Η φωνή του δίσκου της Φαιστού

Ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν το Σαββάτο 26 Μαΐου 2018, ώρα 18.00, στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμη περισσότερα ειπωθεί σε σχέση με αυτόν, ωστόσο η επεξήγηση του παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας ένα άλυτο μυστήριο. Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά.

Όπως είναι γνωστό, ο δίσκος της Φαιστού έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται σε 61 ομάδες. Υπάρχουν 45 διαφορετικού χαρακτήρα σημεία στο Δίσκο, περισσότερα για να απαρτίσουν ένα αλφάβητο και λιγότερα για να αποτελέσουν μια πραγματική ιδεογραφική γραφή, όπως συμβαίνει με τα κινέζικα. Σε κάθε περίπτωση η γλώσσα του δίσκου, που αποτελεί το πιο γνωστό δείγμα της «συλλαβικής μινωικής γραφής», είναι ακόμη απροσπέλαστη.

Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου για δέκα χρόνια έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, την «ανάγνωση» στο 99%. Πλέον είναι σε θέση να μας «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, δίνοντας μια τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη ερμηνεία του δίσκου. Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και επίγνωση του βάρους του εγχειρήματός του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην «ερμηνεία» του δίσκου, μιλάει για την πεμπτουσία του και μας δίνει ίσως το «κλειδί» για την είσοδο στα άδυτα του μινωικού κόσμου.

Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς έχει μεταξύ άλλων λάβει το βραβείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μιχαήλ Βέντρις (Ventris Award) από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London), όπου είχε διδάξει από τη θέση του Λέκτορα Μυκηναϊκή Γραμμική β’(1991-1992), διαδεχόμενος τον καθηγητή James Hooker. Επί του παρόντος είναι Συντονιστής για το πρόγραμμα Έρασμος+ και αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου διεθνών σχέσεων στο ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης έχει αναγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πρεσβευτής» του Εράσμος+ για την ανώτατη εκπαίδευση για την περίοδο 2014-2020.

You may also like...