Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
διοργανώνει τις διαλέξεις της Rosalia Vittorini και του Ανδρέα Γιακουμακάτου με τίτλο:
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, ώρα 19:00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47
Στα ιταλικά με μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη
Μια συζήτηση πάνω στα κοινά χαρακτηριστικά και τη διαφορετική αρχιτεκτονική σύλληψη των δύο ιστορικών πρωτευουσών της μεσογειακής Ευρώπης.
Αρχιτ. Rosalia Vittorini, Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης
Σύγχρονη Ρώμη
Στη Ρώμη, μετά τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού που προωθήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς στη δεκαετία του 1930, μεταπολεμικά ορισμένοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί εγκαινιάζουν μια νέα αλλά σύντομη σχεδιαστική φάση που διακόπτεται πρόωρα εξαιτίας της περιπετειώδους σχέσης μεταξύ πόλης και αρχαιολογίας και η οποία επανέρχεται μόλις γύρω στο 2000. Ξεκινώντας από κάποιες σκέψεις για τη σκοπιμότητα και τους τρόπους ένταξης νέων παρεμβάσεων στην πόλη που υιοθετούν τα σύγχρονα ιδιώματα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρόσφατων αρχιτεκτονικών έργων στη Ρώμη με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο της τεχνολογικής ανανέωσης. Αυτά τα αρχιτεκτονικά παραδείγματα επιλέγονται με κριτήριο τη σχέση με το περιβάλλον, είτε πρόκειται για τον χώρο της ιστορικής πόλης (το Μουσείο του Ara Pacis…) ή για το σύγχρονο περιβάλλον (Αίθουσες συναυλιών του Renzo Piano, το μουσείο ΜΑΧΧΙ της Zaha Hadid, το ‘Σύννεφο’ του Fuksas…) είτε πρόκειται για έργα που υλοποιούνται με στόχο και αποστολή, όπως συμβαίνει συχνά στις μεγάλες πρωτεύουσες, την βελτίωση της συνολικής ποιότητας των αστικών περιφερειών (Εκκλησία στο Tor Tre Teste του R. Meier, Εκκλησία στο Malafede του A. Anselmi…). Δεν θα παραλειφθούν αναφορές σε έργα ‘ημιτελή’ ή συζητήσιμα όπως το Μουσείο των Σπορ του Calatrava ή το Ενυδρείο στο Eur.
Αρχιτ. Ανδρέας Γιακουμακάτος, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
Σύγχρονη Αθήνα
Η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εγκαινίασε τη φάση παρεμβάσεων στον δημόσιο τομέα ξένων αρχιτεκτόνων όπως ο Santiago Calatrava (ολυμπιακές υποδομές) ή ο Bernard Tschumi, που κέρδισε τον διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Η υλοποίηση επίσης του δικτύου μετρό στην Αθήνα τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική επέμβαση στην πόλη. Ωστόσο, η υλοποίηση νέων έργων δημόσιου χαρακτήρα στην Αθήνα παρουσιάζει αντιφατικά χαρακτηριστικά: από την επιτυχή επιλογή του Ιδρύματος Νιάρχου που χρηματοδοτεί την ανέγερση της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μελέτη του Renzo Piano στην πρόταση του Ιδρύματος Ωνάση για την επιλεγόμενη πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου που αντίθετα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Τα νέα επίσης αθηναϊκά μουσεία είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: από την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης και τη μετατροπή του κτιρίου Φιξ σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην υλοποίηση του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και τον διαγωνισμό για τη μετατροπή κτιρίου σιλό στο λιμάνι του Πειραιά σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Πολύ σημαντικές είναι τέλος οι επεμβάσεις διαμόρφωσης του θαλάσσιου μετώπου πάλι στο Φάληρο (μελέτη R. Piano) και στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που αποτελεί πιθανώς τη μεγαλύτερη επενδυτική δυνατότητα σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά επίσης εξαιρετικό αντικείμενο του πόθου και πεδίο άσκησης αναπτυξιακών στρατηγικών από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it – eventi.iicatene@esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene