Η Καρδιά του Κτήνους

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmΚυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12:00 μ. “Η Καρδιά του Κτήνους” Χτυπά Ξανά, Δέκα Χρόνια Μετά Προβολή του making off: Σκηνοθετώντας την Καρδιά του Κτήνους Ανοικτή συζήτηση με τους Ρένο Χαραλαμπίδη & Πέτρο Τατσόπουλο & Προβολή της ταινίας Είσοδος Ελεύθερη Απαραίτητη η κράτηση θέσεων Δέκα χρόνια μετά ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε μία επετειακή εκδήλωση προβάλλει το making of της ταινία του “Η Καρδιά του Κτήνους” και συζητά με τον Πέτρο Τατσόπουλο και το κοινό για το τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει από την τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή δεκαετία του 1980, τη συνεργασία τους, αλλά και για τη μεταφορά της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο. Ακολουθεί η προβολή της ταινίας “Η Καρδιά του Κτήνους”. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12:00 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η “Καρδιά του Κτήνους” είναι τρίτη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη (Μετά το “No Budget Story” και τα “Φτηνά Τσιγάρα”) και βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου. Ο συγγραφέας μάλιστα συμβούλεψε τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο πως «όσο πιο πολύ προδώσεις το βιβλίο και απελευθερωθείς, τόσο καλύτερη ταινία θα κάνεις».

Οι επέτειοι δεν ταιριάζουν στο Ρένο. Οι ταινίες του, στοχαστικές, καυστικές και οξυδερκείς, ζούνε και αναπνέουν, φλερτάροντας μια άλλη διάσταση. Δίνουν στην πόλη μια αίσθηση ιδιόρρυθμης ευτυχίας και μιας απρόσμενης αγκαλιάς. Φαίνονται ρεαλιστικές αλλά δεν είναι. Κρύβουν τα εφηβικά όνειρά μας που θέλουν να φτερουγίσουν και να φτάσουν στον ήλιο. Όμως ο “ρενοχαραλαμπιδικός” κόσμος που τα περιβάλλει, περιέργως δεν τα αφήνει να καούν. Τα παρασέρνει σ’ ένα χορό χωρίς ανάσα, μια γιορτή που στήνεται από το πουθενά, ένα χάπι εντ χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί ιστορία.

Τα γυρίσματα της “Καρδιάς του Κτήνους” έγιναν ακριβώς πριν δέκα χρόνια. Στο κέντρο της πρωτεύουσας που περίμενε τα Χριστούγεννα. Μιας Αθήνας τελείως διαφορετικής. Εορταστικής και φωταγωγημένης. Ανυποψίαστης για την επερχόμενη κρίση που θα κλόνιζε καθοριστικά την εικόνα της.
Ο σκηνοθέτης κατέγραψε την αστική εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που δυστυχώς χάθηκε για πάντα. Μιας και ο Στέφανος, ο ήρωας της ταινίας αλλά και του μυθιστορήματος του Πέτρου Τατσόπουλου, το μόνο που σκέφτηκε ως λύση στο οικονομικό του αδιέξοδο ήταν μια εξωφρενική ληστεία. Μια κίνηση χωρίς λογική, προοπτική και μέλλον. Που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το γιορτινό κλίμα και τη χαρούμενη ατμόσφαιρα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Η “Καρδιά του Κτήνους” δεν μπορεί να καταταχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο είδος. Κινείται μεταξύ του αστυνομικού φιλμ νουάρ, της γλυκόπικρης κωμωδίας, του ποιητικού σινεμά και της ανάλαφρης νοσταλγίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Διαπραγματεύεται την εντυπωσιακή πτώση, αλλά και τη λύτρωση ενός νάρκισσου που καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή. Οι ανώτατες σπουδές φιλοσοφίας έχουν κάνει τον Στέφανο να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ως κατώτερους του. Όταν απολυθεί από το στρατό θεωρεί ότι ο κόσμος του ανήκει. Στην πραγματικότητα του ανήκουν μόνο τα χρέη της μητέρας του, που μόλις απεβίωσε και η απόρριψη της άλλοτε αφοσιωμένης ερωμένης του. Ο Τσακίρης, φίλος από το σχολείο που εξελίχτηκε σε μικροεγκληματία, του προτείνει να ληστέψουν την τράπεζα που δουλεύει ως ταμίας ο ’ρης, συνεργός αλλά και πρότυπο του κοινωνικού επαναστάτη στα εφηβικά τους χρόνια και πυγμαλίων του Στέφανου. Ο ήρωας θα βουτηχτεί στην παρανομία αλλά και τη μαγεία της πραγματικής ζωής, κάνοντας το υποχρεωτικό ταξίδι προς την ωριμότητα.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος σε παλαιότερη δήλωσή του σημείωνε: “Ψυχαναλύοντας τον Ρένο εκ του προχείρου, αντιλαμβάνομαι πως εντόπισε ευθύς εξαρχής ομοιότητες της δικής του περσόνας με τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου. Μια «βυρωνική» αγωνιστική διάθεση για να επικρατήσουν. Μόνοι εναντίον όλων. Η “Καρδιά του Κτήνους” είναι μια τρυφερή ταινία, πολύ πιο τρυφερή από το δικό μου βιβλίο, και αυτό επίσης πιστώνεται στον σκηνοθέτη της” (Ελευθεροτυπία, 2011)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται
Υπό την αιγίδα
της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών
της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων
και των εκδόσεων Μεταίχμιο
Πληροφορίες
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12:00 μ.

“Η Καρδιά του Κτήνους” του Ρένου Χαραλαμπίδη
Χτυπά Ξανά, Δέκα Χρόνια Μετά

Προβολή του making of: Σκηνοθετώντας την Καρδιά του Κτήνους
Ανοικτή συζήτηση με τους Ρένο Χαραλαμπίδη & Πέτρο Τατσόπουλο
& Προβολή της ταινίας

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Διάρκεια making off: 20΄
Διάρκεια ταινίας: 82΄
Είσοδος Ελεύθερη.
Κράτηση θέσεων στα ταμεία του ΙΜΚ και στο 210 34 18 579, Δευ-Παρ 11:00-14:00

You may also like...