Η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν με την καινοτόμα εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot”

O Δήμος Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και φορέα υλοποίησης το Thessaloniki Convention Bureau, εμπλουτίζει την εμπειρία των επισκεπτών και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot”, με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας παράλληλα στην ψηφιακή ανάπτυξη της πόλης.
Το project “Thessaloniki Alive” (Ζωντανή Θεσσαλονίκη) «ζωντανεύει» ιστορίες και αστικούς μύθους της πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και τον 20ο μ.Χ. μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και κατοίκων της πόλης με τη χρήση της κάμερας των κινητών τους τηλεφώνων και την τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), που θεωρείται το ανερχόμενο μοντέλο ψηφιακής επικοινωνίας.
Μέσω της νέας αυτής εφαρμογής ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει:1. Να ενδυναμώσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης ως κέντρου καινοτομίας, φιλόξενου προς την ψηφιακή επιχειρηματικότητα
2. Να εξυπηρετήσει και να ενημερώσει επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα
3. Να προσφέρει στους κατοίκους της πόλης ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν για τα επόμενα δύο χρόνια σε κατοίκους και επισκέπτες την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για 25 σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία στο κέντρο της πόλης, στα ελληνικά και αγγλικά. Μέσω της εφαρμογής (προς το παρόν διαθέσιμη για κινητά με λειτουργικό σύστημα IOS) οι χρήστες θα μπορούν να επισκέπτονται τα σημεία ενδιαφέροντος (τα οποία σηματοδοτούνται με πράσινα παραλληλόγραμμα μέσα στον χάρτη της εφαρμογής), για να διαβάσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, να φωτογραφίσουν αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί με εικαστικές απεικονίσεις χαρακτήρων σχετικών με την εκάστοτε ιστορία.

Η οπτικοποίηση της συλλογικής μνήμης μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας και της εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του παρελθόντος αλλά και την ευκαιρία εξοικείωσης με ένα μέλλον όπου ο ψηφιακός και πραγματικός κόσμος θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Η εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot” αναδεικνύει τη συλλογική μνήμη στους δρόμους του κόσμου μέσω καινοτόμων εμπειριών που θα αφηγούνται και θα σχολιάζουν το αστικό περιβάλλον.

Η επιλογή και η επιμέλεια των ιστοριών και των μύθων έγινε από την αρχαιολόγο Αλεξία Μαργαρίτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε πολύ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία στα ιστορικά κείμενα.

Οι 25 τοποθεσίες και μνημεία του project Thessaloniki Alive είναι οι εξής:
1. Λευκός Πύργος

2. Αρχαία Αγορά
3. Ανάκτορο του Γαλερίου
4. Άγαλμα Αριστοτέλη
5. Αψίδα Γαλερίου
6. Ροτόντα
7. Κήποι Πασά
8. Αγίασμα Αγίου Ιωάννη
9. Άγιος Δημήτριος
10. Παναγία Αχειροποιήτου
11. Παναγία Χαλκέων
12. Πύργος Αλύσεως
13. Πλατεία Ιπποδρομίου
14. Βίλα Μοδιάνο
15. Όσιος Δαβίδ
16. Πλατεία Ελευθερίας
17.  Συναγωγή Μοναστηριωτών
18. Μπεζεστένι
19. Μπέη Χαμάμ και Μαγεμένες
20. Στήλη των όφεων
21. Κάζα Μπιάνκα
22. Γιαχουντί Χαμάμ
23. Η Γοργόνα Θεσσαλονίκη
24.  Cubiculum
25.  Βίλα Μορντώχ
Κατεβάστε την εφαρμογή:
https://apps.apple.com/gr/app/artelot/id1537569221

You may also like...