ΚΥΚΛΟΣ «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ»: Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 19:00 έως τις 22:00 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Auditorium Theo Angelopoulos Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές. Ο κύκλος « Η Νεολαία που καινοτομεί » δίνει το λόγο στους « επιχειρηματίες της αλλαγής » στην επόμενη συνάντηση που είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καινοτομία. Γάλλοι και Έλληνες εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής καινοτομίας θα είναι παρόντες και θα παρουσιάσουν λύσεις για έναν κόσμο με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tarik Chekchak, διεθνή εμπειρογνώμονα της βιομιμητικής, Διευθυντή Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau. Θα παρουσιάσει το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην Έρευνα και την Καινοτομία. Θα τον συνοδεύσει η Ελληνίδα ομόλογός του και ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα δώσει στη συνέχεια το λόγο σε πέντε φορείς γαλλικών και ελληνικών projects για να κάνουν « pitch » τα σχέδιά τους και να τα θέσουν υπό την κρίση του κοινού: – « ο Σταύρος (Σταύρος Τσομπανίδης) δημιουργεί καθημερινά αντικείμενα από φύκια »
– « ο Alain (Alain Vigier) μετατρέπει το τηγανόλαδο σε καύσιμο»
– «ο Γιώργος (Γιώργος Μιχαλέλης) και ο Δημήτρης (Δημήτρης Μαζαράκος) κατασκεύασαν ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον »
– « η Καρολίνα (Caroline Van Renterghem) επινόησε το διασυνδεδεμένο αντιρρυπαντικό φουλάρι »
– « ο Γιώργος (Γιώργος Κουτίτας) είναι ένας σειριακός επιχειρηματίας που συνέλαβε ένα «σχέδιο Paypal » για την ηλεκτρική ενέργεια.
Ελάτε να γνωρίσετε τους πραγματογνώμονες της βιομιμητικής και τους φορείς projects που επινοούν τον αυριανό κόσμο, στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία.
Τη βραδιά με τις σύντομες παρουσιάσεις θα συντονίσει ο Mathieu Baudin, συνιδρυτής του Institut des Futurs Souhaitables. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Ashoka Grèce και το Impact Hub.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19.00: Χαιρετισμός του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy.
Προβολή ταινιών με θέμα την περιβαλλοντική καινοτομία
19.25: Διάλεξη του Tarik Chekchak, διευθυντού επιστημών και περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau και διεθνούς εμπειρογνώμονα για την βιομιμητική.
19h50: Διάλεξη της Κλεοπάτρας Αλαμανταριώτου, διευθύντριας και ιδρύτριας του κέντρου Βιομιμητικής Ελλάδας – Έρευνα και Καινοτομία.
20.15: Παρουσίαση 5 projects
– Σταύρος Τσομπανίδης, συν-ιδρυτής του Phee (αντικείμενα από φύκια)
– Alain Vigier από την εταιρεία Roule ma frite (καύσιμα από τηγανόλαδο)
– Γιώργος Μιχαλέλης και Δημήτρης Μαζαράκος, συνιδρυτές του WTI Greece (σύστημα για την ανακύκλωση των λυμάτων)
– -Caroline Van Renterghem, ιδρύτρια του Wair (διασυνδεδεμένο φουλάρι αντιρρύπανσης)
– Γιώργος Κουτίτας, συνιδρυτής του Gridmates (το Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας)
Από τις 21.30 – πολιτιστικές δραστηριότητες – συναντήσεις με επιχειρηματίες
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα κυλήσει ταυτόχρονα στο χώλ υποδοχής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και στο αμφιθέατρο ενώ θα προτείνει στο κοινό να μάθει περισσότερα για την περιβαλλοντική καινοτομία διασκεδάζοντας:
– Κοκτέιλ της εταιρείας Troo Food Liberation που καταπολεμά τα διατροφικά εγκλήματα από το 2009,
– εργαστήρια γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος στο χωλ υποδοχής,
– αποσπάσματα της ταινίας « Human » του Yann Arthus Bertrand που ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας τι είναι αυτό που « μας καθιστά ανθρώπινα πλάσματα ».
Τι είναι η βιομιμητική;
Από τις ελληνικές λέξεις βίος και μίμηση, η βιομιμητική είναι η παρατήρηση και η κατανόηση της φύσης που οδηγούν στην έμπνευση για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών ιδίως στις τεχνολογίες.
Με τη βιομιμητική ασχολούνται όσοι αγαπούν τη φύση : φυσιολάτρες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, βιολόγοι – και τείνουν προς τον ίδιο σκοπό. Από τη μελέτη του περιβάλλοντος αντλούν έμπνευση για καινοτομίες. Ενώ στους Δυτικούς, γενικότερα, η φύση παραμερίζεται, κάποιοι άλλοι λαοί όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής εμπνέονται ανέκαθεν από τη φύση. Η βιομιμητική διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό σε διάφορους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, ο αθλητισμός και η αρχιτεκτονική. Προτείνει νέες τεχνικές εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Η μίμηση των έμβιων όντων δεν είναι μια νέα επιστήμη εφόσον ο άνθρωπος, παρατηρώντας τα πουλιά, σκέφθηκε να πετάξει κι εκείνος. Η βιομιμητική προτείνει απλά να ξαναβάλουμε τη φύση στο κέντρο της έρευνας ώστε να βρούμε νέες καινοτομίες για την τεχνητή αναπαραγωγή των βασικών ιδιοτήτων ενός ή πολλών βιολογικών συστημάτων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
TARIK CHEKCHAK
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει την τιμή να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tarik Chekchak, έναν από τους μεγαλύτερους πραγματογνώμονες παγκοσμίως στην βιομιμητική.
Μηχανικός περιβάλλοντος, ο Tarik Chekchak παρακολούθησε σπουδές στο Κεμπέκ, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Ριμούσκι το 1997 (Πτυχίο εξειδικευμένων σπουδών στη διαχείριση της πανίδας και των βιοτόπων) ενώ μεταξύ αυτών των δύο κύκλων σπουδών έλαβε ένα πτυχίο μάστερ στην οικολογία, από το Πανεπιστήμιο του Ορσέ, στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του
στον Καναδά, εργάσθηκε ως βοηθός ερευνητής σε προγράμματα θαλάσσιας οικολογίας. Ανακάλυψε έτσι τις ομορφιές του Αρκτικού Καναδά και απέκτησε μια πρώτη εμπειρία γύρω από τη ζωή στους πόλους της Γης. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Τarik Chekchak εργάσθηκε μεταξύ 1997 και 1999 για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στη συνέχεια υπήρξε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας σε θέματα αλιείας και ηγήθηκε αποστολών στον κόλπο της Γουινέας καθώς και στην ανοιχτή θάλασσα της Νέας Γης. Παράλληλα, εργάσθηκε ως οδηγός και αρχηγός πολικών αποστολών στην Αρκτική και την Ανταρκτική. Το 2002, δημιούργησε μια εταιρεία συμβούλων περιβάλλοντος που ειδικεύεται στην παρατήρηση της αλιείας και ευρύτερα σε σχέδια αειφόρου ανάπτυξης δασικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Δύο χρόνια αργότερα συνεργάζεται με την Ομάδα Cousteau όπου απασχολείται μέχρι σήμερα ως Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος.
Άλλωστε, ήδη από το 2008, ο Tarik Chekchak ενδιαφέρεται για την βιομιμητική, που στοχεύει στη δημιουργία καινοτομίας συμβατής με τη βιόσφαιρα εφόσον εμπνέεται από έμβιους οργανισμούς και φυσικές διαδικασίες.
Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Biomimicry Europa. Μηχανικός περιβάλλοντος, δύτης, επιστήμονας, συμμετείχε επίσης σε πολλές εκστρατείες στην Αφρική, την Αρκτική, την Ανταρκτική καθώς και στην Μέση Ανατολή. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για τη δυναμική που προσφέρουν οι εφαρμογές της βιομιμητικής όταν εμπνέονται από θαλάσσιους οργανισμούς και οικοσυστήματα. Είναι επίσης γενικός γραμματέας της γαλλικής επιτροπής της Biomimicry Europa. Πρόσφατα, διορίστηκε εμπειρογνώμονας της Γαλλικής Κυβέρνησης για τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων της γαλλικής θαλάσσιας πολιτικής στις επόμενες δεκαετίες (Grenelle de la Mer).
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΑΛΑΜΑΝΤΑΡΙΩΤΟΥ
Η Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου σπούδασε γυναικολόγος στην Αθήνα και ιατρική πληροφορική στο Λονδίνο, πριν ειδικευθεί στην καινοτομία της υγείας και των κινητών εφαρμογών στο Δουβλίνο. Διευθύνει και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα μεταφοράς καινοτόμου τεχνογνωσίας. Έχει ιδρύσει και διευθύνει την Βιομιμητική Ελλάδος – Έρευνα και Καινοτομία. Έζησε στην Φινλανδία, την Αγγλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα όπου εργάζεται στον τομέα που την ενθουσιάζει: στις καινοτομίες που προσφέρει η βιομιμητική.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ
Ο Σταύρος Τσομπανίδης σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Στα 22 του χρόνια άρχισε να εργάζεται σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα στη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των νέων. Ο Σταύρος πιστεύει στη διάδοση των ιδεών και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Έχει ιδρύσει την εταιρεία « Phee » που ανακυκλώνει φύκια μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα. Το 2016 διακρίθηκε με το Βραβείο Startup Greece Awards και Social Impact Hub Athens. Πιστεύει στην ανταλλαγή ιδεών με σκοπό τη λύση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Συμμετείχε στα ΤEDx talks με σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να δεσμευθούν και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.
ALAIN VIGIER
Ο Alain Vigier εργάσθηκε σε πολλούς τομείς πριν αναλάβει τη διεύθυνση του Συλλόγου Oléo-déclic, το 2011. Ο Σύλλογος διευθύνει πολλά προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Έτσι, το πρόγραμμα « Roule ma frite » προτείνει την μετατροπή του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου σε ανανεώσιμη ενέργεια εγγύτητας, συμμετέχοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Ο Σύλλογος βραβεύθηκε στη Γαλλία με την υποτροφία « Zero Waste » που ενθαρρύνει την εργασία τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΟΣ
Ο Γιώργος Μιχαλέλης και ο Δημήτρης Μαζαράκος είναι και οι δυο αεροναυπηγοί μηχανικοί, πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ιδέα να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων γεννήθηκε πριν από 8 χρόνια, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας ανήγγειλε την προετοιμασία μιας διεθνούς ρύθμισης για την επεξεργασία των λυμάτων των πλοίων. Σκέφτηκαν τότε να αναπτύξουν ενα σύστημα χωρίς χημικά προϊόντα ώστε να καθαρίζονται τα απόβλητα χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.
CAROLINE VAN RENTERGHEM
Η Caroline Van Renterghem σπούδασε επικοινωνία πριν αρχίσει να εργάζεται με αντικείμενο τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Καθώς μετακομίζει στο Παρίσι και πηγαινοέρχεται στη δουλειά της με ποδήλατο, σύντομα αναζητά τρόπους προστασίας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Επειδή όμως οι αντιρρυπαντικές μάσκες προστασίας είναι αντιαισθητικές, αποφασίζει να χτίσει τη δική της επιχείρηση start-up για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κι έτσι γεννήθηκε το φουλάρι Wair, με διασύνδεση εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τιμάται με το βραβείο των Νέων Επιχειρηματιών της πρόκλησης Cisco 6 και αναπτύσσει την εφαρμογή « be awair » που παρέχει ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα, μέσω της χρήσης ενός smartphone. Το φουλάρι διαθέτει ένα τμήμα που φιλτράρει τον αέρα και έναν αισθητήρα συνδεδεμένο έτσι ώστε να αναλύει την ποιότητα του αέρα. Όταν το χρώμα του κοκκινίζει, ο χρήστης πληροφορείται ότι πρέπει να τοποθετήσει το φουλάρι στο πρόσωπό του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΙΤΑΣ
Ο Γιώργος Κουτίτας σπούδασε στην Ελλάδα και την Αγγλία και εργάστηκε στη συνέχεια ως ερευνητής στο κέντρο CCSR (Ερευνητικό Κέντρο Συστημάτων Επικοινωνίας). « Σειριακός επιχειρηματίας » με περισσότερα από 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο Smart Gride, δημιούργησε ένα σύστημα διαμοιρασμού της ενέργειας σε ομότιμη βάση.
Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Gridmates, του πρώτου συστήματος στον κόσμο που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια. Ο ίδιος μιλά για το « Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας », που επιτρέπει σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον το έχει ανάγκη.
Tίνα ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Διευθύντρια Τμήματος Επικοινωνίας. T (30) 210 33 98 645 . e-mail: tfotopoulou@ifa.gr
Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Υπεύθυνη Τύπου, Αναπληρώτρια Διευθύντριας Τμήματος Επικοινωνίας. T (30) 210 33 98 651 e-mail: sstratigou@ifa.gr
__________________________________________________________________________