Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συναντά τον βιρτουόζο βιολονίστα Βαλέρι Σοκολόφ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

συναντά τον βιρτουόζο βιολονίστα Βαλέρι Σοκολόφ

Στο πρόγραμμα της βραδιάς,

το εκπληκτικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς και η «Παθητική» του Τσαϊκόφσκι

© Simon Fowler                           © Lutz Edelhoff

 

Μουσική διεύθυνση | Ζωή Τσόκανου

 

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Μια παραγωγή του ΟΜΜΑ σε συνεργασία με την ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, υποδέχεται στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ τον πολυβραβευμένο νέο βιολονίστα από την Ουκρανία Βαλέρι Σοκολόφ. Σε αυτή τη συναυλία που έχει έντονα ρομαντικό στίγμα, το γνωστό ορχηστρικό σύνολο θα ερμηνεύσει, υπό την καθοδήγηση της αρχιμουσικού και καλλιτεχνικής του διευθύντριας Ζωής Τσόκανου, δύο εμβληματικά έργα του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού: το περίφημο Κοντσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς και την «Παθητική», την έκτη και τελευταία συμφωνία, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Στο πρόγραμμα, και η Αυγή στον Παρθενώνα του κύπριου συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος από το 1959 υπήρξε ο πρώτος και επί δεκατρία χρόνια διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα ΚΟΘ.

Ο Ουκρανός Βαλέρι Σοκολόφ…

… συγκαταλέγεται στους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του. Έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες διεθνώς (Φιλαρμόνια, Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, Ορχήστρα του Κλήβελαντ, Τόνχαλλε της Ζυρίχης, Συμφωνική του Τόκιο, Φιλαρμονική της Μόσχας, της Σεούλ κ.ά.), έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους (Βλαντίμιρ Ασκενάζι, Ντέιβιντ Ζίνμαν, Άντρις Νέλσονς, Βασίλι Πετρένκο κ.λπ.) και έχει εμφανιστεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Για την περίοδο 2018-19 το πρόγραμμά του περιλαμβάνει νέες συνεργασίες: εμφανίσεις με τη Φιλαρμονική του Όσλο και την Ορχήστρα του Κοντσέρτχαους στο Βερολίνο, περιοδεία στην Κίνα, ενώ αναμένεται να εμφανιστεί ξανά με τη Νέα Φιλαρμονική της Ιαπωνίας υπό τον Χάννου Λίντου και στο Σάουθμπανκ Σέντερ με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Γεννήθηκε το 1986 στο Χάρκοβο. Μόλις δεκατριών ετών έφυγε από τη γενέτειρά του για σπουδάσει στη Σχολή «Γεχούντι Μενουχίν» στην Αγγλία με τη Νατάλια Μπογιάρσκαγια. Συνέχισε τις σπουδές του με τους Φέλιξ Αντριέφσκι, Μαρκ Λουμπότσκι, Άννα Tσουματσένκο, Γκίντον Κρέμερ και Μπόρις Κούσνιρ. Το 2005 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό βιολιού «Ζωρζ Ενέσκου» (Βουκουρέστι).

Με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων, η Ζωή Τσόκανου…

… έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη.

Από το 2014-2015 εργάζεται ως μόνιμη αρχιμουσικός στο θέατρο της Ερφούρτης, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας και συμφωνικές συναυλίες. Το 2011-2014 διετέλεσε μουσική διευθύντρια του οργανισμού μουσικού θεάτρου της Αρόζας, στο πλαίσιο του ομώνυμου ελβετικού φεστιβάλ, ενώ ήταν μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός της Ορχήστρας της Δυτικής Βοημίας.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικές ευρωπαϊκές και ελληνικές ορχήστρες. Είχε την τιμή να εργαστεί ως βοηθός του Μπέρναρντ Χάιτινκ και την ορχήστρα Τόνχαλλε της Ζυρίχης. Ήταν φιναλίστ για τη θέση του βοηθού αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, ενώ συμμετείχε δύο συνεχόμενες χρονιές στο masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Μπέρναρντ Χάιτινκ, όπως επίσης με τον Nτέιβιντ Ζίνμαν και την ορχήστρα Τόνχαλλε.

Σπούδασε στη γενέτειρά της, Θεσσαλονίκη, πιάνο και ανωτέρα θεωρητικά. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ενώ συνέχισε ανώτερες σπουδές πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

Από τον Ιούνιο του 2017 είναι διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα

Σόλων Μιχαηλίδης

Αυγή στον Παρθενώνα

 

Johannes Brahms

Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 77

Διάλειμμα

 

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 («Παθητική»)

Tιμές εισιτηρίων

5 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) 10 € ● 15 € 25

Εισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

https://plus.google.com/+MegaronGr

https://www.pinterest.com/megaronathens/

Χορηγοί επικοινωνίας

EΡΤ ACTION 24 ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 KOSMOS 93.6 GALAXY 92 ΑΘΗΝΑ 9.84 MONOPOLI.GR IN2LIFE.GR NEWSBEAST.GR ARTANDLIFE.GR MONONEWS.GR METEO.GR

You may also like...