Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης

Η ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για μία ακόμη χρονιά, παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση εμπνέουν Έλληνες ντοκιμαντερίστες που ταξιδεύουν με τις ταινίες τους στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019). Η Στέγη επιθυμεί τις συνεργασίες με φορείς που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προσφέρει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους. Όσο πιο ισχυροί είναι οι Έλληνες δημιουργοί, τόσο θετικότερη είναι η εθνική, αλλά και η διεθνής μας παρουσία. Η Στέγη εμπιστεύθηκε σε κινηματογραφιστές την αποτύπωση σημαντικών καλλιτεχνικών της δράσεων (Onassis Fast Forward Festival 4 και Still Life), αγκαλιάζοντας τις ταινίες που προέκυψαν, προκειμένου να κυκλοφορούν οι ιδέες και να ισχυροποιούνται οι φωνές που συνομιλούν με την κοινωνία, τα όνειρα και τις ανησυχίες της.

Ο Λεωνίδας Κωνστανταράκος και ο Σταύρος Πετρόπουλος (Alaska) ακολούθησαν τις δέκα site-specific παραστάσεις που συμμετείχαν στο Onassis Fast Forward Festival 4 (2-14 Μαΐου 2017) και επικεντρώνονταν στην τραυματική εμπειρία του αναγκαστικού εκτοπισμού, της βίαιης απώλειας της «οικίας» και της αίσθησης του ανήκειν. Το ντοκιμαντέρ τους «Οικίες», σε συμπαραγωγή της Στέγης, ακολουθεί τους δημιουργούς από το Σύνταγμα και την Ομόνοια μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και τη Δραπετσώνα, συνθέτοντας νοητούς «κοινούς χώρους» στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας. Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβάλλεται στο τμήμα “The Artist is Present” στις 4 και 5 Μαρτίου.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ: https://vimeo.com/320156483

Η Νεφέλη Σαρρή παρακολούθησε την προετοιμασία του Still Life του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τη διεθνή συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη Στέγη σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάιο του 2014 και επικεντρώνεται στο όραμα και στη φιλοσοφία του δημιουργού, στον τρόπο εργασίας και τους αφοσιωμένους συνεργάτες του. Το ντοκιμαντέρ «Πίσω από τον τοίχο» δεν είναι ένα τυπικό πορτραίτο του διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη. Επιχειρεί έναν παραλληλισμό μεταξύ της δημιουργικής διαδικασίας και του μύθου του Σισύφου, τονίζοντας ότι η ζωή και η εργασία των μεγάλων καλλιτεχνών δεν διαχωρίζονται. Το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της εταιρίας Αργοναύτες ΑΕ, συμπαραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ, με την υποστήριξη του Onassis Culture, συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβάλλεται στο τμήμα “The artist is present” στις 7 και στις 8 Μαρτίου.

Οικίες

Των Λεωνίδα Κωνστανταράκου και Σταύρου Πετρόπουλου (Alaska)

Προβολές:

4 Μαρτίου 2019 στις 22:00, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας»
5 Μαρτίου 2019 στις 19:00, Αίθουσα «Χρήστος Τσακίρης»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Κωνστανταράκος, Σταύρος Πετρόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ιάσων Αρβανιτάκης

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Ήχος: Γιώργος Κερπελής, Θεόφιλος Μποτονάκης

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συμπαραγωγοί: Λεωνίδας Κωνστανταράκος, Σταύρος Πετρόπουλος

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 35΄

Παγκόσμια εκμετάλλευση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πίσω από τον Τοίχο

της Νεφέλης Σαρρή

Προβολές:

Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:30, Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»

Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 15:15, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νεφέλη Σαρρή

Διεύθυνση φωτογραφίας: Alfonso de Munno Gallardo

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Ήχος: Δημήτρης Κουκουβάνης

Μουσική: Roberta D’ Angelo

Παραγωγή: Αργοναύτες

Παραγωγός/Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη

Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ΕΡΤ

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 65′

You may also like...