Η Μεγαλοψυχία του Τίτου

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Mουσικής, διοργανώνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 ακριβώς μια ιδιαίτερη εκδήλωση, είδος λυρικού εργαστηρίου, με τη διάσημη μεσόφωνο και Καθηγήτρια στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου Δάφνη Ευαγγελάτου. Η μεγάλη καλλιτέχνις και δασκάλα θα αναλύσει δραματουργικά την «Μεγαλοψυχία του Τίτου», τελευταία όπερα που έγραψε ο Μότσαρτ το 1791, έργο που η ίδια έχει ερμηνεύσει επανειλημμένως με διεθνή επιτυχία. Υπό τη διδασκαλία της, ταλαντούχοι νέοι λυρικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και υπότροφοι του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, θα ερμηνεύσουν τα κυριότερα μουσικά σύνολα και τις άριες του έργου. Στους ρόλους εμφανίζονται οι: Κωνσταντίνος Κληρονόμος (Τίτος), Άννα Στυλιανάκη (Βιτέλια), Βάσια Αλάτη (Σερβίλια), Άρτεμις Μπόγρη (Σέξτος), Μάρθα Σωτηρίου (Άνιος),  Μάριος Σαραντίδης (Πόπλιος). Τη μουσική προετοιμασία και τη συνοδεία των τραγουδιστών στο πιάνο έχει ο έμπειρος Δημήτρης Γιάκας, ενώ ο σπουδαίος κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης θα συνοδεύσει δύο από τις άριες του έργου. Την επιμέλεια του σκηνικού χώρου προσφέρει ο Νίκος Πετρόπουλος, και τα γλυπτά έργα (θώρακες) που θα κοσμούν τη σκηνή, είναι της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Η ιδιαίτερη αυτή μορφή εκδήλωσης, -ερμηνεία αποσπασμάτων ενός έργου του λυρικού ρεπερτορίου από νέους καλλιτέχνες υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού στο θέμα, ο οποίος παράλληλα το παρουσιάζει στο κοινό-, ελπίζουμε να ενθουσιάσει τόσο τους σπουδαστές όσο και τους λάτρεις της όπερας. Και το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας φιλοδοξεί να το επαναλάβει με άλλα έργα και στο μέλλον… Να σημειωθεί ότι όλοι οι καλλιτέχνες και οι συντελεστές της παράστασης προσφέρουν ευγενικά τη συμμετοχή τους υπέρ των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας. Η εκδήλωση είναι βέβαια αφιερωμένη στα 40 χρόνια μνήμης της μεγάλης καλλιτέχνιδος, στην οποία άλλωστε, είναι αφιερωμένες και όλες οι δράσεις του Σωματείου που φέρει το όνομά της, έχοντας ιδρυθεί από την ίδια.

Εισιτήρια: 10 & 15 €  // Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  www.megaron.gr
Η προπώληση αρχίζει στις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Πληροφορίες: Βίκυ Πυλαρινού
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τ. 210 72 82 566 / 567
sfm@megaron.gr

Η μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου κατάγεται από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές της στη Βιέννη και στο Opernstudio της Κρατικής Όπερας του Μονάχου, της οποίας υπήρξε στη συνέχεια μόνιμο πρωταγωνιστικό στέλεχος μέχρι το 1995. Από το 1980 ξεκινά παράλληλα μια διεθνή καριέρα που την οδηγεί σε όλα τα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Εμφανίζεται συχνά σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως του Σάλτσμπουργκ, Εδιμβούργου, Αιξ αν Προβάνς, Μονάχου, Δρέσδης, Λυών, Αθηνών, Επιδαύρου, Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Το ρεπερτόριό της, που περιλαμβάνει πάνω απο 40 ρόλους όπερας, ορατόρια, λίντερ και έργα συμφωνικής μουσικής με τραγούδι, καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας από τους Μοντεβέρντι, Πέρσελ, Μπαχ, Χαίντελ, Μότσαρτ, Ροσίνι, Μπελίνι, Βέρντι, Μπιζέ, Μπερλιόζ, Σούμπερτ, Σούμαν, Μπραμς, Βάγκνερ, Ρίχαρντ Στράους, Μάλερ μέχρι και τους σύγχρονους συνθέτες Κρένεκ, Νόνο, Χέντσε, Πεντερέτσκι, Μενότι, Στραβίνσκι, Μπεργκ κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους, μεταξύ των οποίων οι Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Georges Prêtre, Rafael Kubelik, Wolfgang Savallisch, Daniele Gatti, Gerd Albrecht, Yehudi Menuhin, Jeffrey Tate, Sandor Vegh, Jakov Kreizberg καθώς και σκηνοθέτες όπως οι J.P. Ponelle, P. Ustinov, M. Hampe, H. Kupfer, J. Ljubimov, F. Soleri, K.E. Hermann, A. Everding, G. Rennert, J.C. Penchenat. Έχει συμπράξει σε πολλές ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και δισκογραφικές παραγωγές και έχει εμφανισθεί επανειλημμένως σε ρεσιτάλ.

Το 1993 εξελέγη τακτική καθηγήτρια στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, της οποίας διετέλεσε επίσης Αντιπρύτανις (2002-2010), ενώ το διάστημα 2003-2008 δίδαξε ως Gastprofessor στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης. Μετέχει συχνά στην κριτική επιτροπή διεθνών διαγωνισμών λυρικού τραγουδιού όπως: ARD (Μόναχο), Μότσαρτ (Σάλτσμπουγκ), Υποτροφίες Μαρία Κάλλας (Αθήνα), Competizione dell’ Opera κ.ά. ενώ από το 2004 είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των καλλιτεχνικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Βαυαρίας και γνωμοδοτική σύμβουλος του Πανεπιστημίου Mozarteum του Σάλτσμπουργκ. Έχει παραδώσει σεμινάρια τραγουδιού σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Αμερική.

Στην Ελλάδα έχει συμπράξει στις λυρικές παραγωγές: Η Μεγαλοψυχία του Τίτου Μότσαρτ (Sesto), Βάκχες Α. Κουνάδη (Αγαύη), Μ. Θεοδωράκη (Λυσιστράτη) και Ιοκάστη (Αντιγόνη), Μέντιουμ Μενότι (Baba), Σαλώμη Ρ. Στράους (Herodias) και Λούλου Α. Μπεργκ (Gräfin Geschwitz) και σε συναυλίες συμφωνικής μουσικής: Wesendonck Lieder Βάγκνερ, Requiem Βέρντι, Medea Κρένεκ, Οιδίπους επι Κολωνώ Θ. Αντωνίου (Αντιγόνη) και Oedipus Rex Στραβίνσκι.

Το 1982 της απενεμήθη από τον τύπο και το κοινό του Μονάχου ο τίτλος της καλύτερης και δημοφιλέστερης τραγουδίστριας της χρονιάς. Το 2006 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενώ το 2015 αναγορεύθηκε Επίτιμη διδάκτωρ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

You may also like...