Η τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

Η τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο
«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»
Πάνος Βαλαβάνης
Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»
Νίκος Βατόπουλος
Δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στην εκδήλωση συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου
που παρουσιάζει απόσπασμα από το έργο «Μήδειες»
Διασκευή και σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία, σκηνογραφία
Μαρία Χιώτη, Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου
Σε συνεργασία
με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ και ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ
Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Συνεχίζεται, τον Φεβρουάριο, ο νέος κύκλος ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο» (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019) του Μegaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Στη δεύτερη διάλεξη, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος θα αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων της πόλης της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πολιτιστική σημασία μιας μικρής σε έκταση αλλά ταυτόχρονα σπουδαίας πόλης. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Βαλαβάνης θα μιλήσει για «Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης», ενώ ο Νίκος Βατόπουλος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην «Υπεραξία της Αθήνας» ως «μεσογειακής πρωτεύουσας.»
Προλογίζει  ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).
Οι δύο  ομιλίες πλαισιώνονται από την παρουσίαση σύντομου αποσπάσματος από το έργο «Μήδειες», που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Θεατρικού Εργαστηρίου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Το έργο ανέβηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και αποτελεί διασκευή και σύνθεση της ευριπίδειας τραγωδίας «Μήδεια» και του έργου «Μήδεια: Φωνές» της γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Βολφ. Τη διασκευή και σύνθεση του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία έκαναν οι καθηγήτριες φιλόλογοι Μαρία Χιώτη και Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου.
«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»
«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων τού σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.» Π.Β.
Πάνος Βαλαβάνης
Ο Πάνος Βαλαβάνης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάστηκε από το 1980. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας καθώς και σε πολλές ανασκαφές κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Το συγγραφικό του έργο, αποτελούμενο από 14 βιβλία και πάνω από 60 άρθρα, αναφέρεται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στην αρχαία τεχνολογία, στα πανελλήνια ιερά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στις σχέσεις του αθλητισμού και της λατρείας με την πολιτική. Τελευταία ασχολείται με τους αρχαίους ελληνικούς ιπποδρόμους και τους ιππικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.
«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»
«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.» Ν.Β.
Νίκος Βατόπουλος
Ο Νίκος Βατόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται το νέο βιβλίο του με τίτλο «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Είναι μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)
Πληροφορίες
210 72.82.333
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens
https://plus.google.com/+MegaronGr
https://www.pinterest.com/megaronathens/
http://www.diazoma.gr/

You may also like...