Η σύγχρονη Ελληνική μουσική δημιουργία συναντά την αυτοκρατορική Βιέννη του 1800

Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017, ώρα 20.00
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» (Πυθαγόρα 8, Άλιμος)
ΦΙΛΑΡΜΟΝIA ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ένα ακόμη ενδιαφέρον μουσικό αμάλγαμα παρουσιάζει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην επόμενη συναυλία της.
Η πρώτη σύνθεση του προγράμματος, του Κωνσταντίνου Γρηγορίου, είναι η νέα προσπάθεια της Φιλαρμονίας Ορχήστρας Αθηνών να γνωρίσει στον κόσμο, ένα σημαντικό, αλλά άγνωστο στο κοινό Έλληνα συνθέτη. Είναι ένα συμφωνικό ποίημα με προφανείς προγραμματικές προθέσεις και τίτλο: «Η Λίμνη της Ομίχλης» και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 5 Μαρτίου, στη στέγη της Ορχήστρας, στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», στον Άλιμο. Τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος γράφτηκαν από δύο Αυστριακούς συνθέτες που δημιούργησαν στη Βιέννη πριν και μετά το έτος 1800 και πέθαναν και οι δύο σε πολύ νεαρή ηλικία: Πρόκειται για δύο νεανικά έργα του Μότσαρτ και του Σούμπερτ.
Το κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα σε ντο μείζονα του Μότσαρτ γράφτηκε το 1777, όταν ο συνθέτης ήταν 21 ετών. Πρόκειται για την περίοδο του ύστερου διαφωτισμού, όταν στην Ευρώπη κυοφορούταν η έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης. Ο νεαρός συνθέτης ταξίδευε τότε γοητεύοντας ολόκληρη την Ευρώπη με την σολιστική αλλά και την συνθετική του δεινότητα. Το έργο υπάρχει και σε εκδοχή για φλάουτο και ορχήστρα. Το πρόγραμμα θα κλείσει με μια λιγότερο γνωστή αλλά υπέροχα μελωδική συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ. Συνθέτης του πρώιμου ρομαντισμού είναι γνωστός για τα τραγούδια του και την περίφημη «Ημιτελή» συμφωνία του. Η Πέμπτη συμφωνία, σε σι ύφεση μείζονα, γράφτηκε το 1816, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 19 ετών! Στην Ευρώπη τότε επέστρεφε το πνεύμα του Απολυταρχισμού (Συνέδριο της Βιέννης, Μέττερνιχ) μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Παρόλα αυτά είναι ένα έργο γεμάτο φως, ενέργεια και αισιοδοξία.
Πρόγραμμα
Κωνσταντίνος Γρηγορίου: Η Λίμνη της Ομίχλης
Wolfgang Amadeus Mozart: Κοντσέρτο για όμποε σε Ντο μείζονα, K.314/271k
Σολίστ: Στέλλα Νικολαΐδη
Franz Schubert: Συμφωνία αρ. 5 σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Πωλήσεις εισιτηρίων: στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobile app: vivawallet, στα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία της viva ή στο ταμείο μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας
INFO
Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017, ώρα: 20.00
Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», Πυθαγόρα 8, Άλιμος
Philharmonia
Athens Orchestra
Εισιτήρια: Ζώνη Α: 10 ευρώ | Ζώνη Β: 5 ευρώ | Μειωμένο: 3 ευρώ

 

You may also like...