Η ταινία “Δείπνο ηλιθίων” από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

Δείπνο Ηλιθίων

Le dîner de cons

Γαλλία 1998 Διάρκεια: 80’

Σκηνοθεσία: Francis Veber
Πρωταγωνιστούν: Thierry Lhermitte, Jacques Villeret, Francis Huster

Τετάρτη 31/10/2018 Βακούρα Ι ώρα 9:00μμ

Κάθε Τετάρτη, ο Πιέρ και οι φίλοι του, διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν ο Πιέρ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος της τοπικής εφορίας…

Ο σκηνοθέτης Φρανσίς Βεμπέρ, γεννήθηκε το 1937 στη Γαλλία, από πατέρα Εβραίο και μητέρα Ρωσοαρμένισσα. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν σεναριογράφος, στη συνέχεια έγινε σκηνοθέτης και παραγωγός, και κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του – είναι άλλωστε ο δημιουργός της διαχρονικής κωμωδίας «Το κλουβί με τις τρελές» («La cage aux folles», 1978).
Ορισμένα από τα σενάριά του παίχθηκαν πρώτα στο σανίδι, γεγονός που του επέτρεψε να αποκτήσει μια θεατρική αίσθηση οικονομίας στον λόγο και τον διάλογο. Το «Δείπνο Ηλιθίων» ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία.

You may also like...