς, περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ’ όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέγα πλήθος Εβραίων – ανάμεσά τους και 55 έως 60.000 Έλληνες Εβραίοι -, ένα πλήθος  διανοούμενων, ένας τεράστιος αριθμός αιχμάλωτων πολέμου, αντιστασιακοί, τσιγγάνοι και άλλες ομάδες πολιτών που “νόθευαν” το αίμα της Άριας φυλής.   
Το έργο παίχτηκε, το 1965, ταυτόχρονα σε 15 θεατρικές σκηνές στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και στο Λονδίνο (σκην. Πήτερ Μπρουκ). Ο Πέτερ Βάις κερδίζει το Βραβείο Λέσινγκ.
Στο έργο του ο Πέτερ Βάις αφήνει ανοικτό το τέλος ώστε αυτό να αποκτά μία γενικότερη και διαχρονική δυναμική και να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις αναδεικνύοντας κυρίως το θέμα της ατομικής και κοινωνικής ενοχής και ευθύνης.
Στη διάρκεια των χρόνων “Η Ανάκριση”, αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και έχει παρασταθεί με πολλούς διαφορετικούς και πειραματικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.

You may also like...