Η «Συμφωνία των Άλπεων» στο Ηρώδειο

K.O.A. 2012Η «Συμφωνία των Άλπεων»
Τρίτη 8 Ιουλίου, 21.00
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Δύο ορχήστρες που εμφανίζονται ως ενιαίο σύνολο για να ερμηνεύσουν την μεγαλειώδη «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίχαρντ Στράους, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Θα συμβεί πάντως την Τρίτη 8 Ιουλίου, στη σκηνή του Ηρωδείου, όπου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα υποδεχτεί την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας ώστε, υπό την μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου (τέως διευθυντή της Κ.Ο.Α. και κορυφαίου αρχιμουσικού της γερμανικής Ορχήστρας από το 2005), να παρουσιάσουν την επικών διαστάσεων Συμφωνία του Στράους, τιμώντας την 150η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού συνθέτη.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η γερμανική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει την Συμφωνία αρ.41 ή «Συμφωνία του Διός», κορωνίδα της συμφωνικής δημιουργίας του Μότσαρτ.
Η Συμφωνία αρ.41 είναι η τελευταία που συνέθεσε ο Μότσαρτ και μία από τις τρείς που γράφτηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το καλοκαίρι του 1788, σε μία εποχή που ο συνθέτης αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά, προσωπικά και καλλιτεχνικά προβλήματα. Η «Ολύμπια» μεγαλοπρέπεια της Συμφωνίας έγινε αργότερα αιτία να της αποδοθεί (είτε από τον Γερμανό ιμπρεσάριο και βιολιστή Γιόχαν Σάλομον, είτε από τον σημαντικό πιανίστα, συνθέτη και εκδότη της εποχής Γιόχαν Μπάπτιστ Κράμερ) το προσωνύμιο «του Διός».
Έργο που απαιτεί μία κολοσσιαίων διαστάσεων ορχήστρα, η «Συμφωνία των Άλπεων» γράφτηκε (1911-1915) για να αποτελέσει μία φλογερή εξύμνηση της Φύσης και της προσπάθειας του ανθρώπου να της επιβληθεί. Ο Στράους «αφηγείται» σε 22 μικρά επεισόδια μία ημέρα (από την ανατολή έως την δύση του ηλίου) ανάβασης στο βουνό κατά την οποία οι ορειβάτες έρχονται σε επαφή με φυσικές ομορφιές (δάσος, λιβάδια, βοσκοτόπια), αντιμετωπίζουν κινδύνους και δυσκολίες (καταιγίδα) αλλά βιώνουν και τη χαρά κατάκτησης της κορυφής.
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κωνσταντίας ιδρύθηκε το 1932 και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, βασικός παράγοντας της διαμόρφωσης του πολιτιστικού προφίλ της Κωνσταντίας, με έντονη παρουσία και στην γειτονική Ελβετία. Αποτελείται από 60 μόνιμους μουσικούς και δίνει περίπου 100 συναυλίες ετησίως τόσο στην έδρα της στην Κωνσταντία, όσο και στην Tonhalle της Ζυρίχης, στην παγκοσμίου φήμης αίθουσα συναυλιών KKL της Λουκέρνης, στην ιστορική αίθουσα Verdi του Μιλάνου και σε μεγάλα διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Το ρεπερτόριο των συμφωνικών της συναυλιών εκτείνεται από το Μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Πολλές είναι και οι συναυλίες μουσικής δωματίου με μουσικά υποσύνολα της Ορχήστρας. Σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις της Ορχήστρας παίζει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «eduART» με έμφαση στην μουσική διαπαιδαγώγηση των νεότερων ακροατών.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Τρίτη 8 Ιουλίου, 21.00
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ AΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)
Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, «Του Διός», KV551
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας
ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ(1864–1949)
«Συμφωνία των Άλπεων», έργο 64
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική Διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Ζ Τιμές εισιτηρίων:
€30(Ζώνη Α΄), 15 (Άνω Διάζωμα), 10 (φοιτητικά), 5 (άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α)).
Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει.
Online, από το διαδίκτυο (www.greekfestival.gr), με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας
Τηλεφωνικά, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας στο 210 32 72 000.
Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ:
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή:
9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 9:00-14:00 και 18:00-21:00
Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και τα Καταστήματα PUBLIC με αγορά κουπονιού (Voucher)
Πληροφορίες:
Ελληνικό Φεστιβάλ
Τ.210-9282000
www.greekfestival.gr
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
www.koa.gr

 

You may also like...